Snart to år etter at leietakerne flyttet inn, har Adressahuset fortsatt ikke ferdigattest, men midlertidig brukstillatelse.

KLP Eiendom, som kjøpte bygget sommeren 2015, har sagt opp avtalen med Verftsgata Holding som står bak byggingen av Adressahuset, og Prora Eiendom som prosjektleder for bygget i Ferjemannsveien 10, forteller administrerende direktør Ruth Hege Falch Havdal i KLP Eiendom Trondheim.

- Det er ingen dramatikk i dette. Vi ønsker å gjøre ferdig det siste som er igjen selv, sier Havdal.

Hun ønsker ikke å si noe detaljert om hvorfor de har sagt opp avtalen med Verftsgata Holding, som igjen har inngått avtalen med Prora Eiendom.

- Dette er ikke dramatisk, vi har lyst til å være i førersetet. Det er viktig at leietakerne er fornøyde med bygget. Vi skal være en langvarig eier, og da er det viktig at alt er i orden, sier Havdal.

Adm. dir. Ruth Hege Falch Havdal i KLP Eiendom vil ikke si noe detaljert om hvorfor de har sagt opp avtalen med Verftsgata Holding.

- Aldri skjedd før

- Hvor vanlig er det at KLP Eiendom ikke lar prosjektlederne fullføre arbeidet med et bygg og i stedet sier opp selskapet?

- Det er ikke vanlig og så vidt jeg vet har det ikke skjedd før, sier Havdal.

Trondheim kommune har gitt bygget en midlertidig brukstillatelse siden 2. juni 2015, og de første leietakerne flyttet inn. Den største leietakeren er Adresseavisen og eieren Polaris Media. Den siste midlertidige brukstillatelsen er gitt 8. februar i år. Ifølge den må det gjøres endringer på uteserveringen og det skal gjøres endringer på markisesystemet. Frist for å utbedre dette er satt til 1. juni i år. I tillegg skal det gjøres endringer på en vannledning, slik at kommunen kan ta over utearealet.

Mangler ved bygget

Havdal påpeker også at KLP Eiendom ikke har noe med konflikten mellom noen av eierne i utbyggingsselskapet bak bygget, Verftsgata Holding, og Prora-systemet.

- Vi er veldig fornøyd med å være eier av Ferjemannsveien 10. Vi ønsker ikke å bli blandet inn i konflikten, sier Havdal.

KLP Eiendom overtok Adressahuset da det sto ferdig i juni 2015, og den avtalte kjøpesummen var 565 millioner kroner. Ved overtakelsen innfridde KLP Eiendom gjelden på bygget på 524 millioner kroner. KLP Eiendom har fortsatt ikke betalt hele kjøpesummen, fordi det er mangler som ikke er utbedret.

Havdal sier det ikke er klart hva de utbedringene som står igjen koster.

- Jeg kan ikke si hvor mye som er igjen i restbyggekostnad. Vi håper bygget blir ferdig i løpet av kort tid, sier Havdal.

-Vanskelig sak

Medeier i Prora Eiendom og Verftsgata Holding, Roger Eriksen, sitter også i styret i Verftsgata Holding og er daglig leder i Prora Eiendom. Han vil ikke kommentere KLPs oppsigelse av avtalen om prosjektledelse, og viser til at den er mellom KLP og Verftsgata Holding, og ikke direkte med Prora.

Styret i Verftsgata Holding, som i tillegg til Eriksen består av medinvestorene styreleder Vegard Wolland, Trond Sundal og Jan Tore Wilhelmsen, vil ikke kommentere detaljer rundt KLPs oppsigelse. På vegne av styret skriver Sundal dette i en e-post til Adresseavisen:

«Vi kan bekrefte at vi har mottatt oppsigelsen fra KLP. Styret vurderer videre hva de skal gjøre i denne svært vanskelige saken for Verftsgata Holding.»

Prora-gründer Terje Eriksen og sønnen Roger Eriksen ble sist sommer siktet for grovt bedrageri og regnskapsjuks, med en strafferamme på seks år. Begge avviser straffskyld.

Prora-gründer Terje Eriksen og sønnen Roger Eriksen er siktet for grovt bedrageri og regnskapsjuks, med en strafferamme på seks år. Begge avviser straffskyld.

Krevde erstatning

Før jul i fjor skulle utbyggingsselskapet Verftsgata Holding møte Prora Eiendom og Terje og Roger Eriksen i retten. Men erstatningssøksmålet fra Verftsgata Holding ble stanset, fordi de mente det må settes av lengre tid til saken i retten enn de fem dagene som var berammet. Verftsgata Holding krevde opptil 40 millioner i erstatning og prisavslag, fordi de mener Prora som prosjektleder har gjort for dårlig arbeid med Adressahuset. Det kommer frem i sluttinnlegget fra Proras advokat til den utsatte saken.

I sluttinnlegget fra Verftsgata Holdings advokat hevdes det at feilene Prora har gjort førte til at prisen KLP Eiendom betalte for Adressahuset ble lavere enn den kunne vært. Dermed ble også utsiktene til gevinst på prosjektet for investorene i Verftsgata Holding og Prora Eiendom redusert.

Største eier i Verftsgata holding er Prora Eiendom med 36 prosent, deretter følger Sundal med 31 prosent, Wollan med 22 prosent og Wilhelmsen eier elleve prosent.

De er også blant de 45 finanskreditorene som ble medeiere i Prora Eiendom, etter at Prora-systemet ble reddet fra å gå over ende sommeren 2014.