Det har blitt vanlig å be banken om avdragsfrihet på boliglån eller søke om forbrukslån for å feire familiens konfirmant, mens noen må be Nav om økonomisk bidrag.

På Kvilhaugen gård ventes storinnrykk av konfirmasjonsgjester helgene som kommer. Første konfirmasjonshelga er det 26 konfirmasjoner på gården, plassert over Øvre Singsaker med herlig utsikt over hele Trondheim.

Daglig leder Audi Førde sier en konfimasjon her med tre retter som oftest ligger på mellom 13.000 og 19.000 kroner.

Les også om da Adresseavisen var tilstede på Kvilhaugen gård ei helg med 28 konfirmasjonsselskap

- Vi prøver å holde prisen nede, og det blir fort like kostbart å leie lokale og ordne alt selv, sier Førde som har jobbet på Kvilhaugen gård i ti år.

- Det vi har sett de siste årene er at konfirmanten selv gjerne har flere ønsker, særlig jentene vet hva de vil. Mange har et gjennomtenkt tema for festen, og dette kan gjøre det litt dyrere. Det er også stadig flere konfirmanter med skilte foreldre, det gjør at det blir flere gjester, sier Førde som bretter servietter og gleder seg til å gi konfirmantene og deres familien en feststemt opplevelse rundt matbordet.

Kan koste 40.000 kroner

Sparebank 1 SMN har gjennomført en undersøkelse blant 254 foreldre til barn i alderen 11 til 15 år. Foreldrene er spurt om kostnader med konfirmasjon og hva de mener er rett gavebeløp.

- Svarene viser at kostnadene ved konfirmasjon øker hvert år, og hele 22 prosent av foreldrene oppgir at de er svært bekymret eller bekymret for økonomien knyttet til konfirmasjonen. 15 prosent er svært bekymret, og her ser vi en økning siden i fjor, sier Endre Jo Reite som er privatøkonom ved Sparebank 1 SMN.

Undersøkelsen viser at 62 prosent at foreldrene regner med å bruke mellom 20000 og 40000 kroner på å arrangere konfirmasjon, dette er inkludert egne gaver. Kun sju prosent oppgir å bruke under 10.000 kroner, og 13 prosent mellom 10.000 og 20.000 kroner. 18 prosent tror de vil bruke mer enn 40.000 kroner.

Foreldrene tror konfirmantene vil få gaver verdt til sammen cirka 22.000 kroner, hvor de selv vil gi gave til rundt 8000 kroner.

Tar opp forbrukslån

At det koster å arrangere konfirmasjon har også banken merket.

- Hver vår får vi både søknader om avdragsfrihet på boliglån, og søknader om forbrukslån knyttet til konfirmasjonsutgifter. Ikke alle oppgir dette som formål, men vi ser at våren er en tid med trang økonomi for mange og at konfirmasjonen derfor kan være en stor belastning. Når det gjelder antallet søknader hvor konfirmasjon er oppgitt er det snakk om mellom 30 og 50 for vår bank. Dette er ikke et stort antall i forhold til totalt antall søknader, men likevel bekymringsfullt og det viser at det ikke er uvanlig, sier Reite.

Bekymret: Endre Jo Reite, privatøkonom ved Sparebank 1 SMN, ser at stadig flere er bekymret for regningen etter en konfirmasjon.

Selv om flertallet av foreldrene har god kontroll på økonomien, så er privatøkonomen bekymret over at så mange som 15 prosent oppgir at der svært bekymret for kostnader ved konfirmasjon.

- Unge foreldre og foreldre som har vært gjennom samlivsbrudd er overrepresentert. For foreldre som har skilt lag er det ofte forventninger om at begge sider skal stille opp med like mye og like dyre gaver, men det kan være store forskjeller i økonomien som gjør dette vanskelig, sier Reite.

Nav kan gi støtte

- Ja, vi får søknader fra familier med lav inntekt om støtte til konfirmasjon, sier Knut Kvassheim som er avdelingsleder ved Nav Midtbyen. Nav er ikke forpliktet til å hjelpe, men de kan innvilge såkalt særskilt støtte og retningslinjene fra Trondheim kommune sier at en familie kan motta rundt 5000 kroner til konfirmasjonsfeiring.

- Vi gir rundt dette, av og til mer, av og til mindre. Hvor mye bestemmes etter individuelle vurderinger. Støtte til konfirmasjon kommer under posten «utgifter til begivenheter» og Trondheims fire Nav-kontorer bruker mellom 20.000 og 30.000 kroner hver på denne utgiftsposten årlig. Det aller meste betales ut i april, mai og juni, så da vil jeg tro mye går til konfirmasjon, sier Kvassheim.

På Navs nettsider står det at pengene som innvilges skal gå til en nøktern feiring, og det er Kvassheim sikker på at de gjør.

- Sosialhjelp er til livsnødvendige utgifter, og derfor vil vi for eksempel ikke dekke utgifter til et bryllup. Men det er litt spesielt med konfirmasjon siden det handler om ungdom og at det kan være stigmatiserende å ikke ha en ordentlig feiring. Når det er sagt så er det ikke snakk om noen ekstravagante feiringer, det er moderate feiringer vi støtter. Og de aller fleste som har dårlig økonomi er flinke til å få til dette uten hjelp. De vet hva de har og får til en feiring med det, sier Kvassheim.

Kostbart: Konfirmantene selv får mange gaver på dagen, mens foreldrene må betale for selve festen. Foto: Scanpix

Foreldre strekker seg langt

Privatøkonom Endre Jo Reite mener likevel at dette kan være vanskelig.

- Det er lett for dem som har romslig økonomi å peke på mulighetene til å gjennomføre konfirmasjon på et lavt budsjett, og å være nøkterne når det gjelder gaver. Samtidig tror jeg det er ekstra utfordrende for dem som i hverdagen ikke har råd til å følge opp utstyrspress og forbruksjag å være nøktern også på konfirmasjonsdagen. Mange foreldre strekker seg nok derfor lengre enn de bør for å forsøke å henge med, sier Reite.

På grunn av de høye kostnadene knyttet til konfirmasjon hjelper også Nav hvert år til med å skaffe særtilskudd, da kommer ikke pengene fra Nav, men fra den andre forelderen. Dette skjer i tilfeller der foreldrene er skilt, da kan en av foreldrene søke om et særtilskudd i barnebidraget fra den andre parten for å dekke enkeltutgifter som konfirmasjon. Da bidrar Nav med å inndrive penger fra den andre parten.