- Folk må bli klar over hva som kan bli konsekvensene av et Norge uten EØS, sier Witzøe.

Enda et vogntog stappfullt av laks kjører fra Salmars fabrikk Innovamar på Nordskaget på Frøya. 30–35 vogntog forlater hvert døgn et av verden største produksjonsanlegg for slakting, videreforedling og pakking av oppdrettslaks.

Siden oppstarten i 2010, har om lag 148 millioner fisk passert gjennom fabrikken Innovamar. De aller fleste laksemåltidene fra Salmar serveres på matfat i andre land. Fabrikken har omlag 500 ansatte.

Gustav Witzøe, grunnla oppdrettsselskapet Salmar i 1991. Året etter så EØS-avtalen dagens lys. Salmar-gründeren advarer mot å ødelegge det han mener er Norges viktigste avtale. Foto: Morten Antonsen

LES OGSÅ:  - Skremmende at noen vil skrote EØS-avtalen

25 år siden

Tirsdag denne uken er en produksjonsdag som alle andre for Witzøe og Salmar. Det er blå himmel over Frøya, og selv om det er langt ute i havgapet, er det bare en liten vindtrekk. En brønnbåt kommer med enda flere slakteferdige laks.

Inne i det store fabrikkbygget sørger samlebånd, roboter og hundrevis av produksjonsarbeidere for at laks kan lastes på vogntog og sendes til kunder i mange land, de fleste av dem i Europa. Helt alminnelig er dagen likevel ikke. Tirsdag var det 25 år siden handelsminister Bjørn Tore Godal (Ap) i Porto i Portugal signerte EØS-avtalen på vegne av Norge. Signeringen skjedde 2. mai 1992.

LES OGSÅ: Milliardutbytte til aksjonærene i Salmar

I lange baner: Siden produksjonen startet i 2010, har 148 millioner laks passert samlebåndene på Salmars fabrikk Innovamar på Frøya. Foto: Morten Antonsen

Press mot EØS-avtalen

Et kvart århundre senere er ledelse og ansatte i Salmar redde for at presset mot EØS-avtalen kan bli for stort. Motstanderne er mange: LO-kongressen senere i mai skal behandle forslag om å melde Norge ut av EØS.

Landsstyret i Fremskrittspartiet foreslår at regjeringspartiets landsmøte kommende helg skal vedta en innstramming av EØS. Ut av EØS var en av hovedparolene for 1. mai-toget i Trondheim for noen dager siden.

LES OGSÅ: Han er verdens tredje yngste dollarmilliardær

Brønnbåten Ronja Polaris sørger for at oppdrettslaks leveres til Salmars produksjonsanlegg på Nordskaget på Frøya. Foto: Morten Antonsen

Folk inn, mat ut

Alf Jostein Skjærvik, samfunnskontakt i Salmar, sier det er to grunner til at EØS-avtalen er viktig for Salmar og resten av Kyst-Norge: Tilgang til et marked med over 500 millioner som skal ha mat er den ene. Enkel tilgang til arbeidskraft er den andre.

- Dette, sier Skjærvik, og peker på fabrikken med de halvt tusen arbeidsplassene, og tar med det norske lakseeventyret i samme slangen.

- Dette hadde vært umulig uten utenlandsk arbeidskraft, slår han fast. Over 70 prosent av Salmars ansatte kommer fra andre EØS-land, de fleste fra Øst-Europa. Bedriften har også flere hundre norske ansatte, og står indirekte bak enda flere arbeidsplasser i bedrifter og kommuner som en konsekvens av Salmars verdiskaping.

Selv om det er 100 000 arbeidsledige i Norge, må fiskeindustrien til utlandet for å få arbeidskraft til landets nest største eksportnæring. Det gjelder både oppdrettere og de som tar imot, bearbeider og pakker villfanget fisk.

LES OGSÅ:Trege trøndere går foran

- Tar fordelene for gitt

- Fordelene med EØS-avtalen blir tatt for gitt, sier Tord Lien, eksstatsråden som nå er på et av sine første oppdrag som regiondirektør for NHO i Trøndelag. Lien, Skjærvik, Witzøe og hovedtillitsvalgt for de ansatte i Salmar, Stig Stensen, bekymrer seg for at EØS-avtalen kan bli skadet av de samme kreftene som førte til Brexit, ga makten til Trump og som er skeptiske til globalisering.

- Norge har eksportert fisk til Europa i 800 år. Vi kan ikke kødde til dette, sier Lien. Han vil ikke svare på hvorfor hans parti Fremskrittspartiet er en av aktørene som rokker ved Norges tilknytning til resten av Europa.

- For folk flest i Distrikts-Norge er EØS-avtalen veldig viktig, sier Stensen, som tilhører LO-forbundet Fellesforbundet.

- EØS kan ikke erstattes

Salmar-sjefene understreker at det ikke er praktisk mulig å erstatte EØS-avtalen med handelsavtaler med 27 europeiske land. Witzøe mener det vil bli uhåndterlig. Han etablerte i 1991 det som senere har vokst til å bli verdens nest største oppdrettskonsern. Gustav Witzøe er bekymret også for det han føler ligger bak skepsis til EØS, globalisering og internasjonal handel.

- De som er imot EØS bryr seg ikke om de veldig negative konsekvensene av å skrote en slik avtale. Det vi ser nå har dessverre noen paralleller til fremmedfrykt og mellomkrigstiden, mener Gustav Witzøe.

Bør bli enda bedre

Salmar-gründeren er ikke bare opptatt av å beholde EØS-avtalen og de tilhørende avtalene om fiskerier og veterinærforhold. Han vil også forsterke handelsavtalene med EU. I dag er det to prosent toll på ubearbeidet fisk. Når fisken er bearbeidet, er tollsatsen 14 prosent og høyere.

- Uten denne tollsatsen, som har sammenheng med importvernet for norsk landbruk, kunne vi tidoblet produksjonen av bearbeidet laks, sier Witzøe. Han legger til at dette ville vært en mulighet for Distrikts-Norge, dersom Norge var medlem i EU.