Særlig forventningene til omsetning og lønnsomhet har falt betydelig blant næringslivslederne i Nord-Trøndelag, viser konjunkturbarometeret for Trøndelag og Møre og Romsdal, som Sentio har laget for Sparebank 1 SMN.

Oppdrettskonsernet Sinkaberg-Hansen med hovedkontor i Nærøy kommune i Nord-Trøndelag, taper mye på å ha fått fiskesykedommen Pancreas Disease, PD, i anleggene sine.

- Sykdomssituasjonen har endret seg, og vi får den oftere enn før. Dermed blir vi mer negative til fremtidsutsiktene enn vi var for ett år siden, sier nestleder Svein-Gustav Sinkaberg i Sinkaberg-Hansen.

- Taper flere hundre millioner

Konsernet måtte slakte ut fisk etter at det i november i fjor for første gang ble oppdaget PD i anleggene. 100 av rundt 180 ansatte er permittert, og alle vil ikke være tilbake på jobb før i september

- Vi har et produksjonstap på cirka 10 000 tonn. Det utgjør flere hundre millioner kroner i året i inntektstap, sier Sinkaberg.

For å hindre at PD sprer seg nordover, må laks som er smittet nord for grensa mellom de to trøndelagsfylkene enten slaktes ut eller flyttes sør for grensa. Det skaper inntektstap sammenlignet med hva konkurrentene lenger sør opplever.

Stille i slakteriet. Nestleder Svein-Gustav Sinkaberg i Sinkaberg-Hansen ved riggen som avliver laksen på tur inn til videre behandling i slakteriet.

- Selvforsterkende

Nettopp sykdomssituasjonen i oppdrett i Nord-Trøndelag og gjeldstyngede Norske Skog er forklaringen på at bedriftslederne i nordfylket har fått mye mindre tro på utsiktene det kommende året enn de hadde så sent som i oktober i fjor, og er mer pessimistiske enn landsgjennomsnittet, mener Helland i Sparebank 1 SMN.

- Folk blir sendt hjem fra jobben og permittert. Det skaper stor usikkerhet og det gjør noe med investeringsviljen. Næringslivet er avhengig av optimisme for å skape aktivitet, og investerer etter fremtidsutsiktene. Dersom oppdrettsbedriftene setter investeringer på vent, blir pessimismen selvforsterkende, sier Helland.

- Kan forsinke nybygg

Sinkaberg-Hansen vil i løpet av året ha tomta klar for å bygge et nytt slakteri i Nærøy, men reglene ved PD-utbrudd gjør byggestarten usikker.

- Fremtiden blir satt på vent til vi har bedre oversikt over situasjonen. Vi må ha en viss sikkerhet for at vi har fisk å kjøre inn i slakteriet, sier Sinkaberg, som påpeker at situasjonen også påvirker resten av lokalsamfunnet.

- En produsent som lager fiskeolje og -mel er avhengig av råstoff fra slakteriene. Det samme gjelder kasseleverandøren og andre utstyrsleverandører. Det har store ringvirkninger, og dreier seg om hele samfunnet. Til syvende sist vil det ramme dagligvarebutikken og frisøren når skepsisen brer seg, sier Sinkaberg.

Stemningsskifte

600 bedriftsledere ble i mars i år spurt om forventningene i egen bedrift de kommende 12 månedene. Både på landsbasis og i Midt-Norge er det mindre optimisme enn i fjor høst, og særlig i Nord-Trøndelag som ligger under landsgjennomsnittet.

Sentio har gjennomført barometeret årlig siden 2001, og pessimismen her i landet var størst i 2008, rundt finanskrisen. Etter at forventningene i Midt-Norge har vært fallende siden 2010, pekte forventningsindikatoren opp igjen i fjor, til tross for oljenedturen. Men nå har stemningen snudd.

Optimismen faller relativt marginalt i Sør-Trøndelag og Møre og Romdal, og i begge fylkene forventer bedriftslederne økt sysselsetting. Men i Nord-Trøndelag venter bedriftslederne at alle de tre indikatorene; sysselsetting, omsetning og lønnsomhet, vil få en negativ utvikling de kommende 12 månedene.

- Driver ikke dårligere

Bankdirektøren gir også medieomtale skylda for den økte pessimismen.

- Media skriver mye om at en liten bedrift, lefsebakeriet i Lierne, legger ned, og det skaper fryktstemning. Det påvirker fremtidsbildet til bedriftseierne. Men vi som bank ser ikke at bedriftene driver dårligere og våre tap er marginale, sier Helland.

Selv om det er en økning i antallet konkurser, mener han det ikke nødvendigvis skyldes dårligere tider for bedriftene.

- Det er mest innen bygg og anlegg og varehandel, og det er små selskaper. Økningen skjer fordi det har blitt relativt billig å starte AS i Norge. Over 50 prosent av dem som går under, har mindre enn 100 000 kroner i aksjekapital, sier Helland.

- Leverandører får ikke betalt

Men det er én konkurs i Sør-Trøndelag han mener har fått også bedriftslederne i Sør-Trøndelag til å dempe optimismen.

- Den eneste store konkursen er Reinertsen, som sysselsatte i underkant av 700. De ansatte har gått til Aker Solutions, men jeg er spent på hva som skjer i neste fase, sier Helland, og viser til at det blant annet er uavklart om hva som skjer med Reinertsens Orkanger-avdeling.

- Det er et av de største selskapene i Midt-Norge som har gått over ende, med 1,6 milliarder i omsetning. Lokale leverandører til Reinertsen blir rammet av at de ikke får betaling for det de har levert, sier Helland.

En av kreditorene kan tape opp mot elleve millioner etter Reinertsen-konkursen.