- Alt er bedre. Verdien på næringseiendommene har økt, sier Koteng, når han presenterer fjorårsregnskapet for Koteng Holding, som han eier alene.

Koteng er en av Trondheims største eiendomsinvestorer, og verdien av næringseiendommene hans er bokført til 1,87 milliarder kroner i fjor. Det er 70 millioner mer enn i 2015. I tillegg kommer boligtomtene, som i regnskapet verdsettes til kjøpsprisen.

Koteng Holding hadde driftsinntekter på 319 millioner kroner i fjor, som er 135 millioner mer enn 2015.

18 000 kvm ledig

Leieinntektene falt så vidt i fjor, til 109 millioner kroner. Koteng anslår at han nå har rundt 18 000 kvadratmeter (kvm) stående tomt. Men han er verken bekymret over egne ledige lokaler eller at kontorledigheten i Trondheim er stor.

- De vil fylles opp sakte, men jeg tror ikke markedet for næringsbygg er i balanse før om to-tre år. Etter oljeprisfallet har det blitt en del ledige næringslokaler, sier Koteng.

Han viser til at han selv mistet tre forholdsvis store leietakere i oljerelaterte bransjer etter at oljeprisen falt. Aibel flyttet aldri ordentlig inn i lokalene de skulle leie på Grilstad Marina, og Roxar som holdt til i Fossegrenda flyttet arbeidsplasser til Romania.

- Betalte høyt

Et av byggene hvor Koteng har ledige lokaler, er i Trondheim Maritime Senter på Nyhavna, hvor Kotengs egen organisasjon også flyttet inn i år. Trondheim Havn holder også til her.

I fjor solgte utbyggingsselskapet Grilstad Marina, som Koteng eier 16 prosent av, kontorbygget hvor Kongsberg Maritime har lokaler på Ranheim for rundt 300 millioner kroner.

- For første gang har jeg solgt et næringsbygg. Men de betalte høyt, sier Koteng.

- Balanse i boligmarkedet

På Grilstad Marina skal det også bygges ut over 800 boliger. Forrige uke ble det lagt ut 27 nye boliger for salg i Fjordhagen på Grilstad, og Koteng forteller at ti allerede er solgt. Han frykter ikke et tregere boligmarked i Trondheim, som flere meglere har fortalt om i Oslo

- Det er mer balanse i boligmarkedet i Trondheim enn i Oslo. Vi opplever heller ikke at det er så mange investorer som har kjøpt nye boliger i Trondheim som i Oslo, sier Koteng.

Foruten på Grilstad Marina holder Koteng på å bygge 43 leiligheter og 6 rekkehus i Mellomila 57, som blir ferdigstilt høsten 2018, og 25 eneboliger i Bjørkhaugveien.

- Det ferdigstilles mange boliger i Trondheim i år, og det betyr at det kanskje blir ferdigstilt færre i 2019. Det er uproblematisk, fordi bankene krever at det er solgt et visst antall boliger i er prosjekt før de gir lån til bygging, sier Koteng.

Fikk kjøpe travbanen

Etter mye krangel i travmiljøet som eier Leangen Travbane, bestemte voldgiftsretten i fjor høst at Koteng og Grilstad-eierne, Anton og Erling Jenssen, får kjøpe eiendommen hvor travbanen ligger. Planen er å bygge rundt 1500 boliger på den 123 dekar store eiendommen.

- Det vil bli klart til bygging om to-tre år. Da må travet har bestemt seg for hvor de skal flytte, sier Koteng.

Travmiljøet i Midt-Norge har ikke tatt stilling til hvor en ny travbane skal bygges ennå.

Koteng Bolig er også i gang med å utvikle forsvarets eiendom i Haakon VII gate på Lade, som ble kjøpt i 2014. Der skal det bygges boliger og næringslokaler. Planen er å starte bygging i 2020.

Klemenskirken

Den siste tiden er det Kotengs bygging av nytt næringsbygg på Peter Egges plass i Midtbyen som har blitt mye omtalt. På tomta fant arkeologer fra Norsk institutt for kulturminneforskning restene av Klemenskirken til Olav den hellige i november i fjor. Koteng anslår at han så langt har brukt rundt 13 millioner kroner på utgravingene.

- Vi skal prøve å få til et besøkssenter og kafé i ett. Vi tror vi får det til ved å flytte det til inngangen på bygget, slik at vi kan ha det åpent også lørdag og søndag. Jeg tror det blir en veldig bra attraksjon for Trondheim, sier Koteng.

I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett sikret Regjeringen 21,6 millioner kroner til utgravingsarbeidet i år.

I fjor høst besøkte riksantikvar Jørn Holme Kotengs tomt på Peter Egges Plass, der arkeologer har funnet Klemenskirken der Olav den helliges kiste ble oppbevart. Bak står prosjektleder Anna Petersén i Norsk institutt for kulturminneforskning.

Vil kjøpe i Oslo

Etter å ha fått det rekordhøye overskuddet i fjor, er Koteng Holding klar for å kjøpe og utvikle enda mer eiendom.

- Vi synes vi kjøper litt for lite. Eiendom er for dyrt nå. Vi er litt gammeldagse. Men vi tenker å bruke dette året til å se om vi kan gjøre noe i Oslo, sier Koteng.

Nå ønsker han å gå tilbake til en strategi han hadde tidligere, med å kjøpe eldre, slitne bygg.

- Vi ønsker å gå tilbake til å kjøpe høkkert-bygg, for så å pusse dem opp. Vi ser en nisje i markedet der, sier Koteng.

Koteng tar ut åtte millioner kroner i utbytte fra holdingselskapet.