Aksjonen som ble gjennomført 4. og 5. mai, avdekket at hver fjerde arbeider ikke var registrert eller innmeldt med lønn. I tillegg hadde ikke over fem prosent av de kontrollerte virksomhetene registrert seg i mva-registeret. Det betyr at firmaene drives helt eller delvis svart.

- Det er et alvorlig samfunnsproblem at ikke alle bidrar til fellesskapet. Det er flere saker i Trøndelag som vi følger opp, sier underdirektør Stian Tingstad ved Skattekrim i Skatt Midt-Norge, som også er felles talsperson for a-krimsenteret i Trondheim.

Det er et samarbeid mellom Arbeidstilsynet, Nav, politiet, kemneren, toll og skatteetaten.

Underdirektør Stian Tingstad ved Skattekrim i Skatt Midt-Norge (til venstre) og politiførstebetjent Sigmund Stenhaug ved Trøndelag politidistrikt er en del av Akrim-gruppa, som nå har oppsummert aksjonen i byggebransjen i privatmarkedet i begynnelsen av mai. Foto: jens petter søraa

Flere utenlandske arbeidere

- Vi ser at det er en høyere andel av de utenlandske arbeiderne som ikke har fått innrapportert lønn. Når det gjelder virksomhetene så er det en god blanding mellom norske og utenlandske, sier Tingstad.

I aksjonen i privatmarkedet traff de stort sett mindre virksomheter.

- Vi jobber med noen få alvorlige saker, mens andre har ordnet opp i ettertid og har begynt å sende inn momsoppgaver og fulgt de pålegg som ble gitt. Arbeidstakere som ikke har fått innrapportert lønn for det tidspunktet vi påtraff dem i mai, følger vi opp og vil se om det blir innrapportert i juni, sier Tingstad.

Seks personer utvist

Til sammen 320 medarbeidere fra Skatteetaten, politiet, Nav, Arbeidstilsynet og lokale kemnere kontrollerte 1200 byggearbeidere på 536 privatadresser i Trøndelag, Møre og Romsdal, Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane.

I Trøndelag var ti patruljer med til sammen 55 ansatte ute for å kartlegge omfanget av ulovlig og svart arbeid og trygdemisbruk. De var i Trondheim, Melhus, Oppdal, Orkdal, Røros og Værnes-regionen.

I aksjonen ble til sammen elleve personer utvist, og seks av disse jobbet i en privatbolig i Trondheim.

- Det er seks personer som ikke har lov til å jobbe i Norge, som ble utvist av politiet umiddelbart. De jobbet for et firma som ikke var registrert i Norge, sier Tingstad.

Trygdesvindel

På landbasis skal 54 personer utredes videre for mulig trygdesvindel etter aksjonen. Tre dem ble oppdaget i Trøndelag og fem i Møre og Romsdal.

- Det er tre saker som Nav holder på å utrede. Det er ulike stønader som går igjen, som dagpenger og sykepenger, sier Tingstad.

Mer farlig arbeid her

Han påpeker at aksjonen avdekket at Trøndelag skiller seg negativt ut fra resten av landet særlig når det gjelder farlig arbeid.

- På hver fjerde adresse gjennomførte Arbeidstilsynet stans, fordi arbeidet gikk ut over sikkerheten til arbeidstakerne som var der. Arbeidsgiverne her har ikke tatt sikkerheten like mye alvor som i resten av landet. Det er overraskende, sier Tingstad.

Andelen arbeidstakere som manglet de pålagte hms-kortene var også høyere i Trøndelag. 60 prosent fulgte ikke regelverket.

- Da kan ikke huseier vite hvem som jobber. Vi så også at huseier ikke visste hvilke virksomheter som var på stedet, fordi de var innleid som underentreprenører. Hms-kortene er viktige fordi de gir en indikasjon om at virksomheten er registrert, og de som jobber der har id-nummer. Jeg ville som huseier sjekket at de som jobber hos meg har hms-kort, sier Tingstad.

Huseiere må betale

Flere huseiere har blitt krevd penger etter aksjonen

- Vi har krevd penger fra huseiere og tatt utlegg, slik at de har betalt direkte til skatteetaten i stedet for til virksomheten de har leid inn. Det gjelder firma som har hatt utestående skatt eller moms de ikke har betalt tidligere. Det har ikke vært noe å klandre huseierne for i disse tilfellene, sier Tingstad.

Underdirektør Stian Tingstad ved Skattekrim i Skatt Midt-Norge (til venstre) og politiførstebetjent Sigmund Stenhaug ved Trøndelag politidistrikt er en del av Akrim-gruppa, som nå har oppsummert aksjonen i byggebransjen i privatmarkedet i begynnelsen av mai. Foto: jens petter søraa