- Vi stresser ikke. Vi vet det går opp og ned i denne bransjen, sier styreleder i I.K. Lykke, Christian Lykke når han legger frem Bunnpris-resultatet for i fjor.

Etter fire år med underskudd, ble det i 2015 en pluss på beskjedne tre millioner kroner i I.K. Lykke-regnskapet. I 2016 var det igjen blodrødt for I.K. Lykke, som eier Bunnpris.

Les også: En annen Coop-kjede øker mer enn Extra

39 mill. i minus

Et driftsunderskudd på 39 millioner kroner på en omsetning på 3,26 milliarder kroner mot 3,33 milliarder i 2015. Underskuddet før skatt ble på hele 65 millioner som ser ekstra ille ut opp mot 2015, da de la om regnskapet og fikk et overskudd før skatt på 183 millioner kroner av regnskapstekniske årsaker.

Men det går greit, forsikrer Lykke.

- Vi ventet å ende 30–40 millioner i minus i fjor, i og med at vi byttet innkjøpsavtale fra Rema 1000 til Norgesgruppen. Avvikling av en butikk bidro også til det negative resultatet. Så at vi endte på 39 millioner i driftsunderskudd, var ventet. Og så lenge det ikke kommer som en overraskelse, så går det greit, sier Lykke.

Les også: Overskudd to siste år: 10,4 milliarder kroner

Les også: Coop og Norgesgruppen drar ifra Rema og Bunnpris

- Ja, det ser ille ut

Avtalen Bunnpris nå har skiftet ut, er innkjøpssamarbeidet de fra 2012 til 2017 hadde med Rema 1000. I desember 2015 bestemte lilleputten i norsk dagligvarehandel å bytte innkjøpspartner tilbake til Norgesgruppen og Asko som de hadde hatt avtale med fra midten av 90-tallet med unntak av den ene kontraktsperioden med Rema 1000.

Byttet tilbake fra Rema til Norgesgruppen gjorde sitt til at 2016 ble et trått år resultatmessig.

- Da det ble klart at vi skulle over til Norgesgruppen, gikk ikke informasjonsflyten mellom oss og Rema like godt som før. Vi tapte nok en del på det, sier administrerende direktør i I.K. Lykke, Kjell Engløkk.

- Ja, det ser fryktelig ille ut. Men det er altså sånn som vi trodde det skulle bli og vi tok høyde for det, sier Lykke.

Les også: Ikke noe norsk samvirkelag har noen gang tjent mer

- Måtte prøve

Fem år med innkjøpssamarbeid med Rema 1000 er altså tilbakelagt. Fire av dem i minus og ett år i beskjedent pluss.

- Var årene med Rema en tabbe for Bunnpris?

- Hva skal man si? Når man satser mye på ett resultat og man ikke får til det, er det jo uheldig. Vi inngikk avtale med Rema for å forsøke å komme i posisjon til å få tak i Ica-porteføljen, og fordi konsulenter som regnet på dette for oss mente vi ville komme bedre ut med et innkjøpssamarbeid med Rema. Men det passet ikke sammen med vårt konsept. Det var ikke heldig for Bunnpris, sier Christian Lykke

- Men likevel; jeg tror jeg hadde angret om jeg ikke hadde prøvd å få fatt i Ica den gangen.

Åtte måneder etter at Coop klasket mer penger i bordet (totalt 2,5 milliarder kroner) for Ica enn Rema/Bunnpris var villige til å betale, bestemte Bunnpris seg for å bryte med Rema 1000 etter bare én kontraktsperiode. Ny avtale trådte i kraft fra nyttår i år og etter et par måneder med rotete butikker mens tidligere Rema-varer ble erstattet med varer fra Norgesgruppen, har omsetningen økt igjen i Bunnpris.

Les også: Lykke bryter med Reitan

Les også: Denne Bunnpris-butikken har limousin i disken

Flere franchiser

I løpet av de siste årene har Bunnpris jobbet for å øke andelen franchiser, kjøpmannseide driftsselskap, og redusere andelen filialer der kjøpmennene er ansatt i I.K. Lykke. I fjor var andelen én tredel franchiser. Nå er det betydelig flere.

- 122 av våre kjøpmenn er franchisetakere i til sammen 170 av totalt 253 butikker. 93 prosent av franchisetakerne, 113 i alt, har positivt driftsresultat før skatt og eierlønn. En slik andel er ingen av våre konkurrenter i nærheten av, sier Engløkk.

Kjedeomsetningen, inkludert franchisene, endte i fjor på 6,63 milliarder kroner mot 6,38 milliarder i 2015, en økning på 4,0 prosent.

I år budsjetterer Bunnpris med null, men forventer pluss. Så langt ser det ut til at kundene har vært enige med Bunnpris i at et bredere sortiment er å foretrekke.

- Vi har hatt flere år med minus tidligere. Vi vet at dette går i bølger. Hadde vi ikke visst at dette går bra, hadde vi tatt andre valg, sier Christian Lykke.

Les også: Mathallen blir Bunnpris-butikk