Direktør Kristian Dahlberg Hauge i Håndverkerforeningen i Trondheim og Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA) Trøndelag foreslår at det innføres et skattefradrag for arbeid i forbindelse med rehabilitering, oppussing og bygging av tilbygg (rot-fradrag) i private hjem.

- Det gjøres mye bra i arbeidet mot arbeidslivskriminalitet og svart arbeid i Trøndelag. Men i privatmarkedet er vanskelig å trenge gjennom. Privatpersoner har fokus på pris alene, og det er det viktigste når de henter inn tilbud fra leverandørene. Et rot-fradrag gir insentiv til å velge hvitt, og fradraget i seg selv vil gjøre folk mer bevisste på å velge hvitt, sier Dahlberg Hauge.

En aksjon som Arbeidstilsynet, Nav, politiet, kemneren, toll og skatteetaten gjennomførte i mai, avdekket at hver fjerde håndverker trolig jobber svart i private hjem. Mange i bransjen ønsker derfor et rot-fradrag.

- Skremmer bort unge

En av dem som mener fradraget kan være et viktig, er malermester Terje Myrseth i firmaet Osvald Gjetø AS.

- Den ene grunnen er å få bukt med svart arbeid. Den andre er at anerkjennelsen og stoltheten for faget besudles nå og det omtales som polakkfag. Den negative omtalen er ikke bra for rekrutteringen, sier Myrseth.

- Unge i dag blir skremt bort fra å ta fagutdanninger fordi de tror bransjen består av useriøse og utenlandske aktører. Rot-fradraget kan derfor være med på å sikre rekruttering av fagarbeidere, sier Dahlberg Hauge.

- Opplæring koster

Osvald Gjetø har åtte ansatte, og bedriften prøver alltid å ha én lærling. Malermesteren sier oppdrag i private hjem derfor er viktige.

- Oppussing er viktig for opplæringen, fordi det er allsidig og lærlingene får opplæring i ulike typer malerarbeid, sier Myrseth.

- De som tar samfunnsansvar og tar inn lærlinger blir nå utkonkurrert av helt eller delvis useriøse firma, som ikke har lærlingplasser, sier Dahlberg Hauge.

- Velger den billigste

I Osvald Gjetø utgjør oppdrag for private 40 prosent av omsetningen. Myrseth forteller at privatmarkedet de siste ti årene har tørket inn for seriøse malerfirma.

- Vi hare en del gamle kunder som ikke går til andre. Men de fleste vil ha prisoverslag. Ofte føler vi at vi er referansebedrift når det gjelder pris, og at de allerede har bestemt seg for noen som er billigere, sier Myrseth.

Koster for mye

I 2014 konkluderte Finansdepartementet med at et rot- fradrag vil være et for dyrt virkemiddel mot svart arbeid, fordi de aller fleste som kjøper håndverkertjenester hvitt også vil få fradraget. Skattetapet ble da beregnet til åtte milliarder kroner.

Dahlberg Hauge mener beregningen er feil fordi anslaget om at svart arbeid utgjør 15 prosent av den private oppussingen, er for lavt. Han peker på at aksjonen i Trøndelag, som viser at 25 prosent av håndverkerne jobber svart i privatmarkedet, bekrefter dette.

- Anslaget for svart arbeid er veldig lavt. Men dette handler om mer. Det handler om byggmarkedet fremover, rekruttering av norske fagarbeidere og kampen mot useriøse. Holdingskampanjer er bra, men ikke nok, sier Dahlberg Hauge.

Han mener regjeringen i alle fall bør innføre rot-fradraget som en prøveordning, i for eksempel tre år.

Sverige har rot-fradrag

Sverige innførte et rot-fradrag i 2008, og skattemyndighetene i landet mener det har redusert kjøpet av svarte håndverkertjenester.

- Effekten kom med det samme. Det har også ført en større grad av nyetableringer i bransjen i Sverige, sier Dahlberg Hauge.

I Sverige var skattereduksjonen først 50 prosent av arbeidskostnadene, oppad begrenset til 50 000 kroner. Prosentfradraget er senere redusert til 30, men maksgrensen beholdt.

- De fleste vil velge et seriøst firma hvis det koster det samme, sier Myrseth.

Dahlberg Hauge mener forbrukerne også har et ansvar for å velge seriøst.

- I verste fall er man med på å finansiere ulovligheter som menneskehandel. Det er mange utenlandske firma som har som forretningsidé å ikke forholde seg til lover og regler, sier Dahlberg Hauge.

Ikke politisk flertall

Fremskrittspartiet har innføring av rot-fradraget i sitt nåværende partiprogram, og vedtok på vårens landsmøte å videreføre det.

- Erfaringene fra land som har fradraget viser at folk bruker færre svarte tjenester. Den viktigste grunnen til å innføre det er å luke ut kjeltringer, sier stortingsrepresentant for Frp, Sivert Bjørnstad.

Men både regjeringen og Finansdepartementet, som ledes av Frp-leder Siv Jensen, mener altså et rot-fradrag vil gi et for stort tap av skatteinntekter.

Høyre har også stemt ned forslag om rot-fradrag på flere landsmøter, fordi det er for dyrt, forteller bystyrerepresentant Rolf Jarle Brøske.

- Sosialt vridende

Arbeiderpartiet vil heller ikke ha fradraget. Bystyrerepresentant Roar Aas forteller at det ikke har vært tema i Ap etter at finansdepartementet la frem sin vurdering.

- Ulempen er at det er skattelette for å opptre lovlig. Det er også sosialt vridende, fordi bare de som har råd til å pusse opp får fradraget, sier Aas, og legger til.

- Hvitt er ikke nødvendigvis dyrere, fordi du også får med en garanti på at jobben skal være ordentlig utført, sier Aas.

Steinar Gjetø (til venstre) og Øystein Jacobsen i malerfirmaet Osvald Gjetø legger fliser på restauranten Almas. 60 prosent av omsetningen i firmaet kommer fra det offentlige og bedrifter. 40 prosent kommer fra privatmarkedet. Foto: Morten Antonsen