Eiendomsselskapet R. Kjeldsberg er i ferd med å starte opp en inkubator for nye produksjonsbedrifter på Sluppen.

Dette området sør for Trondheim sentrum er i ferd med å få en sentral posisjon som base for teknologibedrifter, og særlig for dem som skal produsere fysiske produkter.

Industriproduksjon

En vanlig kritikk mot Trondheims teknologimiljø er at det er mange apper til smarttelefoner, men lite annet. Det som skjer på Sluppen viser at det ikke bare er slik. Som Adresseavisen skrev tirsdag, skal de to teknologi-skuddene Crayonano og Seram Coatings begge starte med industriell produksjon fra lokaler de leier hos R. Kjeldsberg. Litt nærmere sentrum, på den andre siden av Omkjøringsveien, er industrigiganten Siemens i ferd med å starte en fabrikk for produksjon av batterier som energikilde for fremdrift av skip.

Arbeidssted for 8000

R. Kjeldsberg eier et område sør for Omkjøringsveien som er 250 mål stort. Det er nesten dobbelt så stort som hele Nedre Elvehavn, et annet område der Kjeldsberggruppen var sentral. I dag har om lag 3000 personer sitt daglige arbeid på Sluppen. 1500 av disse jobber i lokaler som leies ut av R. Kjeldsberg.

– Ingen vet hvor mange det vil bli i fremtiden, men 8000 er ikke et utenkelig tall, sier Ole Petter Bjørseth, administrerende direktør i R. Kjeldsberg AS.

Slik har Kjeldsberg presentert planene for Trondheim kommune.

LES OGSÅ: Elsykler på deling på Sluppen

Hardware

I Trondheim er det gradvis blitt færre tradisjonelle industriarbeidsplasser. De nye industriarbeiderne sitter foran skjerm og går ikke i kjeledress og har ikke smurning på hendene. Byens nye teknologiarbeidere ligner lite på de gamle industriarbeiderne, men Kjeldsberg vil bidra til at det igjen gir status å jobbe med kjeledress i verksteder.

LES OGSÅ: Trondheimsregionen er på etterskudd

Gammelt og nytt

Eiendomsmassen på Sluppen er en blanding av gammelt og nytt. I høst starter bygging av et nytt kontorbygg med plass til 600 arbeidsplasser. Det er planlagt enda flere nye bygg, blant annet et på hele 22 etasjer. Som fremtidig kollektivknutepunkt er Sluppen blitt utpekt som et av områdene i Trondheim der det kan bygges høyt og tett.

Inkubator for nye

Det er eksisterende bygg på Sluppen som skal brukes av de nye industrimiljøene som er i ferd med å bryte seg frem. Siemens har sine lokaler nord for Omkjøringsveien. Seram Coatings har flyttet inn i lokaler som for mange år siden var en del av Siemens' virksomhet i Trondheim, men som nå eies av Kjeldsberg. Crayonano skal inn i et annet Kjeldsberg-bygg: De tidligere kontorene til Statkraft/Trondheim Energiverk i Sluppenveien. Teknologibedriften skal gro såkalte nanorør på superstoffet grafén i sokkeletasjen i dette bygget. Det er i det samme bygget Kjeldsberg skal etablere en såkalt inkubator som er spesialrettet for virksomheter som skal produsere fysiske produkter.

– Før året er omme håper vi å ha 15 medlemmer på plass i inkubatoren, sier Kristine Bangstad Fredriksen. Hun er leder for teknologi og innovasjon i Kjeldsberg, og er selv nokså nyutdannet fra NTNUs entreprenørskole.

– Vi tenker langsiktig og skal lage gode miljøer for våre leietagere, legger hun til.

LES OGSÅ: Gir husrom til smartingene

Verksted og kjeledress

Vegg i vegg med kontorbygget i Sluppenveien står energiverkets gamle verkstedlokaler. De kan brukes blant annet til bygging av prototyper og annen virksomhet som best utføres i verksteder og ikke på arbeidspulter eller med elektroniske dingser.

Lab og gratis husleie

Kjeldsberg-inkubatoren er inspirert av to miljøer i London og New York der private eiendomsselskap er sentrale og samarbeider med universiteter og eksisterende bedrifter.

– Vi samarbeider allerede med Siemens. Industrikonsernet, som har 360 000 ansatte rundt om i verden, åpner sine laboratorier. Vi håper at vi også får på plass et samarbeid med NTNU, sier Ole Petter Bjørseth.

Selskapet Trådløse Trondheim er en annen samarbeidspartner om inkubatoren. Kjeldsberg ønsker å trekke til seg oppstartsbedrifter med laboratorier og fasiliteter som blant annet inkluderer laserkuttere og avanserte 3D-printere. Gratis husleie for studenter på mastergrads- og doktorgradsnivå er et annet virkemiddel den private eiendomsaktøren bruker for å tiltrekke seg aktivitet, nye fjes og nye tanker.