Formannskapet i Trondheim er innkalt til ekstraordinært møte mandag ettermiddag. Den eneste saken på møtet er bråket i havna. Rådmann Morten Wolden forteller at ordfører Rita Ottervik (Ap) selv skal stå for orienteringen til de andre trondheimspolitikerne.

Hun er nestleder i representantskapet i Trondheim Havn IKS, der Trondheim kommune eier 77 prosent.

Samarbeidstrøbbel

Ordføreren er også leder i valgkomiteen som skal foreslå nytt styre i havneselskapet. Det store spørsmålet er om Otto Frøseth blir gjenvalgt som styreleder eller ikke.

I Adresseavisen fredag 2. juni bekreftet to havnedirektører at årsaken til at de sa opp sine stillinger var samarbeidsproblemer med styrelederen. Den forrige havnedirektøren, Wollert Krohn-Hansen, sa opp for to år siden.

Den sittende havnedirektøren, Einar M. Hjorthol, sa opp stillingen sin etter et styremøte 23. mai i år. Hjorthol hadde hatt stillingen i vel 15 måneder da han sa opp. Han står fortsatt i jobben.

Har hastverk

Avsløringen om samarbeidsproblemene kommer like før eierkommunene skal utnevne nytt styre i det interkommunale havneselskapet. Det nye styret skal oppnevnes av representantskapet i Trondheim Havn onsdag 14. juni.

To dager før det skal de ledende politikerne i den største eierkommunen orienteres om situasjonen i selskapet. Ennå foreligger ingen innstilling om styresammensetning.

Rita Ottervik sa i Adresseavisen forrige lørdag at valgkomiteens innstilling skulle foreligge onsdag 7. juni. Det skjedde ikke.

Lederen i representantskapet, Verdals ordfører Bjørn Iversen (Ap), sier at sakspapirene til møtet skal sendes ut før helgen. Han kunne torsdag ettermiddag ikke svare på når valgkomiteens innstilling vil foreligge og om den skal sendes ut sammen med de øvrige sakspapirene. Adressevisen lyktes torsdag ikke med å få snakke med Rita Ottervik.

I en tekstmelding skriver hun at det ikke er noe nytt å melde.

- At det ikke foreligger en innstilling så tett på møtet som skal velge styre, tolker jeg som at det er noe galt i denne saken. Det er urovekkende at lederen i valgkomiteen ikke kan holde den tidsfristen hun selv har satt. Det gir grunn til å spekulere i hva som er årsaken, sier Ingrid Skjøtskift (H), kommunalråd i Trondheim og medlem i representantskapet i havna. I et felles brev fra fagforeningene i Trondheim Havn til representantskapet ber de ansatte om en redegjørelse om samarbeidsproblemene på toppen.

Hvem vil ha en slik jobb?

Saken er ikke så enkel som et spørsmål om eierne skal ha tillit eller ikke til Frøseth. Selv de som ønsker at Frøseth fortsetter tvinges til å stille seg følgende spørsmål: Hvem vil ha jobben som leder for Trondheim Havn, etter at det er blitt kjent at styrelederen «spiser» havnedirektører?