Trondheim Havn har en direktør som har sagt opp. Bråket i det viktige havneselskapet for Trondheimsfjorden kan føre til at selskapet i en periode også blir stående uten styre.

Ekstraordinært møte

På et ekstraordinært møte i formannskapet i Trondheim mandag ettermiddag kom det frem at havneselskapet i en periode kan bli stående uten et styre som eierne har tillit til. Formannskapet ble innkalt for at ordfører Rita Ottervik (Ap) skulle orientere om situasjonen i selskapet. Saken har kommet opp etter at Adresseavisen avdekket at både sittende og nåværende havnedirektør sa opp stillingene sine på grunn av samarbeidsproblemer med styreleder Otto Frøseth.

Taus ordfører

Ottervik, som er leder i valgkomiteen i det interkommunale havneselskapet, sa på møtet i formannskapet ingenting om samarbeidsproblemene. To dager før et nytt styre etter planen skal velges, la hun heller ikke frem noen innstilling fra valgkomiteen. Ordføreren sa at innstillingen blir lagt frem i møtet i representantskapet i Trondheim Havn på onsdag. Representantskapet er havneselskapets øverste organ. Medlemmene i representantskapet er stort sett ordførere i eierkommune. Representantene fra Trondheim er ordføreren pluss sju øvrige medlemmer i formannskapet.

LES OGSÅ: Ordføreren sa innstillingen skulle legges frem 7. juni

Misnøye

Det ble fra flere i formannskapet gitt uttrykk for utålmodighet og misnøye med at det to dager før det avgjørende møtet ikke foreligger en innstilling. Venstres kommunalråd Jon Gunnes understreket at han ikke føler seg forpliktet til å støtte et forslag som legges frem under møtet. Flere andre av de ledende politikerne i Trondheim antydet det samme. Rita Ottervik sa at det å ikke velge et styre på onsdag er en mulighet.

Dermed er det slett ikke sikkert at det før sommeren blir valgt et havnestyre som skal løse samarbeidsflokene i selskapet som eier og drifter de aller fleste havner i Trondheimsfjorden, og som eier eiendommer i Trondheim som kan være verdt flere milliarder kroner.

Hvem vil søke?

Det er også åpent om dagens styreleder, Otto Frøseth, får tillit for en ny valgperiode på to år. Etter det Adresseavisen har grunn til å tro, lå det i utgangspunktet an til at Frøseth skulle gjenvelges. Avsløringen av samarbeidsbråket har imidlertid skapt en helt ny situasjon: Når jobben som havnedirektør blir utlyst; hvem vil søke på en jobb der det er kjent at de to foregående i jobben har sluttet fordi de ikke kan samarbeide med styrelederen?

LES OGSÅ: Dette er aktørene i striden om havna

SVs kommunalråd Ottar Michelsen sa i formannskapet at han ikke har hatt kjennskap til samarbeidsproblemene før Adresseavisen skrev om dem.

- Men jeg har stusset på et par ting, blant annet på arbeidsdelingen mellom styre og administrasjon. Å ha både et styre og en administrasjon på oppsigelse er ikke en god løsning, sa Michelsen.

Hvis det ikke blir valgt et styre i Trondheim Havn på onsdag, vil det være et klart signal om at havneselskapet befinner seg i dyp krise. I rom sjø uten styring, et skip uten skipper og navigatør, grunnstøting og fare for havari. I det maritime språket er det mange bilder som passer til situasjonen i det kriserammede havneselskapet.