Resultatet er det soleklart beste siden Norske Skog Skogn ble skilt ut som et eget selskap i 2011, og fabrikksjef Amund Saxrud sier at de må tilbake til 2008 for å finne et like gode tall for driften.

- Vi hadde et bra år i 2016, og det var flere ting som bidro positivt. Vi har over tid jobbet for å holde kostnadene nede, og det var det første året på lenge hvor vi kjørte med full produksjon på fabrikken, sier Saxrud til Adresseavisen.

Driftsresultatet i fjor endte på 135,2 millioner kroner, som var en økning fra 42,5 millioner i 2015.

Leder: Fabrikksjef Amund Saxrud sier at de må tilbake til 2008 for å finne like gode tall for driften. Foto: jens petter søraa

Brexit svekket pundet

Han sier at de også ble hjulpet av en gunstig valutasituasjon i første halvdel av året, men at det endret seg etter at britene stemte for å forlate EU i slutten av juni i fjor (Brexit, journ.anm.).

Norsk Skog Skogn selger omtrent halvparten av produksjonen til Storbritannia, der morselskapet til Murdoch-avisene The Times, The Sunday Times og The Sun er en av papirfabrikkens aller største kunder.

Selskapet får inntektene fra Storbritannia i pund, men etter EU-avstemmingen stupte verdien på valutaen. Dermed fikk Norske Skog mindre igjen i norske kroner.

- Det er klart at en så stor endring i valutakursen påvirker vårt resultat. Vi har en markedsandel i Storbritannia på 25 prosent, og vi selger til de fleste britiske papirbrukerne, sier Saxrud.

Inntektene til fabrikken steg likevel fra drøyt 1,7 milliarder kroner til nær 2,1 milliarder, og skyldes ifølge Saxrud at de kunne utnytte kapasiteten ved alle de tre papirmaskinene.

Etterspørselen etter avispapir i Europa sank med fire prosent i fjor, men Skogn økte likevel salg og produksjon med 20 prosent. Andre papirfabrikker la ned kapasitet i 2015, noe som ifølge Norske Skog har gjort at balansen mellom tilbud og etterspørsel har bedret seg.

- Vi kjører for fullt også nå, og vi har planer om å gjøre det ut året, sier Saxrud.

Gjeldstynget

Selv om fabrikken på Skogn har gode tider, så sliter fortsatt morskonsernet med en enorm gjeldsbyrde. I mai sa daværende konsernsjef Sven Ombudstvedt opp stillingen, og Lars P. S. Sperre ble konstituert som ny toppsjef.

I starten av juni la Sperre frem en ny redningsplan for konsernet, der deler av gjelden skulle gjøres om til egenkapital.

Dagens aksjonærer ville sitte igjen med ti prosent av selskapet, mens totalgjelden skulle reduseres fra 8,7 til 4,2 milliarder kroner.

I forrige uke varslet konsernet at de ikke hadde fått tilstrekkelig støtte til planen fra långiverne, men justerte på betingelsene og utsatte fristen for å akseptere redningsplanen.

Saxrud sier at de på fabrikken er veldig fornøyd med at gjeldssituasjonen tas tak i, og at de har stor tro på at man kommer frem til en løsning. Han sier at de får spørsmål fra både kunder og leverandører om situasjonen for konsernet, men at de først og fremst konsentrerer seg om å drive best mulig.

- Det viktigste for oss er at fabrikken gjør en best mulig jobb, og tjener mest mulig penger, sier han.

En bokført skatteinntekt på 72 millioner kroner i 2016, betyr at resultatet etter skatt endte på hele 213 millioner kroner.