NHO advarer nå mot en utvikling der færre velger yrkesfag.

- Dette vil by på betydelige utfordringer for næringslivet i Trøndelag, sier regiondirektør i NHO, Tord Lien.

- Dette kan ikke bare fikses i den videregående skolen. Vi må få flere jenter til å velge utradisjonelt og la voksne slippe til. Vi må prioritere opp yrkesfagene. Det er helt avgjørende for at vi kan skape verdier i fremtiden.

Alvorlig bekymret

Verdal industripark er tredje størst i landet, og er et av de stedene med størst behov for lærlinger. HR-leder i Kværner region midt, Randi Gresseth, er alvorlig bekymret for rekrutteringen av sveisere og andre industrielle operatører til Kværner Verdal.

- For å opprettholde aktiviteten må vi ansette mellom 20 og 25 lærlinger hvert eneste år, men vi ser nå en betydelig nedgang i søkertallene. Vi nådde ikke antallet vi trengte i år.

Kværner Verdal tar inn lærlinger fra Narvik i nord til Støren i sør.

- Vi ser en nedgang i elevtallet på mellom 450 og 500 i 2020/2021, noe som er alarmerende i seg selv. Det kan derfor blir svært vanskelig å rekruttere nok. Vi tar inn både flyktninger og voksne for dekke behovet, sier Gresseth.

HR-lederen understreker at det å være lærling er ikke som før.

- De som blir lærlinger hos oss har alle muligheter etterpå. Alle dører står åpne og man har mange muligheter til å gå videre med utdanningen. Når man velger et yrkesfag velger man karrierevei ikke et yrke, understreker Gresseth.

Nye koster, nye muligheter

I SSBs framskrivninger fram mot 2030 antyder man en særlig økning i behovet for yrkesfaglig kompetanse. Tord Lien mener den nye fylkeskommunen nå har alle muligheter til å legge et utdanningsløp som tilfredsstiller næringslivet.

- Vi må bygge videre på det beste fra både Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag. De har vært gode på hver sine områder, og dette kan bli bra om politikerne kjenner sin besøkelsestid. De må prioritere yrkesfagene og lage utdanninger som er tilpasset bedriftene i området, mener Lien.

Kværner Verdal har i dag mellom 60 og 80 lærlinger til enhver tid. Det er rundt ti prosent av arbeidsstokken på 770.

-Vi må dessuten styrke rådgivingstjenesten i grunnskolen. De har ikke oversikten og er ikke orientert i forhold til yrkesfagene. Rådgiverne burde tatt på seg kjeledressen og gått i hallene våre for å se hva som foregår. Da vil de også mye lettere finne talentene som passer til våre fag, mener Gresseth.

- Sløyden er nesten borte

Daglig leder Morten Hynne ved Grande Entreprenør mener skolen må ta på alvor den krevende situasjonen bransjen er inne i.

- Ungene må få kjennskap til hva yrkesfagene handler om. I dag får de ikke det, og jeg vil blant annet påstå at sløyd nesten ikke er et tilbud i grunnskolen lenger.

Hynne sier at de før fikk alle lærlingene fra Verdal videregående skole, men at de dag må hente dem fra tre forskjellige skoler i Verdal, Steinkjer og Stjørdal.

- I dag er nesten halvparten såkalte voksne lærlinger. Mange har bakgrunn fra idrettsfag og andre utdanninger som ikke har noe med yrkesfag å gjøre. Andre kommer fra NAV og vekstbedrifter, sier Hynne, som har tatt inn 12 lærlinger det siste året. Til sammen har bedriften 24 lærlinger.

Eneste jente på betong

Edvarda Landfald (18) er eneste jente i betongfabrikken til Grande Entreprenør. Hun stortrives som eneste jente

- Jeg har ikke angret et sekund på valget mitt. Jeg liker fysisk arbeid og så trives jeg på arbeidsplassen. Jeg ville gå en yrkesvei hvor jeg kan bruke kroppen min, og som ikke bare handler om å pugge teori. Jeg anbefaler sterkt andre jenter å prøve det samme, sier Edvarda Landfald.

For henne var det naturlig å velge et mannsdominert yrkesfag. Hun ser opp til broren sin som er snekker, og har arvet farens interesse for motor og biler. I ungdommen spilte hun fotball og hun liker å gå i fjellet.

- Det er kanskje mange jenter som tror at betongfaget betyr tunge løft og sterk fysikk, men slik er det nødvendigvis ikke. I dag bruker vi kraner til det meste, og dette er et yrke jenter fint kan fikse.

Edvarda valgte også yrkesfag fordi det var store muligheter for jobb, og fordi det gir store muligheter til videre karriere.

- Jeg var eneste jente blant 60 elever på yrkesfag ved Verdal videregående. Det er synd, sier Edvarda Landfald.

Mange vil øke bemanningen

Hver fjerde bedrift i Trøndelag forventer å øke bemanningen i året som kommer, viser NAVs bedriftsundersøkelse for 2017.

- Dette, kombinert med den lave ledigheten i trøndelagsfylkene, bekrefter at det går godt i regionen, sier de to fylkesdirektørene Bente Wold Wigum i NAV Sør-Trøndelag og Vegard Rydningen i NAV Nord-Trøndelag.

Av bransjene er det bygg og anlegg som er mest optimistiske med tanke på vekst.

- Samtidig signaliserer bransjen klart at den har rekrutteringsutfordringer: Gjennom 2016 har NAV registrert en kraftig økning i antall ledige stillinger i bransjen, og vår bedriftsundersøkelse estimerer en mangel på arbeidskraft i bransjen med over 400 personer, da spesielt tømrere og snekkere, rørleggere og VVS-arbeidere, sier Bente Wold Wigum.

- Jeg stortrives i betongfabrikken til Grande Entreprenør, sier lærling Edvarda Landfald (18). Her sammen med HR-leder Randi Gresseth i Kværner region Midt, regiondirektør Tord Lien i NHO, daglig leder Morten Hynne i Grande Entreprenør og kommunikasjonssjef Tove Strand Trana ved Kværner Verdal. Foto: Levin Nestvold jr.