Målingen kommer fra en undersøkelse gjort av Respons analyse for Sparebank 1.

- Vi ser at trønderne er mer forsiktige når det gjelder sommersløsing i forhold til nordmenn ellers, forteller privatøkonom Endre Jo Reite i Sparebank 1.

Nøkterne trøndere

I overkant av halvparten av trønderne i undersøkelsen svarer nei på spørsmålet om de sløser mer i sommerferien. De som kommer nærmest her er vestlandsregionen, der 50 prosent av de spurte svarer at pengebruken om sommeren ikke skiller seg fra ellers.

- Hva som er sløsing er en subjektiv oppfatning, men vi ser at trøndere er trygge på at pengene de bruker er rett. Denne folkeoppfatningen samsvarer med tallene vi kjenner til for forbruket i regionen, sier Reite.

Sparetallene for regionen er generelt høye, og særlig de eldste og yngste sparer mer enn noen gang.

- Selve sparebeløpet er kanskje høyere andre steder, men sett i forhold til inntektsnivå er det høy sparing blant trønderne, sier Reite.

Velger å reise

For dem som sløser mer om sommeren er det noen ting som slår høyere ut enn andre.

- Det er noen kategorier der nøkternheten til trønderne kommer fram. De sløser lite på reiser, klær og brus, for eksempel, nevner Reite.

På landsbasis er det mat, reiser, opplevelser og alkohol som prioriteres om sommeren. I tillegg har i underkant av halvparten av oss et generelt høyere forbruk i ferien.

I Trøndelag sløses det mest penger på god mat og drikke. Her har 85 prosent dårlig samvittighet. Videre sløser vi litt mer på shopping, men ikke på klær eller sko. Og ikke minst er det få trøndere som svarer at de sløser penger på reise i sommerferien.

- Med tanke på været vi har fått så langt i sommer kan det nok føles fornuftig for mange å komme seg unna. Mange oppfatter nok reise som en rett utgift, sier Endre Jo Reite.

Spanderer ikke

Reite kaller Trøndelag en likhetsorientert og nøktern region.

- Vi ser tegn til dette i andre undersøkelser også, for eksempel oversikt over konfirmasjonsgaver. Her er vi mer forsiktige med de store summene, sier han.

Øvrige tall i Sparebank 1s undersøkelse viser ikke store avvik mellom Trøndelag og resten av Norge. Trøndernes feriefavoritt er Spania, med Sverige og hjemmeferie litt bak. Som i resten av landet svarer halvparten av respondentene at feriepengene skal brukes på nettopp ferie, mens en tredjedel skal spare summen.

Avslutningsvis kan det også nevnes at respondentene fra Trøndelag ikke er de mest spandable. Kun ti prosent har svart at de bruker ekstra mye penger på andre om sommeren. Her er det kun Nord-Norge som scorer lavere: Seks prosent svarer at de sløser penger på å spandere på andre.