Arbeiderpartiet vil legge om pensjonsordningen, som ble innført da partiet selv satt i regjering i 2011, og erstatte den med en plan som tar høyde for lav lønnsvekst i Norge også i årene som kommer.

- Trygghet er viktigere enn den lottogevinsten man kan få om det går over forventning bra med norsk økonomi, sier Ap-nestleder Trond Giske på visitt i hjembyen.

75 dager før årets stortingsvalg, legger de frem et forslag som de mener skal sikre landets nær 900 000 pensjonister lite grann mer å rutte med. Ap velger å gå for en ordning som sikrer pensjonsøkning så lenge det er lønnsvekst, men som blir lavere enn dagens ordning de årene lønnsveksten er høy.

Les også:  Regjeringen med ny skattepakke til pensjonisten

- Øker lønn, må pensjon øke

Som VG fortalte tirsdag, vil Ap innføre en ordning hvor pensjonene hvert år justeres ut ifra gjennomsnitt av pris- og lønnsvekst istedenfor dagens såkalte 0,75 prosent-regel, som regulerer pensjonen ut fra lønnsvekst.

Enkelt forklart er forskjellen på de to ordningene slik:

Dagens ordning fra 2011, betyr at pensjon reguleres tilsvarende lønnsveksten minus 0,75 prosent.

Aps forslag er at pensjonen skal ligge midt mellom prisvekst og lønnsvekst.

Forholdet mellom prisvekst og lønnsvekst er reallønnsvekst, som beskriver hvordan kjøpekraften til lønns- og pensjonsmottakere endrer seg. Med dagens ordning, må lønnsveksten være over 0,75 for at pensjonistene ikke skal tape kjøpekraft.

På den andre siden, dersom reallønnsveksten er over 1,5 prosent, vil pensjonistene få mindre med Aps forslag enn med dagens ordning.

Les også: Frykter å tape flere hundre tusen i pensjon

Tre år med nedgang

- Vi må ha et system som sikrer at i alle år der reallønn går opp, så skal også pensjonen øke. Vi kan ikke ha det sånn at vi har år der det er pluss på lønninger, men minus for pensjon. Det har vi i 2015, 2016 og i år. Og enda verre; i år der lønna går ned, vil pensjonen gå enda mer ned, sier Giske.

Han eksemplifiserer med at dersom prisveksten er på to prosent og lønnsveksten er på én prosent, vil pensjonen økes med 1,5 prosent. Er prisveksten null og lønna én, skal pensjonen opp 0,5 prosent.

- Er det minus skal pensjonistene også være med å bidra i den dugnaden det er å rette opp i norsk økonomi, men bare med halvparten så mye som lønningene, sier Giske.

Les også: Støre lover raske grep mot midlertidige ansettelser og sosial dumping

Tommel opp fra pensjonistene

Rundt bordet i andre etsje i Hornemannsgården i Trondheim, har Giske og leder i Sør- Trøndelag Ap, Karianne Tung, fått selskap av flere Ap-seniorer og ledere ifra ulike pensjonistorganisasjoner. Blant disse tilhørerne er Aps pensjonsforslag søt musikk.

Leder Torild Ofstad i Landslaget for offentlige pensjonister (LOP), nikker i takt med Giskes poenger.

- Vi er glad for forslaget som er i samsvar med det LOPs oppfatning. Dette har vært LOPs krav under trygdedrøftingene, sier hun.

Aps nye pensjonsplan kommer i kjølvannet av et forslag opprinnelig fremmet fra Trondheim og så Sør-Trøndelag Arbeiderparti.

- Vi kom ikke helt i mål under landsmøtet, men det ble jobbet videre med saken etter landsmøtet. Det er også mye takket være Trond Giske at vi nå kan legge frem dette forslaget, sier Tung.

Solberg er skeptisk

Arbeiderpartiet vil ha endringen innført allerede fra neste år og ifølge partiet vil det koste 400 millioner kroner på neste års budsjett, basert på en oppjustering av pensjonene med 0,2 prosent mer enn med den gamle modellen.

Foreløpig er ikke dagens regjering er ikke overbevist. Fremskrittspartiet har allerede sagt nei til Aps forslag. Statsminister Erna Solberg (H) sier til VG at hun tviler på at pensjonistene kommer bedre ut med Aps ordning.

For helt rett frem er det altså ikke: Hvorvidt pensjonistene vil tjene på den nye ordningen, avhenger av hvor godt det går med norsk økonomi. Og det er stort sett bare de siste tre årene det har vært så lav lønnsvekst i Norge at Aps foreslåtte-ordning ville lønt seg for landets pensjonister.

- Hva sier det om Aps syn på hvordan norsk økonomi vi utvikle seg, at dere velger en modell der pensjonistene kommer bedre ut om det ikke går så bra?

- Det viktigste av alt i Norge er å få i gang veksten, få flere i arbeid og økte lønninger, vil også pensjonen vokse. Men systemet må også være robust i svake år. Det er tøffere tider i den globale økonomien, det merker Norge også. Det kan ta lang tid før vi igjen får se 1,5 prosent i lønnsvekst. Vi planlegger ikke for at det skal gå dårlig, men garderer oss, sier Giske.

Ny plan: Aage Borrmann (Trondheim Ap), Trond Giske, Karianne Tung og Kjell Helland (Ap og tidligere LOP-leder) vil at dagens pensjonsordning erstattes med Aps nye forslag.