Trondheimsselskapets plan var å bygge tre cruiseskip til en verdi av 15 milliarder kroner.

Skipene skulle brukes til konferanser, seminarer, kurs og utstillinger, såkalt «corporate cruise». Tirsdag meldte selskapet oppbud, og ble slått konkurs i Sør-Trøndelag tingrett samme dag. Dermed skrinlegges visjonene til Vision Quest Holding AS.

- Mange har tapt penger

Selskapet har fra begynnelsen av 2004 drevet planlegging og utvikling av et rederi som skulle drifte skipene.

Siden oppstarten har mange investorer bidratt med penger til selskapet, men egenkapitalen har vært negativ i flere år.

- Det spesielle med Vision Quest er at det har stor aksjekapital sammenlignet med mange andre selskaper vi har til bobehandling. Det vil si at det er mange aksjonærer som har skutt inn og tapt mye penger i dette selskapet, sier bostyrer Kai Stephansen.

Det har ikke lykkes Adresseavisen å komme i kontakt med Vision Quest-sjef Olav Norum onsdag.

Ingen aktiva med verdi

Selskapets samlede gjeld ved konkurstidspunktet var 662 319 kroner, og selskapet har ingen aktiva, altså eiendeler av verdi. Dette står i kjennelsen fra tingretten, som legger selskapets egne opplysninger til grunn.

I kjennelsen skriver tingretten at selskapet må antas å være ute av stand til å dekke sine forpliktelser etter hvert som de forfaller, og at betalingsvanskene ikke er av forbigående art.

- Det var ingen ansatte ved konkurstidspunktet som jeg har fått opplyst, sier Stephansen.

Ingen driftsinntekter

Vision Quest har i flere år stått uten driftsinntekter, ifølge regnskapene. Men konvertering av gjeld til aksjekapital har bidratt til finansiering av selskapet.

Regnskapstall for i fjor og i år er ikke offentliggjort eller kjent for bostyrer Stephansen dagen etter konkursen.

Hentet inn nær 30 millioner

Allerede i 2005 opplyste selskapet at byggestart av tre cruiseskip var få uker unna. Verdien av skipene ble den gang anslått 10 milliarder kroner, en sum som senere steg til 15 milliarder. I 2014 skrev Adresseavisen at det fortsatt ikke forelå noen byggekontrakt.

Siden 2005 har selskapet hentet inn nær 30 millioner kroner fra en rekke småinvestorer. Gjentatte ganger har eierne fått beskjed om at prosjektet har vært like ved å bli realisert, men byggestart har stadig blitt utsatt.

Ventet på hemmelig investor

I 2014 omtalte Adresseavisen nye planer, der en hemmelig investor skulle skyte inn 7,5 milliarder, og i tillegg låne ut 7,5 milliarder til selskapet. Initiativtaker, daglig leder og styreleder i Vision Quest Holding, Olav Norum, opplyste da at avtalen var få dager unna å bli signert.

Sommeren 2014 sa Norum at avtalen allerede hadde vært signert, om det ikke hadde vært for medieinteressen rundt saken. Investorene i selskapet uttalte den gang at de hadde tillit til Norum.

Milliardbeløpet investoren skulle bidra med kom aldri.

Venter flere krav

Bostyreren regner med at det framover vil komme krav fra kreditorer om hele selskapets nåværende gjeld. Fristen for å melde krav til bostyreren er 8. august 2017.

- Selskapet har i sin begjæring angitt de kravene de er kjent med, som er to-tre stykker. Det er veldig stor forskjell fra konkursbo til konkursbo hvor mange kreditorer det er som har krav totalt, så det er vanskelig å si noe mer om hvor mange krav som vil meldes hit det nå, sier bostyrer Stephansen.