Bakeriet er én av nitten nye utstillere på årets festival. Daglig leder Lars Utseth forteller at Melhus bakeri har levert til festivalen tidligere, men er i år deltaker for første gang.

- Vi tar med seks eller sju produkter til festivalen, blant annet vårt eget Melhusbrød, forteller daglig leder Lars Utseth.

Mange lokalmatprodusenter bruker Trøndersk matfestival som en plattform for å vise fram og teste ut nye produkter. Utseth skal selv ta med sitt eget «Ølsprøtt», en form for chips smaksatt med mesk fra ølproduksjon.

- Vi har produsert for harde livet for å bli klare til festivalen. Det blir veldig spennende å delta, og vi ser markedsføringsverdien i å være til stede her, sier han.

Store mengder svinn

Mesk er restavfall fra ølbrygging, og er rett og slett fuktig, knust korn, som blir igjen etter at stivelsen er fjernet fra maltet.

- Jeg har brygget øl i tre-fire år på privat basis, og så hvor mye som gikk til spille. Så jeg begynte å tenke på hvordan mesken kunne utnyttes, forteller Utseth.

Til Trøndersk matfestival tar han med seg 3000 bokser med «Ølsprøtt» à 100 gram. Foreløpig er det småskala-produksjon av snacksen, og Utseth anslår at med en produksjonstid på to dager lager Melhus bakeri 60–70 kilo om gangen.

- Selve produktet er inspirert av mørkt dansk rugbrød, som jeg fikk servert fritert i tynne skiver på Danmarkstur. Med ambisjoner om å bruke mesken til noe nytt begynte jeg å utvikle det i den retningen, sier han.

Som oftest blir tørket mesk brukt til dyrefor, men mesk er også populært i bakverk. Det er ofte store mengder av det etter bryggeprosessen: Ifølge Børge Barlindhaug i To Tårn Bryggeri, som har forsynt Melhus Bakeri med fri tilgang, produserer de rundt 8–10 tonn i løpet av et år med ølbrygging.

Yrkeshemmeligheter

De små, salte chipsene han skal tilby festivalgjengerne er et resultat av ett års sindig prøvebaking og -smaking. Det er i produksjonen at hemmeligheten ligger, forteller Utseth.

- Når man baker med utgangspunkt i mesk er det alltid mye skallpartikler. Jeg har funnet en god framgangsmåte for å redusere det, men akkurat prosessen skal jeg verne litt om, sier han.

Nå vil han forsøke å få distribuert produktet.

- Vi har solgt det på flere mindre steder og i våre egne utsalg en stund nå. Vi er i en tøff bransje med hard konkurranse, og dette er noe jeg håper kan gi oss et ekstra bein å stå på, sier Utseth.

Førstegangs deltaker

Melhus bakeri deltar på Trøndersk matfestival under den regionale paraplyen «Smak og opplev Melhus».

Prosjektleder Brit Melting i arrangøren Oi! Trøndersk mat og drikke, forteller at totalt 11 regioner i Trøndelag samler sine lokalmatprodusenter på festival i år, i tillegg til gjengangerne i Bondens marked og en del enkeltprodusenter og gjester.

- Det er mange som benytter festivalen som en arena for å teste ut nye produkter, og det kommer mye spennende. Som i fjor er det mange påmeldte til kåringen av årets nykommer, sier Melting.

Av de nye kommer åtte utstillere fra Melhus, og elleve fra «Auk – smaker fra Stjørdalsføret» i Stjørdal og Meråker. I tillegg samler produsentene fra Lierne seg for første gang som en region.

Matfestival for 13. gang

Omsetningen på Trøndersk matfestival har vokst sakte, men sikkert siden starten. I fjor ble det solgt lokalmat for 9,6 millioner, med en gjennomsnittlig omsetning på snaut 90 000 per utstiller. Det er også gjennomsnittet for de fire siste årene. På bryggerifestivalen alene ble det omsatt for to millioner kroner i 2016, nesten en dobling av året før.

- Vi har hatt en utrolig bra snittomsetning, og det er vel ingen lokalmatfestivaler som er i nærheten. For to år tilbake var vi 115 utstillere, i år er vi oppe i 153, men selv om vi har økt har vi beholdt den samme snittomsetningen, forteller Melting.

For fire år siden omsatte festivalen for seks millioner kroner. I år blir det fort tosifret.

- Med økningen i antall utstillere håper vi virkelig på at vi kan vokse over ti millioner i 2017, sier Melting.

Klare: Surdeig på rug, spiret bygg og linfrø i gryta. - Vi har jobbet på spreng for å bake alt til matfestivalen, forteller Utseth. Foto: Morten Antonsen