Trondheimsbedriften Checkware leverer løsninger som gjør at pasienter selv kan rapportere sin helsetilstanden til behandlere. Private klinikker og helseregioner har tatt i brukt tjenesten som nå kan vise til mindre arbeid for helsetjenestene.

For første gang siden oppstarten i 2007 kan selskapet vise til overskudd. Samtidig har selskapet hatt høy omsetningsvekst de siste årene.

Ifølge administrerende direktør Heidi Blengsli Aabel i Checkware har pasienter tidligere kommet til en time for å svare på spørsmål om egen psykisk eller fysisk helse. Da har det vært noen fra helseinstitusjonen som har innhentet informasjonen med pasienten. Nå kan pasientene gjøre det selv hjemme eller på venteværelse ved hjelp av mobilen. Helsepersonell får umiddelbart oversikt over pasientens tilstand.

- Mitt inntrykk er at folk setter pris på at legen har fått svar på mange av de grunnleggende spørsmålene. Det gjør at legen kan stille mer konkrete spørsmål når det først er en time.

Reduserer administrasjon

Checkwares kunder rapporterer nå om betydelige effektivitetsgevinster for helseinstitusjonene som har tatt løsningen i bruk. Innenfor psykisk helse i Stavanger har løsningen blitt brukt for spiseforstyrrelser med gode resultater. De periodiske rapporteringene tas nå i større grad av pasientene hjemme. Ifølge Helse Stavanger sparer de én time administrativt arbeid per utredning.

Lignende tall kan selskapet vise til for Universitetssykehuset i Nord-Norge. En pasient kartlegges i gjennomsnitt ti ganger gjennom et sykdomsløp, nå bruker sykehuset 30 minutter mindre i administrasjon for hver av disse.

- Du klarer ikke å få markedet til å utvikle seg uten å vise effekten av de nye løsningene. For oss er det en viktig milepæl at vi kan dokumentere at vår løsning virker, sier Aabel.

Hurtig vekst

For tredje året på rad var selskapet på Deloittes listen over de raskest voksende teknologiselskapene i Norge med egenutviklet teknologi, og har nå over 250 kunder i varierende størrelse.

Checkware gikk for første gang med overskudd på i 2016, samtidig er inntektene jevnt stigende med en 33 prosent økning fra 2015 til 18 millioner. Selskapet har 30 ansatte, hvorav 15 holder til på hovedkontoret på Nedre Elvehavn i Trondheim.

Skal ekspandere internasjonalt

I dag er Checkware markedsledende i Norge på digital pasientrapportering. Ifølge Aabel finnes det ikke andre aktører som leverer tilsvarende løsninger på tvers av helsesektoren. Målet nå er å ekspandere videre i England og å ta det nordiske markedet.

- Jeg er ganske sikker på at vi kommer til å vokse 25 prosent i Norge i 2017, men det er ikke tvil om at det er det internasjonale veksten som er mest interessant.