Leiligheten som har 13 kvadratmeter primærrom og bruksareal, ble solgt for prisantydningen på 1 390 000 kroner. Medregnet andelen fellesgjeld, er totalprisen vel 1 424 000 kroner.

Dette er rekordpris per kvadratmeter i Trondheim for en selveierleilighet, forteller regionsjef Vidar Rognes i Aktiv Eiendomsmegling i Sør-Trøndelag.

- Møllenberg er et av de mest attraktive områdene, spesielt for studenter. Det som er sentralt og lett tilgjengelig er populært. Unge kjøpere tenker ikke på støy og at det bor mange i samme oppgang, som andre boligkjøpere gjør, sier Rognes.

I fjor ble en borettslagsleilighet i Sandgata på 21 kvadratmeter solgt for en kvadratmeterpris på vel 110 000 kroner.

Kjøper av leiligheten i Bakkegata bladde opp nesten 110 000 kroner per kvadratmeter for leiligheten.

Mye skråtak

Den 13 kvadratmeter store loftsleiligheten som nå er solgt, ligger i Bakkegata 8B. Bygården den ligger i er fra 1885. Gulvarealet er på 31 kvadratmeter, men siden leiligheten har skråtak, er bruksarealet målt til kun 13 kvadratmeter.

- Det er en eldre leilighet, men den er funksjonell og grei. Men man må bøye seg litt her og der, sier Rognes.

Han forteller at ti personer var interessert i leiligheten, og at det kom åtte på visningen. Det var ingen budrunde, fordi selgeren aksepterte første bud som var på prisantydningen.

Leiligheten i Bakkegata har eget bad.

- Koster fort 2,5 mill.

Rognes forteller at det er unge førstegangsetablerere og studenter som kjøper så små leiligheter.

- Det fornuft i at unge som skal studere i Trondheim noen år kjøper når de har mulighet det. Som regel leier de hybel, og når de har mulighet til å kjøpe i stedet for å leie vil de fleste gjøre det. Skal du kjøpe en leilighet som er opp på 20-tallet i kvadratmeter, så havner du fort på priser på 2,5 millioner kroner, sier Rognes.

Han viser til at strengere krav til boligkjøpere har gjort det vanskeligere for unge å komme inn på boligmarkedet. For å få boliglån av banken, må minst 15 prosent av kjøpesummen bestå av egenkapital. I tillegg kan du ikke låne mer enn fem ganger brutto årsinntekt.

- Med tanke på bankenes kapitalkrav, så har de en mulighet når prisen halveres. Da er studenter og førstegangskjøpere villige til å betale opp mot 110 000 kroner kvadratmeteren. De vil bo sentralt, og vil heller gi dette for en veldig liten leilighet sentralt enn å få noe større utenfor byen, sier Rognes.

- Sjelden til salgs

Han mener betalingsvilligheten for så små leiligheter bør få utbyggere til å vurdere å bygge mindre leiligheter, slik at flere får råd til kjøpe bolig.

- Mange har ristet på hodet over salg av leiligheter på 15 kvadratmeter i Oslo. Vi ser sjelden så små leiligheter til salgs i Trondheim, men i Oslo blir de revet bort, sier Rognes.

- Tar litt lengre tid

De to siste månedene falt boligprisene i Trondheim, 0,1 prosent i juni og 0,8 prosent i juli. I Oslo har de falt enda mer, etter at hovedstaden tidligere hadde en svært høy prisøkning. Meglersjefen sier de ikke merker så mye til prisnedgangen i Trondheim.

- Markedet går rimelig greit. Det blir lett generalisert ut fra Oslo-markedet. I Trondheim er det et friskere marked og mer stabilt. Her er det heller ikke det store utbudet, fordi småinvestorer skal hente gevinst på å selge leiligheter de har investert i. Omløpshastigheten har gått litt opp, og det tar litt lengre tid å selge. Men det er bare naturlige svingninger, sier Rognes.