Norske Skog og kreditorene i det kriserammede treforedlingskonsernet har gitt seg selv en uke til for å unngå økonomisk havari. Den nye fristen er fredag 18. august.

Treforskning

På Gløshaugen, tett på forskningsmiljøene i NTNU og Sintef, sitter 25 forskere i et uavhengig forskningsinstitutt og prøver å finne ut hva tre kan brukes til. Norske Skog bruker i dag trevirke først og fremst for å lage avispapir og magasinpapir.

- Men det finnes veldig mange andre anvendelsesområder for tre som råstoff, sier Philip André Reme, administrerende direktør for Rise PFI AS, tidligere Papir- og fiberinstituttet AS. Største eier i Rise PFI er det svenske forskningskonsernet Rise, som ligner litt på Sintef.

LES OGSÅ: Sveaas har kjøpt seg inn i Norske Skog

- Gradvis omstilling

I likhet med flere andre, mener Reme at Norske Skog må benytte den økonomiske krisen til å vri produksjonen bort fra avispapir til andre produkter.

- Men det må skje gradvis, og det er viktig at de holder fast ved trykkpapirproduksjon inntil nye produkter er på plass. Selv etter en beslutning om å legge om, vil papirproduksjon være ryggraden i lang tid. Det finnes en god del muligheter, men det krever omfattende investeringer og videre forskning og utvikling, sier Reme.

LES OGSÅ: Dette kan skje hvis Norske Skog går konkurs

Mange muligheter

Han understreker at han ikke vil eller kan gi Norske Skog råd om hva de bør satse på, men antyder at treforedlingskonsernet selv kan ha funnet noe av svaret.

- Tidligere i år åpnet Norske Skog Saugbrugs i Halden et demonstrasjonsanlegg for produksjon av mikrofibrillær cellulose (MFC). Det er et produkt som har svært mange anvendelsesområder. For Norge bør det være interessant at MFC blant annet kan brukes for å øke oljeutvinning og i borevæsker. Norske Skog har sagt at de har som mål at 25 prosent av omsetningen i fremtiden skal komme fra produkter som de i dag ikke har.

Philip André Reme understreker at MFC bare er ett av flere mulige produktområder, hvis Norske Skogs fabrikker i Norge må omstille til annen produksjon enn avispapir (Skogn) og magasinpapir (Halden). Avispapir er det største produktet også ved Norske Skogs utenlandske fabrikker.

LES OGSÅ: NTNU-professor: - Konkurs åpner muligheter

Tre i bildeler

- Biokompositter er et annet anvendelsesområde for MFC og trefiber. Her er det snakk om at trefibre kan brukes til å armere bygningsartikler og plast til for eksempel bildeler. Også metallindustrien kan nyttiggjøre seg trebaserte produkter. De trenger reduksjonsmidler i foredlingsprosessen. I dag bruker de stort sett fossilt basert karbon, men kan også anvende biobasert karbon, sier Reme.

Han peker på emballasje som enda et alternativ. På grunn av global folketallsvekst, vokser etterspørselen etter emballasje.

- For å utnytte råvaren best mulig, kan det være nødvendig at det ved en omlegging satses på flere produkter sier sjefen for Rise PFI.

LES OGSÅ: Misligholder gjeld

Grønn mulighet

På kort sikt trues ansatte, tømmerleverandører og resten av verdikjeden for treforedling av faren for at Norske Skog-konsernet går konkurs. Philip André Reme minner om at usikkerheten også byr på muligheter.

- I prinsippet kan det som lages av olje også lages av tre. Treforedlingsindustrien kan derfor være en viktig aktør i det grønne skiftet og på veien mot en biobasert økonomi. Å få på plass nye produkter som kan erstatte de som er laget av fossilt råstoff er kolossalt viktig. Vi og mange andre jobber med dette, men likevel vil et slikt skifte ta tid. Å erstatte for eksempel plast med trebaserte alternativer har et langsiktig perspektiv, sier Reme.

Fiskekasser

Det finnes utallige eksempler på plastprodukter som kan erstattes av trebaserte materialer eller bioplast. Reme peker på ett som har stor betydning i Norge:

- Fisk som eksporteres fra Norge pakkes gjerne i kasser som er laget av plastproduktet polystyren. Emballasje til fisk bør i fremtiden heller være biobasert, sier han.

Flyttet fra Oslo

PFI flyttet fra Oslo til Trondheim i 1997 og ble kjøpt av svenske interessenter i 2004, men først i år ble papirforskningsmiljøet del av Rise. Rise PFI samarbeider tett med NTNU.

- Produseres det avispapir i Norge om ti år?

- Det er det ingen som vet, men om ti år vil verden ha kommet langt i å bruke tre som råvare for nye biobaserte produkter, sier Philip André Reme.