4. juli ble trondheimsselskapet slått konkurs i Sør-Trøndelag tingrett, etter at det selv hadde meldt oppbud. Torsdag denne uka ble første skiftesamling holdt, hvor bostyrer advokat Kai Stephansen i Advokatfirmaet Strand, presenterte den midlertidige innberetningen.

- Det er brukt 30 millioner kroner, som kommer fra at folk har kjøpt seg inn i selskapet. De har betalt overkurs for aksjene i forhold til pålydende. Selskapet har levd på aksjonærenes penger. Det har komme nye aksjonærer, og derfor har selskapet hatt råd til å holde på såpass lenge, sier Stephansen.

Skip til 15 mrd.

I over 13 år har Olav Norum som er hovedeier og initiativtaker til Vision Quest Holding, jobbet for å bygge tre cruiseskip som skulle koste 15 milliarder kroner. Selskapet har ikke hatt inntekter, men siden 2005 er det hentet inn nær 30 millioner kroner fra småinvestorer.

- Pengene er brukt siden 2004. De er brukt til å reise utenlands og å besøke verft. Det er også brukt mye på skipstegninger, advokater, rådgivere og låneformidlere, sier Stephansen.

Olav Norum deltok på skiftesamlingen torsdag, men ville ikke svare på spørsmål fra Adresseavisen.

Han har jobbet ulønnet i Vision Quest Holding, men har hatt en samlet nettoinntekt på 14 millioner kroner. Norum har tidligere sagt at deler av dette er fra salg av egne aksjer i selskapet.

Leder for Vision Quest Holding, Olav Norum, har jobbet for å bygge tre cruiseskip til 15 milliarder kr. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

Utsatt byggestart

Ifølge aksjonærregisteret hadde Vision Quest Holding 260 aksjonærer ved utgangen 2015. Mange av dem er ikke profesjonelle investorer, og eier kun aksjer i ett selskap, Vision Quest Holding.

Gjennom årene har eierne fått beskjed om at prosjektet har vært like ved å bli realisert, men byggestart på skipene har stadig blitt utsatt. Skipene skulle brukes til i det amerikanske kurs- og konferansemarkedet.

Ifølge innberetningene var det manglende finansiering av skipene som førte til at kassen gikk tom, og selskapet valgte konkurs.

Vel 800 000 kr i gjeld

Kreditorene har meldt fire krav i boet, som er på til sammen 898 508 kroner. Det største kravet er fra skatteetaten, og er på 833 000 kroner. Bostyret opplyser at det i dag ikke er midler i boet til utbetalinger til kreditorene.

Ifølge den midlertidige innberetningen er det indikasjoner på at Vision Quest Holding har eller har hatt datterselskaper.

- Det er flere selskaper knyttet til selskapet. Jeg er usikker på om dette er datter- eller søsterselskap. De ligger i Bermuda, Hong Kong og Irland, sier Stephansen.

Ifølge Vision Quest Holdings regnskap for 2015, som er det siste regnskapet levert til Brønnøysundregistrene, har selskapet penger til gode hos to utenlandske selskaper. Bermuda-selskapet Vision Quest Lines skyldte 1 971 000 kroner og Vision Quest Lines Irland skyldte nesten 15 000 kroner.

- Konkursboet kan ha krav mot disse selskapene. Hvis det er datterselskaper tilhører de boet. Men dersom det ikke er verdier i selskapene, vil vi ikke bruke ressurser på det, sier Stephansen.

Tror ikke straffbart

Ifølge den midlertidige innberetningen ser det ut til at det ikke er gjort noe mulig straffbart i Vision Quest Holding, men bostyrer vil komme tilbake til dette senere. Når det gjelder karantenebetingede forhold er vurderingen den samme.

- Jeg tror ikke boet vil anmelde til politiet, sier Stephansen.

Bostyrer har heller ikke funnet omstøtelige disposisjoner så langt. Han antar at bobehandlingen vil være avsluttet i løpet av oktober i år.

Har tapt én million

En av investorene i Vision Quest Holding, Odd Skaland fra Mosjøen, har tapt rundt én million etter å ha investert i selskapet i flere omganger.

- Jeg har hele tiden visst at det er et risikoprosjekt, men når driverne går inn med mye egenkapital har du større tiltro til det, sier Skaland.

Han forteller at det var via bekjente han fikk høre om cruiseprosjektet.

- Jeg syntes det var et spennende konsept og prosjekt, sier Skaland.

Bård Grønbech fra Herøy i Nordland har kjøpt aksjer for til sammen 70 000 kroner i to omganger.

- Jeg fikk høre om det av bekjente og prospektet så veldig bra ut. I tillegg hadde jeg fått arv, og så hadde jeg råd til å tape hvis det gikk ad undas. Nå har jeg ansett pengene som tapt i mange år, sier Grønbech.