Både selgeren og opprinnelig kjøper har klaget etter at formannskapet sa ja.

Bygården i Erling Skakkes gate 54 ble solgt i desember i fjor for 67 millioner kroner til selskapet Farcorp fra Levanger.

Fire av leieboerne i gården ba deretter kommunen bruke forkjøpsretten i leiegårdsloven (se fakta under saken) på vegne av dem. En av leietakerne har nylig trukket seg, slik at det nå er tre. Formålet med loven er at leietakere i privateide gårder som selges, får mulighet til å eie egen bolig.

Bygården Museumsplass har 12 enheter, og sju er leid ut. Fem til boliger og to til næringsformål. Gården har ytterligere fem leiligheter.

Ekskona stiller garanti

En av de tre leietakerne som ba kommunen benytte forkjøpsretten på vegne av dem, er Terje Roll Danielsen. Siden de tre ikke har råd til kjøpe hele gården på egen hånd til 67 millioner, er selskapet Museumsplass med som investor. Det eies av Danielsens ekskone Anne Koppang og Danielsens datter Ninni Roll Heirung og hennes ektemann Jan Petter Dalgleish Lindbak.

Koppangs selskap Akk Invest har stilt bankgaranti ovenfor kommunen på kjøpesummen. Kommunen stiller krav om bankgaranti, for å sikre at den ikke får utgifter med kjøpet.

- Budrunden gikk for kjapt

Koppang forteller at de ble interessert i bygården da den ble lagt ut for salg i fjor.

- Ninni driver med eiendom og hun kom med gården til meg. Vi jobbet med det før jul, og hadde tenkt å legge inn bud. Men budrunden gikk for kjapt for oss, slik at vi ikke fikk anledning til å legge inn et bud, sier Koppang.

Hun forteller at de ble interessert igjen da kommunen spurte leietakerne om de ønsket at den skulle benytte forkjøpsretten.

- Vi hadde avskrevet prosjektet. Men muligheten dukket opp igjen da leietakerne ble spurt, sier Koppang.

Selge og leie ut

Koppang forteller at de sju leilighetene som leietakere ikke ønsker å kjøpe og de to næringslokalene vil bli leid ut eller solgt videre, dersom Museumsplass kjøper.

Terje Roll Danielsen, som sitter i bystyret for Høyre, vil ikke kommentere saken fordi han er inhabil.

Terje Roll Danielsen og de to andre leietakere som ønsker at kommunen bruker forkjøpsretten på vegne av dem, flyttet alle inn i gården i fjor.

Rådmannen sa nei

Da spørsmålet om kommunen skulle benytte forkjøpsretten ble behandlet i formannskapet i mai, innstilte administrasjonen på at den ikke skal benyttes. Rådmannen mente bruk av forkjøpsretten vil være et betydelig inngrep i den private kontraktsfriheten.

Rådmannen viste også til at kun fire leietakere blir eier av egen bolig, og at åtte enheter i bygården skal leies ut eller selges. Investoren er da i samme posisjon som den opprinnelige kjøperen, og rådmannen var derfor i tvil om bruk av forkjøpsretten er i tråd med lovens formål.

Fikk støtte de rødgrønne

Men flertallet i formannskapet sa ja til at kommunen skal benytte forkjøpsretten til bygården, etter at kommunalråd Ottar Michelsen i SV foreslo dette på vegne av SV, Arbeiderpartiet, Miljøpartiet De Grønne, Kristelig Folkeparti og Venstre.

- Intensjonen i regelverket er at dersom de som bor i leiegården ønsker å kjøpe, så skal de få det. Her ønsker flertallet av dem som bor der å kjøpe leilighetene, sier Michelsen.

Selv om kommunen kan benytte forkjøpsretten, må den ikke benytte den selv om forutsetningene for det i loven er oppfylt. Trondheim kommune har ikke benyttet seg av forkjøpsretten på vegne av leietakere siden 2002.

- Det er første gang jeg opplever at beboere ber om det, og klarer å legge nødvendig kapital på bordet, sier Michelsen.

Har leid siden i fjor

De tre leieboerne som ønsker å kjøpe bygården flyttet inn først i fjor. Michelsen sier det ikke var med i vurderingen.

- Loven sier ikke noe om hvor lenge de må ha bodd i leilighetene, sier Michelsen.

Danielsens partikolleger i Høyre stemte i formannskapet mot at kommunen skal bruke forkjøpsretten, sammen med Fremskrittspartiet.

Både selger av Erling Skakkes gate 54, Kjell Ulleberg Bye, og kjøperen Farcorp har klaget på formannskapets vedtak, og klagene skal behandles i bystyret torsdag. Bystyret er klageinstans for vedtak i formannskapet.

- Må få selge til hvem de vil

I forkant behandlet i Finans- og næringskomiteen klagene. Flertallet i komiteen innstilte på at bystyret ikke tar klagene til følge, og at kommunen på vegne av leietakerne gjør forkjøpsretten gjeldende. Også i komiteen stemte Høyres to representanter mot. Høyres Åge Halvorsen mener dette er en prinsipiell sak.

- Det skal mye til at kommunen benytter sin kommunale forkjøpsrett. Eiendomsretten er viktig, og eiendomsaktører må få kjøpe av og selge til hvem de ønsker. Jeg ser ingen grunn til at kommunen skal blande seg i et salg på det åpne markedet, sier Halvorsen.

- Ikke for å beskytte investorer

Han mener at leietakerne har bodd i gården kun i kort tid, og at en investor tar over store deler av gården styrker argumentasjonen for å ikke bruke forkjøpsretten.

- Jeg tror at da loven ble laget, så var den tuftet på at leietakere som hadde bodd lenge i en leiegård skulle være med på å kjøpe sin egen leilighet. Loven er ikke laget for å beskytte investorer, sier Halvorsen.

- Lovstridig

I klagen fra opprinnelig kjøper Farcorps står det at formannskapets vedtak er i strid med leiegårdslovens formål, fordi forkjøpsretten brukes til å overdra eiendommen til andre enn beboerne i gården. Også selgers advokat mener formannskapets vedtak ikke er samsvar med lovens intensjoner.

- Kommunen forsøker å bidra til at investorer overtar en attraktiv leiegård på bekostning av en annen aktør som har lagt ned både arbeid og kostnader i denne prosessen, skriver advokat Roy Hedly Karlsen i Bjerkan Stav Advokatfirma.

Mener vedtaket er lovlig

Rådmannen går i sitt forslag til innstilling inn for at bystyret ikke tar klagene til følge. Rådmannen mener at formannskapets vedtak om å benytte forkjøpsretten ikke er i strid med leiegårdsloven. Men rådmannen viser samtidig til at behandlingen i bystyret ikke er en overprøving av vedtaket i formannskapet, men en fullstendig ny prøving:

«Det skal dog for ordens skyld pekes på at de anførsler som er fremmet i klagene naturlig nok er relevante i den totale skjønnsmessige vurderingen av om forkjøpsretten skal benyttes.»