Joakim Kobdock (34) er i en tilståelsesdom i Sør-Trøndelag tingrett dømt til 45 dagers fengsel, hvorav 20 dager er betinget med prøvetid på to år.

34-åringen er blant annet dømt for å ha drevet de to firmaene H-Trans og Soliciera Bygg samtidig som han har hatt konkurskarantene. Begge selskapene er tidligere slått konkurs, henholdsvis 26. august 2015 og 27. september 2016.

- Betydelig omsetning

Kobdock er blant annet dømt for å ha brutt bokførings, regnskaps- og straffeloven, fordi det ikke er sendt inn regnskap for de to selskapene for årene 2013–2015. Dommeren skriver at det er en relativt langvarig regnskapsunnlatelse, og omsetningen var nokså betydelig. Ingen bilag til regnskapene er i behold.

Omsetning i H-trans som det ikke er ført regnskap for, var på om lag 2,3 millioner kroner i 2015, mens omsetningen i Soliciera Bygg var på rundt 500 000 kroner i 2016, frem til konkursen i august.

Ikke trukket skatt

Kobdock er også dømt for brudd på skattebetalingsloven, fordi han har unnlatt å sørge for at det ble beregnet og forskuddstrukket skatt på lønnsutbetalinger til ansatte i fire måneder i 2015. Ifølge dommen skulle det i de to terminene ha vært trukket 247 000 kroner i skatt.

Da Soliciera Bygg ble slått konkurs i 2016, kom det frem i tingretten at dette var den syvende konkursen 34-åringen er involvert i.

Kobdock var da ilagt konkurskarantene av tingretten to ganger for to år om gangen. Første gang var fra 17. desember 2013 til 17. desember 2015. I denne perioden ble Soliciera Bygg stiftet. Neste karantene var fra 1. februar 2016, og utløper først 1. februar neste år.

Tidligere dom skjerpende

Med konkurskarantene hadde Kobdock ikke lov til å starte opp nye selskaper, være styremedlem eller daglig leder. Ifølge dommen hadde han i vel ett år verv som daglig leder og styreleder i selskapet Soliciera Bygg, til tross for konkurskarantenen. Selskapet ble drevet i navnet til en annen, men Adresseavisen har tidligere skrevet at Kobdock innrømte at han i realiteten ledet selskapet.

Det var tidligere ansatte som begjærte selskapet Soliciera Bygg konkurs på grunn av lønnskrav.

Den forrige konkursen Kobdock var involvert i, i selskapet H-Trans, var det skattemyndighetene som begjærte i 2015. Her var 34-åringen både eier, daglig leder og styreleder.

I tilståelsesdommen trekkes det frem som skjerpende at Kobdock tidligere er dømt for lignende forhold og dømt til samfunnsstraff som er utført.

Dommeren mener også at det foreligger sterke allmennpreventive hensyn i saken:

«Manglende etterlevelse av bestemmelsene i bokføringsloven, skattebetalingsloven og regnskapsloven rammer det offentliges skatte- og avgiftsproveny, men innebærer dessuten en konkurransevridning i forhold til andre næringsdrivende som etterlever regelverket for næringsvirksomhet.»

Har tatt lang tid

I formildende retning vektlegges det at Kobdock har avgitt en uforbeholden tilståelse. Det vektlegges også formildende at saken er blitt gammel. Han ble avhørt om saken i 14. november i fjor. Saken ble så liggende hos politiet frem til 5. juli i år.

Dommen er i samsvar med siktelsen. I tillegg til 45 dagers fengsel, hvorav 20 dager er betinget, er 34-åringen dømt til inndragning av 20 000 kroner. Det er utgifter han har spart på å ikke bruke regnskapsfører.

Kobdock tok betenkningstid da han mottok dommen.

Advokat Tor Rikard Evensen i Advokatkontoret Nordenfjeldske som representerer Kobdock, sier i en sms at de ikke vil kommentere dommen.