Selvbyggern ble slått konkurs i Sør-Trøndelag tingrett onsdag, etter at begjæringen fra de tidligere ansatte fra Latvia er behandlet i to rettsmøter. Det siste var tirsdag denne uka.

De ni begjærte den tidligere arbeidsgiveren konkurs, fordi de mener å ha krav på lønn, feriepenger og erstatning for urettmessig oppsigelse på til sammen 1 409 000 kroner. Selvbyggern har i rettsmøter erkjent å skylde de ni til sammen 180 000 kroner i lønn og feriepenger, men bestrider resten av kravet.

Mannen som representerte Selvbyggern i retten sa at de ni aldri er pålagt overtid, og at timelistene ikke stemmer med faktisk utført arbeid.

De tidligere ansatte fikk i april medhold i Sør-Trøndelag tingrett om at det tas arrest i firmaets bankkontoer, for å sikre kravene. Med fremtidige renter og sakskostnader er arrestbeløpet satt til 1,5 millioner.

Skylder minst 3 mill.

For å vise at Selvbyggern bør bli slått konkurs, la advokatfullmektig Nicolas Kvedalen i Kyllingstad Kleveland Advokatfirma blant annet frem en oversikt fra kredittopplysningsfirmaet Bisnode. Den viser at Selvbyggern har inkassokrav mot seg på til sammen 2,3 millioner.

Retten har i sin vurdering også lagt vekt på at firmaet har ytterligere forfalt og ubetalt gjeld på nesten 800 000 kroner. Dommer Ragnhild Børsting Røe legger derfor til grunn at gjelden til kreditorene samlet er på minst tre millioner kroner. Kravet fra latvierne på 1,4 millioner kommer i tillegg.

Mannen som representerte Selvbyggern i retten, var selv hovedeier i firmaet frem til juli i fjor. Han er ikke eier lenger. Mannen oppgir at han leies inn som prosjektleder. Han har også prokura i firmaet, og har dermed myndighet til å opptre på vegne av foretaket i alt som berører driften.

Advokatfullmektig Nicolas Kvedalen representerte de ni tidligere ansatte i Selvbyggern. Per Gipling (til venstre) som driver Nord-Fosen Vakt og Service Sentral hadde også begjært Selvbyggern konkurs.

- Jobber for Kystverket

Mannen som representerte Selvbyggern hevdet at gjelden som er gått til inkasso er på kun på 550 000 kroner, og ikke 2,3 millioner, fordi han skal ha inngått avtaler om nedbetaling av gjelden med flere av kreditorene.

For å vise at selskapet fortsatt vil være i stand til å gjøre opp for seg og ikke bør slås konkurs, viste han til at Selvbyggern har ansatte som jobber med oppdrag fra Kystverket. Han viste også til at selskapet venter på å få inn rundt 1,4 millioner fra oppdragsgivere snart.

Mannen presenterte også en verdivurdering av Selvbyggerns eiendeler, som han hevdet er verdt minst 1,2 millioner til sammen. Saksøkerne hevder derimot at verdien maksimalt er 800 000 kroner.

Tre konkursbegjæringer

Dommeren konkluderte med konkurs fordi «Selvbyggern AS ikke har klart å godtgjøre at de ikke er insolvent». Insolvens innebærer at eiendeler og inntekter ikke er nok til å dekke gjelden, firmaet er ikke i stand til å betale for seg ved forfall og betalingsvanskelighetene er varige.

Ytterligere en ansatt fra Polen og en av kreditorene, som har et krav på 76 000 kroner, hadde begjært Selvbyggern konkurs. Disse begjæringene ble også behandlet i rettsmøtet tirsdag.

- Vurderer å anke

Advokat Terje Aas i Simonsen Vogt Wiig representerte Selvbyggern i rettsmøtene. Han forteller at firmaet vurderer å anke kjennelsen om konkurs.

Nicolas Kvedalen som representerte de tidligere ansatte, skriver i en e-post at de er fornøyd med å ha fått medhold i retten. På spørsmål om han ønsker å kommentere en mulig anke fra firmaet, svarer han:

- Konkursbegjæringen samt Selvbyggern AS' innsigelser til denne ble grundig gjennomgått i tingretten, og retten har etter dette falt ned på at selskapets bo skal tas under konkursbehandling. Utover dette har vi ingen kommentarer, sier han.

Daglig leder John Aksel Stav i Bjerkan Stav Advokatfirma er oppnevnt som bostyrer. Han forteller at han må ta med en eventuell anke i vurderingen av om Selvbyggerns pågående oppdrag for Kystverket skal stanses eller ikke.

- Jeg er ikke kommet til noen konklusjon om hva vi gjør med pågående arbeider, sier Stav.

I retten opplyste Selvbyggerns representant at selskapet har fem ansatte.

Advokat Terje Aas representerte Selvbyggern i tingretten.

Siktet av politiet

Selvbyggern og mannen som representerte firmaet i retten er siktet av politiet for økonomisk kriminalitet. Politiet vil ikke opplyse hvilke paragrafer de er siktet etter, men opplyser at de etterforskes for økonomisk kriminalitet og brudd på arbeidsmiljøloven.

Det er også mange utleggsforretninger mot mannen som representerer Selvbyggern. Han er tidligere dømt for grovt bedrageri. I 2014 fikk han ni måneders betinget fengsel for bedrageriet.

Tre av hans selskaper er slått konkurs i 2007–2013. Han var dømt til to års konkurskarantene fra slutten av august 2012, og ett års karantene fra mai 2015. Da hadde han ikke lov til å starte aksjeselskap, ta på seg styreverv eller være daglig leder for selskaper frem til slutten av mai 2016.