Borten Moe om regnetabbe:

– Tar ikke fra meg nattesøvnen

Tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) mener det er pinlig at hans departement brukte feil tall om inntektene fra Barentshavet sørøst, men sier det ikke hadde betydning da området ble åpnet for oljeleting.

Åpnet: Senterparti-nestleder Ola Borten Moe var olje- og energiminister da Barentshavet sørøst ble åpnet for oljeleting.Foto: Glen Musk

Saken oppdateres.

- Etter å ha fulgt saken gjennom dagen, så må det være lov å si at dette er en storm i et vannglass, sier Borten Moe til Adresseavisen.

Det var Teknisk Ukeblad som fredag morgen fortalte om Oljedirektoratets regnetabbe før Stortinget vedtok å åpne Barentshavet sørøst for oljeleting sommeren 2013.

Doblet anslaget

I grunnlaget som ble lagt frem for Stortinget hadde direktoratet lagt frem potensielle inntektsanslag for scenarioer med både høy og lav aktivitet i dette området.

Da bruttoinntektene fra nesten 20 år med potensiell oljevirksomhet i det lave scenarioet skulle summeres opp, så ble det tastet feil i et regneark. I stedet for at summen ble plassert i kolonnen «sum», ble den i stedet plassert i kolonnen for år 2050.

Tastefeilen ga over 130 milliarder mer i anslåtte inntekter fra området, en dobling av de egentlige anslagene.

Feilen ble ikke rettet opp av Olje- og energidepartementet, og tallene ble tatt med i konsekvensutredningen for området som daværende olje- og energiminister Ola Borten Moe la frem.

Riktige nettotall

Til Adresseavisen sier Borten Moe at feilen ikke hadde noe å si for avgjørelsen om å åpne Barentshavet sørøst for oljeleting. Han påpeker at feilen gjaldt ett av to scenarioer, og at tallene for nettoinntektene i utredningen var riktige.

- Nettotallene er de viktigste, sier han.

Miljøpartiet De Grønne krevde fredag at Olje- og energidepartementet umiddelbart stanser all aktivitet i forbindelse med Barentshavet sørøst. Borten Moe kaller i stedet saken en anledning for folk «som uansett er imot alt som handler om olje og gass».

- Dette er en mulighet de griper begjærlig for å skape usikkerhet og inntrykk av at ting er gjort helt feil. Dette er anslag på hva som kan finnes i Barentshavet, men noe man vet om anslag er at de er uhyre usikre. De første anslagene jeg kan huske å ha sett var fra da jeg gikk på ungdomsskolen tidlig på 90-tallet. Da lærte jeg at norsk oljeproduksjon skulle være ferdig i 2010. Det viste seg å være feil, sier han.

- Tar egne beslutninger

Borten Moe sier at lakmustesten for om det var riktig å åpne området for oljeleting, er om oljeselskapene ønsker å bruke penger på leting i området.

- De fatter ikke sine beslutninger basert på en tallkolonne fra Oljedirektoratet, men etter å ha hentet inn seismikk og modellert, sier Borten Moe, som nå selv sitter i ledelsen i oljeselskapet Okea.

- Men er det ikke pinlig at en slik feil blir gjort?

- Ja, det er pinlig for direktoratet at tallene ikke stemmer.

- Er det pinlig at departementet brukte tallene?

- Det er selvfølgelig pinlig når det viser seg at tallene er feil, men det er ikke noe som kommer til å ta fra meg nattesøvnen.

- Miljøpartiet De Grønne og Bellona mener prosessene i Barentshavet nå bør stanses. Hva tenker du om det?

- Det er de samme som uansett er imot. Det var et enstemmig storting som åpnet Barentshavet sørøst i juni 2013, etter forslag fra oss. Det er først nå i sommer vi ser resultatene fra de første borekampanjene. Det viser at industrien mener dette er interessant, og så gjenstår det å se om dette blir en suksess. Vi kan jo risikere å skape både verdier og arbeidsplasser i Nord-Norge, noe jeg generelt er for, sier Borten Moe.

Oljegründer

Etter at han gikk av statsråd startet Senterparti-nestlederen oljeselskapet Okea sammen med tidligere Det norske-sjef Erik Haugane og to andre medgründere.

På spørsmål om han har lyst til å gjøre comeback som olje- og energiminister etter valget, svarer han:

- Det er en type spekulasjoner som jeg ikke ønsker å bidra til. Nå skal vi forsøke å vinne valget, sier han.

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå