- Dette er det nedslående tallet fra en spørreundersøkelse utført av Sparebank 1, sier Endre Jo Reite som er privatøkonom i Sparebank 1 SMN. Spørreundersøkelsen ble gjort før det ble mulig å opprette aksjesparekonto forrige fredag, 1. september.

Mandag opplyser Reite at 1700 av deres kunder har opprettet aksjesparekonto i tiden fra fredag til mandag.

- Vi venter vel at det kommer til å tikke inn jevnt med flere i tiden fremover, sier Reite.

DNB kunne derimot i helga melde at kundene strømmer til for å opprette aksjesparekonto, mens Forbrukerrådet melder ordningen hausses opp

- Rundt en av tre trøndere sparer alt i fond og en av ti eier aksjer, og håpet er ikke bare at disse skjønner at de bør utnytte muligheten, men at også flere starter sparing i aksjer, sier Reite.

Aksjesparekonto er en konto hvor du kan samle alle dine aksjefond og aksjer. Regjeringen har åpnet for dette, slik at privatpersoner kan kjøpe og selge fond og aksjer uten at det utløser skatt på eventuell gevinst. Regjeringen håper dette vil bidra til at flere sparer og flere kjøper aksjer i norske bedrifter.

Kan bli lengre frist

Privatøkonom Reite viser til at trøndere i gjennomsnitt eier aksjefond for 20 000 kroner og av dette er i gjennomsnitt 40 prosent gevinst på sparingen.

- Med aksjesparekonto får man økt fleksibilitet til å endre på sparingen uten at det medfører noen ekstra kostnader. Aksjesparekonto koster ikke noe ekstra å ha eller opprette. Du betaler det samme for aksjehandel og fond som tidligere, men får en ny og fleksibel innpakning med mulighet til å utsette skatt, sier Reite

Da ordningen med aksjesparekonto ble kjent, kom den med en kort frist: Aksjesparere skulle kun få tre måneder på seg, før muligheten til å flytte med tidligere gevinster uten skatt ble borte. Men forrige torsdag kom det en lekkasje fra statsbudsjettet 2018, hvor det heter at skatteamnestiet blir utvidet til å gjelde ut 2018.

Pass opp for skjulte kostnader

Reite anbefaler aksjesparekonto, men ber deg se opp for gebyrer når du opprettet kontoen. For selv om de aller fleste banker og forvaltningsselskaper markedsfører aksjesparekonto som gratis, så kan du møte på skjulte kostnader når du samler aksjer, egenkapital og aksjefond inn i ordningen.

- Det må være et prinsipp at gratis er gratis, men velger du feil kan det bli dyrt. Blir du avkrevd kostnader fordi «kontoen er gratis, men det koster å ta den i bruk» så oppfordrer jeg til å klage, sier Reite.

Likevel er det en viktig å være klar over at fond, VPS-konto og aksjehandel ikke ble gratis over natta.

- Forvaltningskostnadene for fond, kostnader ved aksjehandel og kostnadene til VPS for deg som har aksjer er stort sett de samme. Noen aktører tar seg også ekstra betalt dersom du vil ha rådgiving når du kjøper fond. Det er det å flytte sparing inn i aksjesparekonto, og merkostnaden ved løsningen, som markedsføres som gratis, sier Reite.