51 bedrifter og virksomheter har til nå meldt seg inn i Tequity Cluster. Navnet spiller på kombinasjonen av teknologi og det engelske ordet for egenkapital – equity.

Hele økosystemet

- Det finnes ikke noe slikt i Norge fra før, der hele økosystemet for nyskaping er med; fra bedriftene og investorene, til de ulike rådgivningsmiljøene, sier Herbjørn Skjervold.

Han er styreleder i Tequity Cluster og har vært primus motor for etableringen. Som partner i investeringsselskapet Proventure har Skjervold vært sentral i nyskapingsmiljøet i mange år. Med seg i styret i Tequity Cluster har han blant annet Bård Benum i teknologibedriften Powel og Eivind Bergsmyr i investeringsselskapet Viking Venture. Visjonen for Tequity Cluster er at Trondheimsregionen skal bli et ledende økosystem for kommersialisering av teknologi i Norden.

LES OGSÅ: Her finner du mange av Adressas artikler om nyskaping

Mer samarbeid

- Et sentralt mål med medlemsforeningen er å fjerne silo-tenkningen og styrke klyngedynamikken. Økosystemet rundt nyskaping må rett og slett bli bedre til å samarbeide. Vi må adoptere sunnmøringenes motto om å samarbeide når vi kan og konkurrere når vi må, sier Skjervold.

- Her har vi en mulighet til å lære av hverandre, men jeg har også som ambisjon at vi skal få forretningsutvikling ut av dette, sier Bård Benum.

LES OGSÅ: Derfor er Trøndelag i Europatoppen

- En anerkjennelse

- Når foreningen er etablert, er det i seg selv en sterk anerkjennelse av nyskapingsmiljøet som har vokst frem i Trondheim de siste tiårene, sier Bergsmyr.

I Trondheimsregionen er det om lag 38 000 studenter, 6000 forskere, rundt ett hundre investorer og 618 teknologiselskap.

- Jeg er usikker på om vi kunne fått til en slik forening for ti år siden. Da var det rett og slett ikke mange nok aktører. Nå er det blitt det, og vi har et miljø der aktører er avhengig av hverandre og mer åpne for samarbeid og erfaringsutveksling. Målet er å øke verdiskapingen fra teknologiselskap gjennom aktivt eierskap, sier Herbjørn Skjervold.

Han har vært sentral i etableringen av Tequity Cluster i rollen som leder for næringsforeningens Fagråd for kommersialisering av teknologi.

LES OGSÅ: Sjefen i Proventure gikk til lakseoppdrett

Reitan er med

Reitangruppens penger har til nå kun vært kanalisert mot Rema og andre deler av familiens forretningsvirksomhet. Det kan være i ferd med å forandre seg. Under ledelse av Magnus Reitan og via selskapet Reitan Kapital, skal litt av familieformuen investeres eksternt. Reitan Kapital er også medlem i Tequity Cluster.

Fra tue til tue

Skjervold, Benum og Bergsmyr håper at en effekt av samarbeidet i Tequity Cluster blir at flere personer velger å gå fra én rolle til en annen. Eivind Bergsmyr er selv eksempel på akkurat det.

Han jobbet i Siemens, før han ble sjef for teknobedriften Nacre, og deretter etter noen år gikk til investeringsselskapet Viking. Bård Benum har delvis gått motsatt vei. Han jobbet i Statoil og finansbransjen før han ble leder for Powel.

LES OGSÅ: Powel hadde sommervikarer som skapte business

Medlemmene

Blant de 51 virksomhetene som til nå har meldt seg inn i Tequity er ventureselskap, engleinvestorer, teknologiselskaper, rådgivningsbedrifter i ulike bransjer, advokater, banker, inkubatorer og tidligfaseaktører innen kommersialisering av teknologi.