Mandag skal det velges nytt styre i fagforeningseide Arbeidernes Økonomiske Fellesorganisasjon (AØF) i et ekstraordinært årsmøte. Styreleder Arne Byrkjeflot ligger an til å bli byttet ut.

Årsaken skal være at foreningens bankforbindelse har signalisert behov for endringer.

Det får Adresseavisen bekreftet fra flere hold. Det blir mandag kveld opp til årsmøtet om styreleder Arne Bryrkjeflot skal byttes ut etter å ha hatt ledervervet siden 2008.

Byrkjeflot leder også avviklingsstyret for datterselskapet Nova Hotell, Kurs og Konferanse som i august måtte melde oppbud etter flere år med store økonomiske problemer. Rundt 30 ansatte har mistet jobben ved avviklingen av Nova Hotell og Olavs Pub.

Les også: Nova Hotell og Olavs Pub avvikles

- Stor enighet

Leder for valgkomiteen i AØF, Fellesorganisasjonens fylkesleder Heidi Ingeborg Klokkervold, skal mandag formiddag møte resten av valgkomiteen for å jobbe med endelig innstilling. Hun bekrefter at det ligger an til at Byrkjeflot byttes ut.

Fylkesleder i Fellesorganisasjonen i Sør-trøndelag, Heidi Ingeborg Klokkervold, leder velgkomiteen i AØF. Foto: MARIANN DYBDAHL

- Det er stor enighet om å innstille på ny styreleder, at det vil være bra for AØF og Folkets Hus å få inn en person som er utenfor fagbevegelsen. Ut over det er det ikke kommet inn forslag på øvrige utskiftninger i styret, sier Klokkervold.

Antall styremedlemmer skal, ifølge valgkomiteens leder, reduseres fra dagens ni til seks medlemmer. Dermed blir det valg på hele styret.

- Hvorfor skal det velges nytt styre?

- Styret har kastet kortene og hele styret har stilt sine plasser til disposisjon. Slik jeg har oppfattet det, har banken, DNB, rådet AØF om å velge ny styreledelse, sier Klokkervold.

Les også: Frykter at arbeidsplassen legges ned på tirsdag

- Ganske sterke føringer

- Reduksjonen fra ni til seks styremedlemmer foreslås for å få et litt mer håndgripelig styre. Det har vært litt for mange i styret til nå, sier hun.

- Har det vært en anbefaling eller et krav fra banken?

- Jeg har ikke selv vært i møte med banken, men jeg har forstått det slik at det har vært ganske sterke føringer på å skifte ut enten styreleder eller styreledelse og å redusere antall medlemmer, sier Klokkervold.

Bykjeflot svarer ikke

Byrkjeflot har ikke besvart Adresseavisens gjentatte henvendelser siste uke per telefon, SMS og e-post. Øvrige styremedlemmer vi har vært i kontakt med, bekrefter at det skal være valg av styre, men henviser til styrelederen på spørsmål om hvorfor.

AØFs største verdier er bundet opp i Folkets Hus, en eiendomsmasse på 16 600 kvadratmeter i Midtbyen i Trondheim som blant annet leier ut til kommunale Nova kino. I regnskapet for 2016 er forretningseiendommer bokført til en verdi på 87 millioner, men markedsverdien på Folkets Hus kan være flere hundre millioner kroner.

Ifølge samme årsregskap hadde AØF en total gjeld på 127 millioner kroner ved inngangen av 2017.

AØF eier Folkets Hus i Midtbyen og har inntill august drevet Nova Hotell, Kurs og Konferanse. Foto: Christine Schefte

Les også: Byrkjeflot trekker seg fra Trondheimskonferansen

Les også: Byrkjeflot går av som LO-leder i Trondheim