Nyvalgt styreleder Christen Sveaas presenterte den nye redningsplanen for det gjeldstyngede konsernet på en pressekonferanse i Oslo mandag ettermiddag.

Overtar eierskapet

I forslaget blir all usikret obligasjonsgjeld (rundt 4,65 milliarder kroner) gjort om til egenkapital i selskapet, noe som betyr at gjelden blir gjort om til aksjer.

I tillegg blir rundt 1,6 milliarder kroner av selskapets pantsikrede obligasjonsgjeld på rundt 3,9 milliarder gjort om til egenkapital. De sikrede långiverne har pant i Norske Skogs papirfabrikker, og tok i forrige uke grep for å sikre kontrollen over fabrikkene.

Hvis dette forslaget går igjennom vil de sikrede långiverne sitte med 94 prosent av aksjene i Norske Skog. De usikre kreditorene vil få fire prosent av aksjene, mens dagens eiere vil sitte igjen med to prosent.

Sveaas sa på pressekonferansen at alle andre alternativer ville bety dårligere løsninger, inkludert et alternativ der selskapet går konkurs.

- I dette forslaget er det litt til alle, sa Sveeas, som sa at forslaget trolig også medførte at ingen ble helt fornøyde.

Dagens aksjonærer blir sittende igjen med smuler av selskapet. Blant dem er Allskog, foreningen for skogeierne i Midt- og Nord-Norge, som nå eier 1,9 prosent av Norske Skog.

Allskog har allerede nedskrevet verdien på aksjene med 293 millioner kroner, og styreleder Eilif Due sa i forrige uke at de nå trolig må nedskrive siste rest av verdi. Due sitter også i styret i Norske Skog.

Avstemming

Sveaas ble valgt til styreleder i Norske Skog på en ekstraordinær generalforsamlingen i slutten av august i år, og sa da at selskapets kreditorer hadde vært urealistiske om hvilke verdier de kunne få ut av Norske Skog.

Kreditorene får nå ti dager på å vurdere forslaget, og en godkjenning vil kreve at långivere bak minst 75 prosent av gjelden sier ja.

I tillegg må forslaget godkjennes av to tredeler av aksjonærene, og Sveaas sier at det vil bli avholdt en ekstraordinær generalforsamling hvis kreditorene gir sin aksept.

Forslaget innebærer også at selskapet utsteder et nytt pantsikret obligasjonslån på 250 millioner euro (rundt 2,3 milliarder kroner) til kreditorene bak to sikrede lån.

Styret foreslår også en aksjeutvidelse i selskapet på til sammen 400 millioner kroner, der eksisterende eiere og usikrede kreditorer får fortrinnsrett til å tegne seg for aksjer 200 millioner kroner hver.

Hvis de slår til på dette vil deres samlede eierandel i selskapet kunne øke fra seks til 23 prosent av selskapet, ifølge forslaget.

Tok kontroll

Styret opplyser at hvis dette forslaget blir nedstemt, så vil det trolig gå mot enten frivillig eller tvungen gjeldsforhandling eller en konkurs.

Norske Skog varslet tirsdag i forrige uke at de ville komme med et nytt forslag til løsning på gjeldskrisen.

Bare noen timer etterpå ble det også kjent at de pantsikrede kreditorene satte inn tidligere konsernsjef Sven Ombudstvedt som styreleder i to av datterselskapene i konsernet, og dermed i praksis tok kontroll over driften i Norske Skog syv papirfabrikker.

Ombudstvedt sa da til Adresseavisen at alle nye forslag for å løse gjeldskrisen måtte være på de sikrede kreditorenes betingelser.

Mandag ettermiddag sier Ombudstvedt til E24 at de sikrede kreditorene nok vil kunne støtte planen som nå ligger på bordet.