Varslene dreier seg i hovedsak om én ansatt i det kommunale foretaket og om ledelsens håndtering av klagene.

I januar i år sendte 16 av selskapets 64 ansatte et varsel til styreleder Knut Fagerbakke i Trondheim Parkering mot den ansatte og ledelsen. De klaget på det psykososiale arbeidsmiljøet og ledelsens håndtering av dette. Like før hadde også daværende direktør Stein Løberg mottatt en klage fra én ansatt mot to andre i selskapet.

- Vi varslet på bakgrunn av konflikter over lang tid mellom ansatte og ledere. Det oppleves som vanskelig å jobbe i en slik organisasjon. Vi har sagt fra til lederne gjentatte ganger, men da det bare ble verre gikk vi videre, sier en ansatt i Trondheim Parkering, som sto bak varslingen til styrelederen.

Ingen av de ansatte Adresseavisen har snakket med ønsker å stå frem med navn.

- Inhabil

Løberg gikk av 20. juni i år, etter å ha ledet selskapet siden august 2013. Han vil ikke kommentere saken ovenfor Adresseavisen, og viser til styreleder.

Stein Løberg gikk av som direktør i Trondheim Parkering 20. juni i år. Han hadde ledet selskapet siden august 2013. Nå leder han en gruppe som ser på en ny organisering av Trondheim Parkering. Foto: KETIL BLOM HAUGSTULEN

- Varslingssakene forverret arbeidsmiljøet ved Trondheim Parkering, og i og med at ledelsen var inhabil i saken tok Stein Løberg selv initiativet til å gå av som direktør og gå over i en annen stilling i Trondheim Parkering. Dette aksepterte vi, og ble derfor enig om en avtale med ham, sier Fagerbakke.

Inhabiliteten dreier seg om at varslingen også gjaldt ledelsens håndtering.

Ifølge avtalen skal Løberg jobbe i Trondheim Parkering frem til 1. mars neste år.

Ikke konkludert ennå

Styret i Trondheim Parkering har bedt Personaltjenesten i Trondheim kommune om å undersøke forholdene det er varslet om. De fikk mandatet i februar i år, men har etter sju måneder ennå ikke kommet med sin konklusjon.

Næringslivsveteranen Roar Arntzen, som nylig også ble styreleder i Trondheim Havn, ble oppnevnt som konstituert direktør da Løberg gikk av.

Fagerbakke og nestleder i styret til Trondheim Parkering, Inge Bjørnebekk, vil ikke fortelle hvilke ansatte det er varslet om.

- Elleve av de 16 varslerne har skrevet egen varsling, i tillegg har fem signert et varsel som oppsummerer, sier Fagerbakke.

- Utskjelling

Han og Bjørnebekk vil ikke fortelle om konkrete hendelser fra varslingene.

- Jeg tror det i bunn og grunn har litt med faglig uenighet å gjøre, og episoder mellom dem som har vært uenige i faglige ting. Det har så gått over grensen til munnhuggeri. Varslerne påstår oppførselen har gått ut over arbeidsmiljøet, sier Fagerbakke.

- Enkeltepisoder er ikke definert som alvorlige hendelser, men summen er så stor at det blir alvorlig, sier Bjørnebekk.

Stein Løberg leder gruppen som ser på en ny organisering av Trondheim Parkering. Foto: KETIL BLOM HAUGSTULEN

En ansatt som ikke vil navngis sier de blant annet har klaget på utskjelling fra den det er klaget om.

- Det skaper et utrygt arbeidsmiljø og en fryktkultur, og folk ønsker ikke å samarbeide fordi man blir skjelt ut.

Adresseavisen har snakket med flere ansatte som beskriver et arbeidsmiljø med manglende tillit mellom folk, noen skal ha mistet arbeidsoppgaver som «straff» og flere skal ha sagt opp på grunn av arbeidsmiljøet.

Varsler mot lederne

I tillegg til varslingen om de ansatte, har de 16 også varslet styret om at ledelsen i Trondheim Parkering ikke har foretatt seg noe etter at de har fått varsler.

- Direktøren nevnes en del ganger i varslingen, og varslerne anklager ledelsen for å ikke ha fulgt opp varslingssaker sendt tidligere, sier Fagerbakke.

- Vi finner ikke dokumentasjon på varslinger. Vi tror ansatte har tatt opp ting med ledere, men så skjer ingenting, sier Bjørnebekk.

Selv om Løberg ikke vil uttale seg om varslingssaken, skriver han i en sms til Adresseavisen at kritikkverdige forhold «tas på dypeste alvor og hvor vi også har en uttalt policy om nulltoleranse for mobbing. Vi følger med andre ord opp de eventuelle varsler som vi mottar knyttet til kritikkverdige forhold».

En av de ansatte Adresseavisen har snakket med sier det er ledelsens ansvar å dokumentere varslinger, og at ledere som hører om kritikkverdige forhold har plikt til å ta tak i det.

Dårlig i arbeidsmiljøundersøkelse

Fagerbakke har vært styreleder i Trondheim Parkering siden januar 2016, mens Bjørnebekk kom inn som nestleder i mai i år. De visste ikke om problemer med arbeidsmiljøet.

- Vi visste det hadde vært uro før vi kom inn i styret. Jeg fikk inntrykk av at dette var ordnet opp i, og at det var et brukbart arbeidsmiljø i Trondheim Parkering. Varslingen kom overraskende på meg, sier Fagerbakke.

I årsberetningen fra styret i Trondheim Parkering som følger regnskapet for 2016, omtales en arbeidsmiljøundersøkelse og at sykefraværet er høyt.

- Vi reagerte på at Trondheim Parkering kom ut med litt dårligere gjennomsnittsskår enn i Trondheim kommune generelt i arbeidsmiljøundersøkelsen. Det var naturlige avvik fikk jeg til svar i styremøtet. I møter med direktøren kom det ikke frem noe vesentlig om arbeidsmiljøet, sier Bjørnebekk.

En rapport fra Kontrollkomiteen i Trondheim kommune fra 2013 omtaler også høyt sykefravær og tilfeller av mobbing i Trondheim Parkering.

Løberg fikk ny stilling

Stein Løberg har etter at han gikk av som direktør vært prosjektleder for en arbeidsgruppe som ser på hvordan Trondheim Parkering bør organiseres i fremtiden. Ansatte Adresseavisen har snakket med reagerer på at Løberg etter varslingssakene skal utrede hvordan arbeidsplassen deres skal være i fremtiden

Løberg har beholdt direktørlønna etter at han gikk av. I 2016 var den på 1 008 000 kroner.

Personaltjenesten vurderer nå om det er skjedd brudd på arbeidsmiljøloven og særlig kravene til psykososialt arbeidsmiljø, etiske retningslinjer, personalreglement og kommunens arbeidsgiverpolitikk i Trondheim Parkering.

- Når vi får rapporten må styret ta en vurdering, om det er enkeltepisoder eller om vi må ta sterkere grep, sier Bjørnebekk.

- Belastende

- Det har vært og er fortsatt en svært belastende sak for de ansatte, også med tanke på at det har tatt så lang tid før det konkluderes i saken, sier en tillitsvalgt i Trondheim Parkering, som ikke vil navngis.

Roar Arntzen er konstituert som direktør i Trondheim Parkering frem til 1. februar. Han sier det er uheldig at det tar så lang tid før rapporten fra Personaltjenesten er klar.

- Vi prøver å drive så upåvirket vi kan, med tanke på at varslingssaken skaper usikkerhet og følelser internt, som vi må leve med. Omorganiseringssaken skaper også usikkerhet og følelser, sier Arntzen.

Personaltjenesten viser til Fagerbakke for kommentarer om saken. Hovedtillitsvalgt ved Trondheim Parkering, Svein Inge Storaunet, vil ikke kommentere saken fordi rapporten fra Personaltjenesten ikke har kommet ennå.