Etter å ha gjennomført til sammen 761 tilsyn hos bygge- og anleggsbransjen i år, så har Arbeidstilsynet i Midt-Norge kommet med minst én reaksjon i 523 av sakene.

Adresseavisen skriver i dag om at Arbeidstilsynet fant tolv brudd på regelverket under en kontroll på en byggeplass på Nardo i Trondheim, deriblant manglende overtidsbetaling og lønn under minimumskravet.

Løvås sier at det er en høy andel når 523 av 761 tilsyn fører til reaksjoner, men at andelen ikke er høyere enn gjennomsnittet for andre bransjer.

- Næringen er slik sett ikke verre enn andre næringer. At andelen er høy betyr i seg selv bare at Arbeidstilsynet finner forhold som vi mener må forbedres i ca. to av tre tilsyn, sier han.

I vår politianmeldte Arbeidstilsynet et bakeri i Trondheim etter funnene fra en aksjon.

Løvås sier at Arbeidstilsynet har to pressmidler de kan bruke overfor virksomheter som ikke oppfyller påleggene innen fristen som er vedtatt, nemlig tvangsmulkt og stans av virksomheten.

Hittil i 2017 har Arbeidstilsynet varslet stans som pressmiddel for å oppfylle pålegg i 89 tilsynssaker i bygge- og anleggsnæringen i Midt-Norge, og Løvås sier at det sier noe om selskapenes evne eller vilje til å innfri påleggene.

- Særlig innen innsatsen mot ulykkesforebygging, og arbeidslivskriminalitet og sosial dumping har jo byggenæringen vært en prioritert næring, og det er ikke uten grunn at vi også i Midt-Norge prioriterer næringen høyt.

- Er det noen typer firmaer som skiller seg ut?

- Dette er et spørsmål det er vanskelig å svare konkret på. Delvis fordi det er begrenset med analyser på dette, men også fordi det lett kan føre til stigmatisering og at alle «skjæres over en kam». Men vi opplever nok at når det gjelder utnyttelse av arbeidstakere, enten det gjelder dårlig sikkerhet eller dårlige lønns- og arbeidsvilkår, så ser vi mer utfordringer hos virksomheter som utelukkende, eller i stor grad, benytter utenlandsk arbeidskraft fra land med vesentlig lavere lønnsnivå enn i Norge, sier Løvås.

Han understreker samtidig at det ikke er bare er utenlandske virksomheter eller norskregistrerte virksomheter drevet av utlendinger som gir Arbeidstilsynet slike utfordringer.

- Det er også flere slike virksomheter som drives av nordmenn, sier han.