August Dahl studerer ingeniørfag på NTNU. I sommer har han og seks andre hatt praksisjobb i sparebanken.

Fikk starthjelp

- Vi hjalp studentene i gang og ba dem komme opp med ideer og forslag, og de har levert. Flere av forslagene skal vi vurdere nærmere. Vi som bank har lært mye av studentene, sier Knut Eilif Halgunset, leder for avdelingen Digital utvikling i SMN.

PÅ SKJERMEN: I høst synger teknologistudent August Dahl i «The Voice» på TV2. Her er han sammen med en annen artist, Ragnhild Harket.

LES OGSÅ: Åpnet i august inkubator for finans

App ble tatt av lufta

Ett av forslagene som banken fikk fra studentene var å utvikle en app som skal stimulere flere til å spare penger. Appen er såpass utviklet at den en periode har vært tilgjengelig via App Store og Google Play. Da banken forsto at dette kan være noe å satse på, ble appen trukket tilbake. Nå vil bankens folk ikke fortelle om detaljene, av frykt for at konkurrenter kan snappe ideen.

- Men denne appen skal vi se nærmere på. Dette kan bli et produkt, sier Halgunset.

LES OGSÅ: 12 apper du må ha i Trondheim

Syngende teknolog

August Dahl har for tiden mer å tenke på enn bank-apper og ingeniørstudier på Gløshaugen. Han deltar i høst i TV 2s sangkonkurranse «The Voice». Tidligere har han deltatt i «Idol», også det på TV 2. 22-åringen, som opprinnelig er fra Oslo, har de siste årene studert ved NTNU. Han vet ikke ennå hvor han yrkesmessig ender opp, og om han skal satse mest på teknologi eller på sang.

- Drømmen er å starte opp noe på egen hånd, vi får se hva det blir til, sier August Dahl.

SPALTET: August Dahl (22) studerer ingeniørfag på Gløshaugen. I høst synger han også i TV2-programmet «The Voice». Han har tidligere deltatt i «Idol». - Drømmen er å starte opp noe på egen hånd, vi får se hva det blir til, sier NTNU-studenten.

Sammen med seg i praksisjobb i sparebanken hadde han Helena Koch Haugane, Ingvild Bostrøm, Alek Kika, Jie Li, Simon Kvannli og Kristina Hjulstad. Seks i gruppen studerer teknologi- og realfag ved NTNU, mens én er student ved Norges Handelshøyskole i Bergen.

LES OGSÅ: Sender gründerbedrifter til Kina

Unge, verdifulle tanker

- Et par av ideene våre har nok vært øyeåpnere for banken, sier August. Han kikker bort på Knut Eilif Halgunset.

- Ja, det er riktig, det. Studentene fikk tilgang til vår ekspertise, mens vi har fått tilgang til deres ekspertise. Studentenes kunnskap er ikke bare verdifull fordi de er teknologistudenter, men også fordi de er unge. Flere av dem er 21–22 år. Da tenker de annerledes enn de som er noen år eldre, er ferdige med studier og har fått seg jobb. Så unge voksne har behov som vi andre ikke ser, sier Halgunset.

LES OGSÅ: Seriestart i Adresseavisen: Roboter vil gjøre kule ting i hjemmet ditt

Bank er lik teknologi

Halgunset mener at banknæringen står midt i omfattende endringer, der teknologi vil spille en større og større rolle.

- Vår bank har en kjempefordel, sier Halgunset.

Fra bankens bygg i Søndre gate, kan han nesten se til teknologiens Mekka på Gløshaugen.

- Utfordringen er at vi må få tak i noen av teknologikandidatene før de drar til Oslo, Berlin eller New York. Derfor har vi satt i gang mange tiltak, både for å stimulere til at flere tar teknologifag og for å bruke studenter og nyutdannede fra NTNU.

Halgunset sier det ikke bare er å forsyne seg av nyutdannede kandidater fra Gløshaugen.

LÆRING: - Vi som bank har lært mye av studentene, sier Knut Eilif Halgunset, leder for avdelingen Digital utvikling i Sparebank 1 SMN.

LES OGSÅ: Teknomiljøet skal samarbeide tettere

- Mangel på teknologer

- Det vil bli mangel på teknologer. Om noen år må Norge hente dem i utlandet, hvis vi skal få gjort alt landet har behov for å gjøre, sier Knut Eilif Halgunset.

- Jeg og de andre er veldig glade for at banken har stolt på oss og vist oss tillit, sier August Dahl, den syngende teknologistudenten.