Etter 15 år i oljeserviceselskapet EMGS har Ellingsrud begynt å jobbe som teknisk rådgiver i Stavanger-selskapet Petromarker, et selskap som også bruker elektromagnetisk teknologi til olje- og gassleting.

- Jeg fikk et tilbud om jobb derfra. Det er et lite firma jeg skal være med å bygge opp, og det virket veldig fristende, sier Ellingsrud, som har vært sammenhengende i EMGS siden oppstarten i 2002.

- Nå får jeg anledning til å gjøre én ting til før jeg pensjoneres, sier 63-åringen.

Kan sette prisrekord igjen

Ellingsrud sier at han i utgangspunktet skal ha arbeidssted i Stavanger, og det er derfor han legger huset i Trondheim ut for salg. Eneboligen på Berg er på over 300 kvadratmeter, og har en prisantydning på 20 millioner kroner.

Stor: Eneboligen har adresse Nedre Bergsvingen, og er på over 300 kvadratmeter. Foto: Frode Vigtil/DNB Eiendom

Prisrekorden for en enebolig solgt via megler i Trondheim er på 18,5 millioner kroner, og tilhører en Singsaker-villa i Øvre Allé.

Hvis eneboligen på Berg selges for mer, så vil den ta tilbake posisjonen som byens dyreste enebolig. Da Ellingsrud kjøpte huset for 8,2 millioner kroner i 2008, så var det rekordhøyt i Trondheim.

Det er megler Atle Lyng hos DNB Eiendom som engasjert for å selge boligen. Det er en begrenset kjøpergruppe for boliger i den prisklassen, og Ellingsrud sier at han ikke har noe hastverk med å selge huset.

- Jeg har god tid på meg, så jeg kan vente en stund, sier han.

Nytt: Eneboligen ble totaloppusset innvendig i 2008 og 2009. Foto: Frode Vigtil/DNB Eiendom

Finner hydrokarboner

Ellingsrud jobbet som forsker i Statoil før han i 2002 etablerte Electromagnetic Geoservices (EMGS) sammen med medgründerne Terje Eidesmo og Ståle Johansen.

Kort fortalt utviklet gründerne en teknologi der elektromagnetisme brukes til å måle hvor godt massene under havbunnen leder strøm. Ettersom hydrokarboner leder strøm dårligere enn saltvann, kan de antyde hvor det finnes olje og gass.

Ellingsrud var den eneste av de tre gründerne som inntil nylig fortsatt jobbet i selskapet. Selv om EMGS tidlig ble omtalt som en suksessbedrift, har selskapet slitt med å få store nok inntekter på bruken av teknologien.

De siste årene har selskapet også blitt hardt rammet av oljeselskapenes innsparinger, etter det kraftige fallet i oljeprisen. EMGS har i flere omganger kuttet kostnader og antall ansatte, men Ellingsrud sier at det ikke er bakgrunnen for at han nå bytter jobb.

- Nei, det handler ikke om det i det hele tatt. Jeg ble headhuntet til det nye selskapet, og har ikke søkt på andre jobber, sier han.

Teknologiutvikling

I likhet med EMGS bruker Petromarker elektromagnetisme til å lete etter olje og gass, og det er oljeselskapene som er selskapets kunder.

Ellingsrud var ansvarlig for teknologiutviklingen i EMGS, og sier at han vil få en tilsvarende rolle i det nye selskapet. Han sier at selv om de to selskapene jobber med samme teknologi, så utfyller de hverandre mer enn å være konkurrenter.

Petromarker ble etablert i 2005, men har de siste årene hatt beskjedne inntekter og store underskudd. Selskapet skriver i fjorårsregnskapet at de har jobbet med å fornye teknologien, og at den har blitt lansert i markedet i første halvår i år.

Ellingsrud sier at en av forskjellene mellom Petromarker og EMGS er at førstnevnte kan leie inn ordinære forsyningsbåter fra offshorebransjen når de skal ut å hente inn data, mens EMGS har brukt egne spesialskip.

- Vi hyrer inn en båt hver gang vi gjør et tokt, og da kan vi bruke en vanlig forsyningsbåt fra Nordsjøen, sier han.