I forslaget til statsbudsjettet for 2018 foreslår regjeringen å kutte eiendomsskatten på maskiner som brukes til produksjon i næringseiendommer.

Les også: Trønderbedrift sparer opptil én million i året på kutt i eiendomsskatten

Dette slår gunstig ut for bedriftene det gjelder, og torsdag skrev Adresseavisen om trevirkeprodusenten Kjeldstad med hovedkontor på Støren, som vil spare rundt 1 million kroner i året på endringen.

Men hvis skatten forsvinner, er det kommunene som blir taperne. En kommunene som får et betydelig tap, er Sunndal. De har en inntekt på mellom 35 og 40 millioner kroner hvert år i form av eiendomsskatt betalt av aluminiumsprodusenten Hydro.

Les også: Dette betyr statsbudsjettet for lommeboka di

- Eiendomsskatten på de tekniske installasjonene utgjør mesteparten av de knappe 40 millionene vi får inn fra Hydro. Hvis Stortinget vedtar regjeringens forslag, vil det gå direkte ut over kommunale tjenester, sier ordfører i Sunndal, Ståle Refstie (Ap).

Rammet dobbelt

Refstie er særdeles oppgitt over forslaget om å fjerne eiendomsskatten på maskiner og tekniske installasjoner. Selv om kommunene fortsatt skal ha anledning til å kreve eiendomsskatt på vann- og vindkraftanlegg, samt anlegg som er omfattet av særskattereglene for petroleum, har også endringer på dette feltet fra rammet Sunndal.

I 2016 kom det nemlig en endring i beregningsgrunnlaget for inntektene kommunene kan ta på eiendomsskatt på kraftverk. Disse endringene gjør at Sunndal i år kan ta ut 9 millioner mindre enn året før, mens tapet øker til 18 millioner kroner for 2018.

Kommunen har for 2018 et budsjett på 490 millioner kroner, og samlet vil tapet utgjøre mellom 10 og 15 prosent av kommunens totale budsjett hvis de går gjennom i Stortinget.

Trondheim taper 30 millioner i året

Trondheim kommune utarbeidet i 2015 et anslag for hva bortfall av inntekten for denne delen av eiendomsskatten ville bety for dem.

Tapet er beregnet til rundt 30 millioner kroner i året. Da er inntektene fra eiendomsskatt på vann- og vindkraft trukket fra, siden kommunene fortsatt skal få lov til å kreve inn eiendomsskatt på disse anleggene.

Seniorrådgiver ved rådmannens fagstab i Trondheim kommune, Hans Ole Rolfsen, sier at dette er inntekter som må dekkes inn andre steder.

- Trondheim kommune har i år inntekter på 615 millioner kroner fra eiendomsskatten, der skatt på bolig utgjør den klart største inntektskilden. For trondheimsbudsjettet for 2018 er det foreslått å øke eiendomsskatten på bolig med 0,3 promille. Dette tilsvarer omtrent 30 millioner kroner. Skulle vi ha tatt inn hele beløpet, måtte vi økt skatten med ytterligere 0,3 promille, sier Rolfsen.

Eiendomsskatten på bolig er i år på 5,75 promille, og blir hevet til 6,05 promille neste år hvis rådmannens foreslåtte budsjett blir vedtatt.

Kommunene har muligheter til å heve eiendomsskatten med inntil 1 promille hvert år i henhold til regjeringens forslag, mot maksimalt 2 promille slik det er i dag. Rolfsen vil imidlertid ikke spekulere i hvordan Trondheim kommer til å forholde seg til endringen, hvis regjeringens forslag blir vedtatt.

Han minner imidlertid om at bortfallet av inntekter fra eiendomsskatten ikke vil ramme kommunene med full kraft over natta.

- Det er sagt at dette skal fases inn i løpet av fem år. Det betyr at vi vil få et bortfall på 6 millioner første år, og så vil det øke med ytterligere seks millioner hvert år frem til overgangsperioden er over, sier Rolfsen.

Det samlede budsjettet for Trondheim er for 2018 på rundt 14 milliarder kroner.