Danske Bank setter ned flytende rente inntil 0,15 prosentpoeng, og de viktigste kundegruppene får da under to prosent rente.

Daglig leder Elisabeth Realfsen i Finansportalen synes det var på tide med en rentenedsettelse.

- Jeg tror det er første skritt i en utvikling vi har ventet på. Storbankene blir nødt til å sette ned sine listepriser når Danske Bank nå gjør det. Er det noe vi har lært det siste året, så gjør de det ikke frivillig. I fjor høst satte storbankene opp renta med 0,3 prosentpoeng. Det begrunnet de med høyere markedsrente. Nå har den sunket med 0,4 prosentpoeng, mens bankene har holdt lånerentene på stedet hvil. Det forteller oss at bankene ikke vil gjøre noe med renta før de opplever kundeflukt, sier Realfsen.

- Gå til en annen bank

Hun oppfordrer derfor lånekundene til å prute på boliglånsrenta.

- De bør kontakte banken og vise til at det er flere leverandører på Finansportalen som gir lån med renter til rett i underkant av to prosent. Hvis banken ikke vil gir deg konkurransedyktige priser, så gå til annen bank, sier Realfsen.

- Vurderes løpende

Mens Danske Banks rentekutt for å kapre en større andel av boliglånskundene var på forsiden av Dagens Næringsliv mandag, så sitter andre banker fortsatt på gjerdet.

- Renta er noe vi vurderer løpende, sier kommunikasjonsdirektør Hans Tronstad i Sparebank 1 SMN.

- Også vi følger situasjonen tett og vil være konkurransedyktige, sier banksjef for privatkunder i Trøndelag i Nordea, Magnar Meslo.

Danske Bank gir unge under 35 år som er medlemmer i fagorganisasjonen Akademikerne boliglån med en nominell rente på 1,95 prosent. For andre Akademikerne-medlemmer settes renta ned fra 2,13 til 1,99 prosent.

- De føler seg presset

Det er flere enn Realfsen i Finansportalen som venter at de andre storbankene vil følge etter, og sette ned renta til under to prosent.

- Når noen drar i gang festen, vil resten ønske å bli med, sier analysesjef Pål Ringholm i Sparebank 1 Markets til Dagens Næringsliv.

- Jeg tror flere banker vil senke boliglånsrentene sine nå. Jeg tror de føler seg presset til det, sier økonomiprofessor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole til E24.

Bankenes fortjeneste på boliglån har økt i år, fordi bankene har holdt boliglånsrenta til kundene fast, samtidig som prisen bankene betaler for pengene de henter inn til utlån (pengemarkedsrenta) har falt.

- På grensen til ulønnsomt

Meslo i Nordea sier bankene har tatt igjen noe av det de tapte da marginene mellom utlån og innskudd var lavere.

- Marginene har vært på grensen til at det nesten var ulønnsomt å låne ut penger. Nå er vi mer i en normalsituasjon. For ett år siden var det unormalt lave marginer. Derfor sitter vi nå og venter litt. Danske Bank har nå tatt første steg, sier Meslo.

Tronstad i Sparebank 1 SMN viser til at fallende boligpriser kan ha påvirket bankenes boliglånsrente.

- Selv om markedsrentene og dermed innlånskostnadene har falt gjennom de siste månedene, har usikkerheten i boligmarkedet økt. Dette har tiltatt gjennom våren og sommeren. Det kan være en sentral forklaring på at vi ikke har sett noen rentebevegelser blant bankene før nå, sier Tronstad.

- Må tjene mer

Banksjef Bjørn Riise i Klæbu Sparebank viser til strengere krav fra myndighetene.

- Det har kommet strengere krav til banker om egenkapital, og da trenger bankene å tjene mer penger. Det henger også sammen med innskuddsrenta, fordi de fleste banker har mye mer finansiering gjennom innskudd enn gjennom lån, sier Riise.

Han forteller at de ikke har diskutert en endring i boliglånsrenta ennå. Klæbu Sparebanks laveste nominelle rente er på førstehjemslån til 2,15 prosent.

Nordeas laveste nominelle rente er på boliglån til unge under 34 år og er på 2,09 prosent. Sparebank 1 SMN tilbyr laveste nominelle rente på førstehjemslån til LO-medlemmer på 2,15 prosent. Norges største bank, DNB, gir den laveste nominelle renta på 2,05 prosent på boliglån til førstegangsetablerere.