I tillegg til å eie den gamle ubåtbunkeren Dora 1, sitter selskapet på flere andre eiendommer i det samme området.

Politikerne i Trondheim har vedtatt at Nyhavna skal omgjøres fra industrihavn til sentrumsnær bydel med både boliger og næringsliv. Administrerende direktør Ingolv Høyland i Reitan Eiendom sier at de med jevne mellomrom har vurdert å melde seg på som aktør i området.

I tillegg til å være den desidert største eiendomsbesitteren i Midtbyen gjennom E. C. Dahls Eiendom, er Reitan også en stor aktør på Brattøra gjennom å eie Pirsenteret og halvparten av Clarions kongresshotell. Nå posisjonerer de seg i et nytt vekstområde.

- Det er ikke tvil om at dette vil bli et av de viktigste utviklingsområdene i Trondheim i tiårene fremover, men vi hadde ikke noe eget fotfeste. Samtidig har vi blitt kjent med Dora gjennom andre prosjekter, og da de begynte å se etter en lokal partner, så vokste dette seg frem, sier Høyland.

Privat eie

Adresseavisen møter Høyland og administrerende direktør Geir Halmøy i Dora Holding i toppetasjen i den gamle bunkeren fra andre verdenskrig. Etter først å ha huset tyske, og deretter norske, ubåter på 40- og 50-tallet, inneholder den nå kontorer, arkiv og lagerlokaler.

Eiendomsselskapet Dora AS ble opprettet i 1968, etter at en gruppe ledet av Henry Olrich fra Oslo kjøpte bunkeren fra staten. Familiene Dahl og Olrich Paus har inntil nå eid hver sin halvpart av Dora Holding, etter at en tredje familie solgte seg ut for noen år siden.

Nå opprettes et nytt eierselskap, Dora Bunkeren Holding AS. Her skal Reitan Eiendom og de to tidligere hovedeierne eie 32 prosent av aksjene hver, mens Halmøy fortsatt skal eie de fire siste prosentene.

Halmøy sier samtidig at selskapet står overfor en ny virkelighet, etter at bystyret vedtok kommunedelplanen for Nyhavna i april i fjor. Han sier at de med Reitan Eiendom får inn en lokal partner med både kompetanse og kapital, og at de nå legger opp til selv å finansiere sin del utviklingen som skal skje fremover. Ingen av partene vil derimot si hva Reitan betaler for å kjøpe seg inn.

- Vi har blitt enige om at vi holder det for oss selv, sier Halmøy.

- Ingen programerklæring

Utviklingen av Nyhavna har vært heftig debattert i årevis. Flertallet i bystyret vedtok at det området skal ha en stor andel boliger, mens særlig LO har kjempet for å opprettholde industrivirksomheten i området.

Ingolv Høyland sier at Reitan Eiendom ikke stiller med noen programerklæring for hvordan Nyhavna bør se ut. Han sier at også at andre og mer sentrumsnære områder strengt tatt burde bli utviklet først, og peker på Vestre Kanalhavn, Brattøra og området rundt.

Halmøy sier at de er forberedt på å levere det politikerne vedtok i kommunedelplanen, men at det er for tidlig å peke på enkeltprosjekter. Han trekker samtidig frem Lilleby-området som en type utvikling som kan være et forbildeprosjekt.

- Det er ikke tvil om at både Nyhavna og områdene som Ingolv nevner må bli bymessig utformet. Vi ligger nært Midtbyen, og da må man bygge by, sier han.

Høyre-politikerne Ingrid Skjøtskift og Terje Roll Danielsen gikk nylig ut og sa at utviklingen av havneområdene i Trondheim går for tregt, og partiets forslag om å sette opp tempoet i utviklingen ble enstemmig vedtatt i formannskapet.

Halmøy sier at ting kan oppleves sakte når man står midt oppe i det, men sier samtidig at det har skjedd svært mye i dette området de siste årene.

- Hvis man skal si at ting går for sakte, så er det i den grad man ikke åpner opp for utvikling av slike områder, og dermed ender opp med at veksten i Trondheim kommer langt fra sentrum. Det vil være en ulempe for byen, sier han.

Utenfor elva

Hoveddelen av Reitans eiendomsvirksomhet i Trondheim ligger i selskapet E. C. Dahls Eiendom. Der er strategien «alt innenfor elva», det vil si området innenfor elveslyngen. Derfor er det Reitan Eiendom som i stedet blir Doras partner når Nyhavna skal utvikles videre.

Odd Reitan sier til Adresseavisen at de ønsker å bli enda større innen eiendom, og at Nyhavna er et område som han mener kan bli veldig bra.

Eier: Odd Reitan sier at de ønsker å bli større innen eiendom. Foto: DINO TRTO

- Dette blir veldig nært sentrum, og jeg ser for meg at det kan utvikles veldig mye bra på Nyhavna. Jeg har hatt mange drømmer rundt både Brattøra og det som ligger innenfor elva, og nå får vi også være med her og skape noe, sier Reitan, som særlig trekker frem Dora som en solid og god partner.

- Vi er veldig langsiktige innen eiendom, og dette er et prosjekt vi er veldig interessert i å være med på utviklingen av. Her har vi funnet en solid partner som vi kan bygge noe med, sier Reitan.