Samlet fikk BN Bank et resultat skatt på 281 millioner kroner per tredje kvartal 2017.

Dette er en nedgang på 33 millioner kroner sammenlignet med samme periode i fjor. Grunnen til nedgangen er sammensatt.

Les også: BN Bank frykter ikke krakk etter Oslo-satsing

Store investeringer

På den ene siden har banken kvittet seg med størstedelen av utlånsporteføljen sin innen bedriftsmarkedet de to siste årene. På den andre siden har banken investert kraftig i datterselskapet BN Bolig, et eiendomsmeglerforetak i Oslo som banken eier sammen med Eiendomsmegler 1, investert i robotisering og i satsingen på forbrukslån.

BN Bolig ble startet tidligere i år med det ambisiøse målet å bli Oslos største boligmegler i byen innen seks år. Da satsingen ble lansert i april, hadde meglerselskapet tolv ansatte og kontorlokaler i arbeidsfellesskapet Mesh like ved Oslos hovedgate.

Nybygg

Et halvår senere har antallet ansatte steget til over 30, og kontorlokalene er flyttet til det siste nybygget i Barcode, like ved operaen i Oslo. Boligmegleren lanserte konseptet der de ønsket å inkludere kunden i større grad enn konkurrentene og digitalisere store deler av salgsprosessen. Etter å ha kommet i gang har de imidlertid justert kursen noe.

- Kunden er kanskje ikke så digital som vi trodde på forhånd, og vi har sett at meglerkontakten er veldig viktig. Derfor har vi hatt stort fokus på å være tilgjengelig på alle arenaer, samtidig som vi skal bli akkurat like gode digitalt som planlag, sier kommunikasjonsdirektør Stig Tore Laugen.

Strategiendring

BN Bank har investert åtte millioner i BN Bolig. Den budsjetterte investeringen er på 20 millioner kroner, og Laugen mener banken vil havne der når investeringsfasen er ferdig.

Før 2015 var BN Bank i første rekke kjent som en bank for næringslivet. En strategiendring dette året fastslo imidlertid at banken nesten utelukkende skulle konsentrere seg om privatmarkedet, og først og fremst boliglånskunder. Nå har dette snudd litt tilbake igjen, slik at banken fortsatt skal satse innen enkeltsegmenter i næringslivet.

Nyboligprosjekter

Denne satsingen gjelder spesielt rundt næringseiendom og prosjektfinansiering og boligutvikling i Oslo-området. Sistnevnte satsing henger tett sammen med satsingen i BN Bolig.

- Vi har blant annet større nyboligprosjekter i Dikemark og Heggedal i Akershus der BN Bank er inne på finansieringssiden, mens BN Bolig har nyboligsalget, sier Laugen.

Banken skal nå har 30 prosent utlån innen bedriftsmarkedet, og resten innen privatmarkedet.

Utlånsveksten til boligkunder er per tredje kvartal på nær en milliard kroner. Bankens totale utlån til privat- og bedriftsmarkedet er i samme tidsrom på 36,7 milliarder kroner.

Forbrukslån

Et siste bein for BN Bank er satsing på forbrukslån. Her har banken på kort tid opparbeidet seg en utlånsportefølje på rundt 200 millioner kroner. Laugen sier at søknadsmassen har vært enorm.

- Vi ser at det er et populært tilbud, og vi har måttet si nei til mellom 80 og 90 prosent av søkerne på grunn av kravene vi har til betalingsevne, sier Laugen.