- Det er jo over all forventning, sier gründerne Emilie Aabakken og Andrea Thorson. De er to av et team på seks som har etablert Wiral Technologies, og snart starter produksjonen i Kina. Wiral er et kamerasystem som beveger seg langs et tau ved hjelp av en elektrisk motor.

Wiral har kontor i Innovasjonssentret på Gløshaugen, og når daglig leder Thorson kikker bort på pc-en sin bryter hun ut i et smil.

- Nå har vi forhåndssolgt for 3,9 millioner kroner, og enda er det to uker igjen av kampanjen!

Følger planen: Andrea Thorson og Wire-teamet har god plan over kampanjen de nå kjører på Kickstarter.com. De visste likevel ikke at det skulle komme så mye penger, og mottoet er: Vi har aldri vært så langt før!

Ville filme bryllupet

Wiral lanserte produktet sitt 17. oktober på Kickstarter, som er verdens største nettside for folkefinansiering. Der har de en kampanje gående, hvor kunder kan forhåndskjøpe produktet slik at de faktisk får penger til produksjon.

De forhåndssolgte for målet på «bare» 250.000 kroner i løpet av fire minutter, og for én million kroner på under 90 minutter. Nå er de på plass i Kina for å finne riktig fabrikk for produksjon.

Wiral Technologies ble etablert i januar 2016, felles for alle gründerne er at de er frilufts- og filmentusiaster som ønsket nye vinkler når de filmet.

- Heller, det begynte jo med at Eivind skulle gifte seg og ønsket kule vinkler når vielsen skulle filmes. Han fant ikke det produktet han lette etter, og det ble starten på en periode hvor vi har laget et titalls prototyper. Vi rakk ikke å få Wiral klart til bryllupet, men nå har vi en løsning som vi ser markedet vil ha, sier Thorsen.

Som å kjøre radiobil

Det finnes kabelkamera fra før, men disse er ofte både tunge og vanskelig å bruke. Derfor har de vært forbeholdt større filmproduksjoner, kundene av Wiral er derimot stort sett privatkunder.

- Vårt system er verdens første brukervennlige kabelkamera. Det er like enkelt som å kjøre en radiobil og i tillegg er systemet så lite og lett at du kan ta det med i tursekken. Wiral gjør at alle kan få unike og profesjonelle filmvinkler, sier markedssjef Aabakken og viser frem den lille esken med en kabel til å henge opp, for eksempel mellom to trær, og et kamerafeste hvor en smarttelefon, kamera eller stabilisator på opptil 1,5 kilo kan henge. Så kan du med en kontroller styre kameraet.

- Kameraet kan gå opptil 45 kilometer i timen, men det kan også gå veldig sakte. Med dette systemet kan du for eksempel kontrollere et kamera gjennom trange og utfordrende områder og komme tett på det du vil filme, dette kan være nyttig for mange som driver med ekstremsport. Du kan også filme på steder hvor det ikke er trygt å bruke en drone, som på konserter, sier Aabakken.

Ekstremsport: Wiral ser for seg at mange som trener og er ute i terrenget nå lettere kan filme aktiviteten.

Hele verden som kunde

Teamet bak Wiral foruten Aabakken og Thorsen er designer Helle Grande, kreativ sjef Eivind Nervik Lea, teknisk leder Øyvind Aabye og sjefdesigner Eivind Sæter. Alle har bakgrunn fra NTNU, og de satser alt på å lykkes med oppstartsselskapet.

- Først nå har vi så vidt begynt å ta ut lønn, og ved hjelp av Kickstartet kan vi nå sette i gang produksjon. Men det stopper ikke her, det er nå det begynner. Det er nå vi skal hente inn investorer og begynne å vokse som selskap, sier Thorsen. Wiral er i gang med å ansette flere, og de understreker at markedet deres er hele verden.

- De fleste forhåndskjøpene er gjort i USA og vi ser at Kina er et stort marked. Norge alene er ikke et stort nok marked, og vi ser også for oss at det kan bli aktuelt å flytte kontoret ut av landet etter hvert, sier Thorsen.

- Hvor er Wiral Technologies om fem år?

- Da kan det ha kommet en generasjon to av Wiral, men vi planlegger også å produsere andre videoverktøy når vi har produksjonen av Wire i gang. Skulle en større bedrift ha lyst til å kjøpe oss ettervert, så er det også kult, sier Aabakken.

Det første kabelkameasystemet leveres i mars 2018 og prisen er cirka 1600 kroner.

Alt du trenger til å filme med en kabel ligger i en liten eske som er så liten og lett at den enkelt kan tas med på tur. Foto: Espen Bakken, Adresseavisen