Onsdag legges det frem en rapport i forbindelse med Nordisk råds sesjon i Helsingfors. Rapporten viser en oversikt over klimainnsatsen i transportsektoren i hvert av de fem nordiske landene.

Grønne tiltak

I beskrivelsen av Norge, fremheves flere grønne transporttiltak i Trondheim:

Vidar Helgesen peker på to andre forhold i samme gate som ikke er nevnt i rapporten til Nordisk råd:

- Trondheim viktig

- Globalt står vi i et gigantisk teknologiskifte. Digitalisering, stordata og robotisering er ikke direkte knyttet til klimaløsninger. Likevel vil det store omfanget av teknologiske endringer bidra til at en del prosesser som har mer direkte med klima å gjøre, vil gå raskere. Teknologihovedstaden Trondheim har en veldig viktig rolle i det grønne skiftet. Byens næringsliv og akademia er virkelig en spydspiss i dette, sier Helgesen.

- Hvor viktig er ny teknologi for å løse klimakrisen?

- Det blir ikke et grønt skifte uten ny teknologi.

LES OGSÅ: Får ikke drivstoff til hydrogenbil

Fremhever Siemens

Klima- og miljøministeren fremhever særlig at den globale satsingen på maritime batterisystemer i Siemens-konsernet ligger i Trondheim.

- Her i landet må vi kjøpe biler og busser fra andre land. Der kan vi aldri bli ledende i verden, men det kan vi når det gjelder skipsfart. Der har vi maritime klynger som vil spille en viktig rolle. Siemens er en aktør som vil være viktig for det grønne skiftet både her i Norge og i andre deler av verden, sier Vidar Helgesen.

LES OGSÅ: Brekstad-bedrift vant kontrakt på el-ferjer

Mer samarbeid

Møtet tirsdag og onsdag i Nordisk råd holdes i Helsingfors i Finland. Det er Norge som for tiden har formannskapet i Nordisk ministerråd. I rapporten fra et dansk konsulentselskap anbefales det sterkere samarbeid i Norden og mindre nasjonal silotenkning for å lykkes med det grønne skiftet i transportsektoren.

- Det er Norge som har satt transport og klima på den nordiske dagsorden. Også innovasjon er et viktig tema på denne sesjonen i Nordisk råd. Begge disse områdene hører under andre departement. At jeg som klima- og miljøminister også representerer innovasjon og transport i Helsingfors, viser at vi lykkes med å få til mer samarbeid og mindre silotenkning, sier Vidar Helgesen.