Det er en fredet bygård fra slutten 1800-tallet, lokalt kjent som Banco Rotto-bygget, som nå er i ferd med å bygges om.

Hotellet skal hete «Opus XVI», etter Edvard Griegs a-mollkonsert, og det skal også drives av slektninger av komponisten. Bygården er eid av selskapet Vestenfjeldske Eiendom, der Reitan Eiendom igjen er den største aksjonæren.

Administrerende direktør Petter Hjortland i Vestenfjeldske Eiendom vil ikke si nøyaktig hvor mye penger de bruker på ombyggingen, men anslår at det er i «underkant av ti prosent» av Britannia-regningen.

Som Adresseavisen tidligere har omtalt skal Odd Reitan bruke over én milliard kroner på fornyingen av Britannia Hotel i Trondheim, gjennom eiendomsselskapet E. C. Dahls Eiendom. Det vil i så fall bety at prosjektet i Bergen får en prislapp på rundt 100 millioner kroner.

- Det vil åpne nå til våren. Vi har ikke sagt en konkret dato, men det blir i april-mai, sier Hjortland til Adresseavisen. Prosjektet har tidligere blitt omtalt i bergensavisene og av bransjenettsteder.

Pusses opp: Odd Reitans eiendomsselskap bruker over én milliard kroner på Britannia-oppussingen. Det nye hotellet i Bergen blir langt billigere. Foto: Morten Antonsen

Aktør i Bergen

Reitan Eiendom eier 63 prosent av Vestenfjeldske Eiendom, mens de øvrige eierne er Rema-kjøpmenn på Vestlandet og andre personer tilknyttet Reitangruppen, ifølge Hjortland.

Vestenfjeldske eier en rekke eiendommer i Bergen sentrum, i tillegg til flere Rema-butikker i Hordaland. Med unntak av Rema-eiendommene minner selskapet mye om E. C. Dahls Eiendom, som er den største eiendomsbesitteren i Midtbyen i Trondheim.

Adresseavisen fortalte nylig også at Reitan Eiendom har kjøpt seg inn på Nyhavna i Trondheim, gjennom å bli medeier i eiendomsselskapet Dora.

E. C. Dahls Eiendom har en uttalt strategi om «alt innenfor elva», det vil si området innenfor elveslyngen i Trondheim. Hjortland sier at Vestenfjeldske Eiendom har lett etter en tilsvarende visjon for virksomheten i Bergen.

- Vi har ikke den samme naturlige fysiske begrensningen som i Trondheim, men det vi har sagt er at ambisjonen er å bygge opp en stor eiendomsportefølje i Bergen sentrum. Vi har også tegnet opp grensene for sentrumsområdet, og det er en like konkret avgrensning som elven, sier han.

Banco Rotto

Bygården som nå bygges om til hotell omtales i Bergen som Banco Rotto-bygget, etter en legendarisk nattklubb som tidligere holdt til der. Tidlig på 90-tallet spilte bergensartistene Rune Larsen og Tor Endresen inn TV 2-programmet «Casablanca» på utestedet, og Endresen sto også i spissen da Banco Rotto ble forsøkt gjenopplivet i 2009.

Det opprinnelige bygningen er fra 1876, og ble da tegnet for Bergens Kreditbank, og er senere utvidet i flere omganger.

Landemerke: Bygården ble opprinnelig bygget for Bergen Kreditbank, og det første bygget sto ferdig i 1876. Foto: Ørjan Deisz, Bergens Tidende

Vestenfjeldske Eiendom betalte rundt 100 millioner kroner for bygården da de kjøpte den fra et lokalt eiendomsselskap i 2011. Etter at de overtok flyttet restauranten Bølgen & Moi Bergen inn i lokalene, men denne virksomheten gikk konkurs i 2015.

I tillegg har KLP vært en stor leietaker i bygården i mange år, og Hjortland sier at det var da KLP skulle flytte ut at de kunne tenke helt nytt om bruken.

- Det egner seg veldig godt til hotell, for det ligger midt i turistsentrum i Bergen, sier Hjortland.

Kulturarena

Hotellet vil få 65 rom og både restaurant, bar og konferansefasiliteter. På hotellets hjemmeside omtales det som et luksushotell, men Hjortland sier at de heller velger å kalle det et «hotell med gode kvaliteter». Eiendomsselskapet ønsker også at hotellet skal bli en kulturarena.

- Det er en stor og flott førsteetasje som skal bli brukt til kultur og musikk. Tippoldefaren til en av driverne var broren til Edvard Grieg, og det skal blant annet bli utstilt eiendeler fra familien, sier Hjortland.