To personer omkom da brua kollapset under støping i mai 2013, og både totalentreprenøren Reinertsen AS og byggherren Statens vegvesen ble ilagt millionbøter etter ulykken.

Nå fremmer både Reinertsens konkursbo og Gjensidige Forsikring et millionkrav mot Sparebank 1 Skadeforsikring. Sistnevnte var forsikringsselskap for underentreprenøren Master Solutions, som bygde bæresystemet som raste sammen. Dette selskapet gikk konkurs kort tid etterpå.

- Det er et regulært forsikringsoppgjør der konkursboet har tatt ut et søksmål mot Sparebank 1 Skadeforsikring, som ansvarsforsikringsselskap for totalunderentreprenør Master Solutions, for å få dekket kostnader i forbindelse med opprydding og gjenoppbygging av brua, sier partner Ole Skeidsvoll Moe hos advokatfirmaet Arntzen de Besche, som representerer Reinertsens konkursbo.

Føres samtidig

Kravet fra konkursboet er på drøyt syv millioner kroner, og inneholder i tillegg et etterlattekrav som er meldt til boet. I tillegg har Gjensidige, som var Reinertsens forsikringsselskap, fremmet et regresskrav mot Sparebank 1 Skadeforsikring for kostnader de tidligere har dekket.

Sakene vil bli ført samtidig i Sør-Trøndelag tingrett i månedsskiftet november-desember, og det er satt av åtte dager til rettsbehandlingen.

Advokat Torleiv Rike hos Gjensidige Forsikring sier at deres krav er på til sammen 11,9 millioner kroner, og omfatter skade på brua og oppryddings- og gjenoppbyggingskostnader.

- Det er knyttet til at man mener skaden er en følge av mangelfull prosjektering fra dem som utførte den såkalte brureisen, sier Rike til Adresseavisen.

Det var bæresystemet som ble satt opp før støpingen som kollapset, og som førte til at store mengder betong, armering, forskaling og reismateriell falt ned over den sterkt trafikkerte Haakon VIIs gate. En fagarbeider i Master Solutions og en tilfeldig bilfører ble begravd i massene og omkom.

Ansvarsforsikring

Politiet tok ut siktelse mot Verdals-firmaet Master Solutions etter ulykken, men det gikk konkurs en drøy måned senere.

Firmaet hadde tegnet ansvarsforsikring hos Sparebank 1 Skadeforsikring, men forsikringsselskapet bestrider kravet fra konkursboet og fra Gjensidige.

- Kravet fra Gjensidige og fra konkursboet er etter Sparebank 1 Skadeforsikrings skjønn ikke dekket over den forsikringen som Master Solutions i sin tid tegnet, sier partner Svein Åge Bergset hos advokatfirmaet Riisa & Co som representerer forsikringsselskapet.

Han ønsker ikke å gå inn på hvorfor de mener dette.

- Det er en tvist som skal behandles av domstolen, og derfor ønsker vi å presentere våre synspunkter direkte for domstolen, sier Bergset.

Ansvarsforsikringen som ble tegnet med Sparebank 1 Skadeforsikring skal ikke være stor nok til å dekke de samlede kravene fullt ut.

Vedtok bøter

Både Reinertsen AS og Statens vegvesen vedtok bøter på fem millioner kroner som de ble ilagt av statsadvokaten etter ulykken.

Reinertsen solgte senere sin entreprenørvirksomhet til Veidekke, og tidligere i år ble den gjenværende delen av selskapet slått konkurs etter en omfattende gjeldsforhandling. Krav knyttet til entreprenørvirksomheten ble pekt på som en viktig årsak til problemene for selskapet.