Det er den nyeste delen av bankbygget, Søndre gate 4-10, som er solgt. Banken vil beholde eierskapet til det gamle bankbygget i Kongens gate 4, som sto ferdig i 1882.

Sparebank 1 SMN skal ikke flytte fra Søndre gate, men leie tilbake arealet banken bruker i dag. Konsernsjef Finn Haugan i Sparebank 1 SMN er fornøyd med salget.

- For det første fikk vi en bra pris. Det er det viktigste. Så blir det en vurdering av hva vi skal holde på med. Vi får nå en gevinst som øker vår utlånskapasitet, fordi vi får høyere egenkapital, sier Haugan.

Har solgt tidlligere

I en børsmelding skriver banken at brutto eiendomsverdi som er lagt til grunn i budet, er på 755 millioner kroner. Den gir Sparebank 1 SMN en netto gevinst etter estimert skatterabatt og transaksjonskostnader på vel 120 millioner. Dette styrker bankens kjernekapital med rundt 0,13 prosentpoeng, skriver banken.

Haugan viser også til at sparebanken tidligere har solgt alle sine eiendommer til Reitan Eiendom. Hovedkontoret i Søndre gate kjøpte banken senere tilbake, for å rive bankbygget fra 1970-tallet og bygge det nye som sto ferdig i 2010.

Konsernsjef Finn Haugan i Sparebank 1 SMN sier den viktigste grunne til at banken selger hovedkontoret er at prisen er god. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen

- Billigere å leie

Når hovedkontoret er solgt, eier banken kun lokalene sine Steinkjer og Ålesund.

- Det at vi har solgt alle kontorene har gitt oss en fantastisk fleksibilitet. Det er den viktigste årsaken til at vi har mulighet til å være på 48 plasser, fordi det da ikke koster skjorta å flytte fra eldre lokaler til nye, sier Haugan.

Han forteller at det er følelser som gjør at banken vil fortsette å eie Kongens gate 4.

- Det er mange følelser internt til at banken selger hovedkontoret. Det er følelsesmessig aksept for at vi ikke selger det som er startstedet for Sparebank 1 SMN, sier Haugan.

Vil ikke si hvem som kjøper

Banken vil ikke opplyse hvem som kjøper hovedkontoret, fordi salget ikke er godkjent av styrene til verken selger eller kjøper. I Sparebank 1 SMN behandles salget i et styremøte neste uke.

Sparebank 1 Markets og Eiendomsmegler 1 Næringsmegling er rådgivere i salgsprosessen. Avdelingsleder Joar I. Kjeldseth i Eiendomsmegler 1 Næringsmegling Midt-Norge sier budprosessen startet mandag denne uka, og at budrunden ble avsluttet torsdag formiddag.

- Det var fire tilbydere som var med i budrunden, sier Kjeldseth.

15-års kontrakt

Hovedkontoret som selges er på rundt 18 100 kvadratmeter. Sparebank 1 SMN og datterselskaper skal leie tilbake rundt 70 prosent av arealet. Banken har en 15 års leiekontrakt, og opsjoner på forlengelse, skriver den i børsmeldingen.

Resten av arealet leies av Entercard, Trondheim kommune, dameklesbutikken Carma, Vinmonopolet, Sparebank 1 Kredittkort og NTNU Accel. Den årlige brutto husleien er i 2018 estimert til 36,4 millioner kroner.

Betinget bud

Budet som Sparebank 1 SMN har akseptert, er betinget av visse forbehold, blant annet styregodkjenning og gjennomføring av en tilfredsstillende finansiell, juridisk og teknisk gjennomgang. Det er ventet at transaksjonen er ferdig i løpet av første kvartal neste år, som salg av eiendomsselskap.

Konsernsjef Finn Haugan i Sparebank 1 SMN fortalte da han la frem regnskapet for andre kvartal i juli, at banken vurderte å selge hovedkontoret. Da bygget sto ferdig i 2010 hadde det kostet 445 millioner kroner eksklusiv moms.

Dyrest i år

I fjor høst solgte sparebanken den tidligere hovedbrannstasjonen på andre siden av Søndre gate for rundt 200 millioner kroner.

Hovedkontoret til Sparebank 1 SMN er den dyreste næringseiendommen som er solgt i Trondheim til nå i år. Tidligere i år er Sluppenveien 17 a, b og c solgt for rundt 570 millioner kroner, Falkenborgveien 28 for rundt 370 millioner og Tungasletta 10 for rundt 350 millioner kroner.