Selskapet er startet opp av administrerende direktør Tomas Kjennerud og operasjonsdirektør Harald Østby, som begge kommer fra det svært lønnsomme oljekonsulentselskapet Exploro i Innherredsveien.

De har fått med seg åtte andre på laget, og Østby anslår at de til sammen har rundt 210 års erfaring i å lete etter olje på norsk sokkel.

- Jeg har kalt det et «dream team». Det er folk vi har jobbet tett med i mange år, og som har lang erfaring fra bransjen, sier Østby.

Leting

Seks av de ansatte holder til ved hovedkontoret på Nedre Elvehavn i Trondheim, der selskapet flyttet inn starten av januar i år. I motsetning til et annet relativt ferskt oljeselskap som holder til i samme område, Okea, skal ikke Tyr Exploration delta i feltutbygging og oljeproduksjon.

Planen er å delta i leting på de etablerte delene av norsk sokkel, og selge videre de funnene som kan bli nye lønnsomme felt. I Exploro kartla de grunnforholdene på sokkelen for kundene sine. Nå vil de bruke den samme kunnskapen til å finne olje selv.

- Vi mener det fortsatt er et betraktelig potensial på norsk sokkel, og vi vil utelukkende konsentrere oss om modne områder tett knyttet opp til eksisterende infrastruktur i Nordsjøen og Norskehavet, sier Tomas Kjennerud.

Selskapet har sendt inn søknader til Olje- og energidepartements siste konsesjonsrunde for de best kjente delene av norsk sokkel (TFO 2017), der de forventer at det kommer en avgjørelse i januar neste år. De ønsker også kjøpe seg inn i lisenser der det skal letebores.

- Gjennom våre tidligere jobber har vi sett såpass mye av sokkelen, at vi vet at det fortsatt fins gode muligheter igjen, sier Østby.

Tidligere i høst ble det kjent at et annet trondheimsselskap dropper planene om å bli eier i oljefelt på norsk sokkel.

Studerte sammen

De to møtte hverandre allerede i 1991, da begge begynte på berglinja ved gamle NTH på Gløshaugen. Kjennerud ble utdannet som geolog, og gikk videre til jobber i Sintef og til oljeselskapet som da het Pertra (senere Det norske og nå Aker BP).

Østby ble utdannet geofysiker og fikk jobb i seismikkselskapet PGS, men returnerte til Trondheim da Kjennerud tok kontakt etter oppstarten av Exploro i 2005.

I Tyr Exploration har de blant annet fått med seg tidligere Pertra/Det norske-topp Sjur Børve som finansdirektør, mens Kari Johnsen, som har lang erfaring fra oljeselskapet DEA, blir letesjef.

Selskapet har hittil hentet inn 50 millioner kroner i kapital, der de ansatte har stått for rundt 80 prosent av bidraget. Nå tar de sikte på å hente inn ytterligere kapital, og Kjennerud sier at de først og fremst snakker med lokale private investorer. Per i dag er de to gründerne også de to største eierne i selskapet, med en eierandel på 28 prosent hver.

- Når du starter noen ting, så skal du ikke bare spille på investors risiko, men du bør ta risiko selv også. Folk her har bidratt med betraktelig av sine egne penger, sier Kjennerud.

Satser: Administrerende direktør Tomas Kjennerud (t.v.) og operasjonsdirektør Harald Østby har tidligere jobbet sammen i oljekonsulentselskapet Exploro. Foto: Håvard Jensen

Staten betaler tilbake

Gjennom den såkalte leterefusjonsordningen dekker staten i dag 78 prosent av kostnadene til selskaper som leter etter olje uten å gå med overskudd. Støtteordningen ble innført i 2005 for å legge til rette for økt leting.

I valgkampen åpnet Arbeiderpartiets daværende finanspolitiske talsperson for å endre på støtten, noe flere av de mindre partiene også har ønsket. Kjennerud sier at en fjerning av ordningen vil være helt ødeleggende for det nye selskapet, men at han er trygg på at den vil overleve den kommende stortingsperioden.

- Ringvirkningene for Norge vil være katastrofale hvis den fjernes. Seismikk- og serviceindustrien og store deler av petroleumsforskningen vil det midt i fleisen. Alle bransjene er kritiske for at Norge som land skal fortsette å forvalte sine naturressurser på sokkelen på en optimal måte, sier han.