- Vi har signert leiekontrakt med Albagruppen som eier Bakke Bydelshus, nå skal det renoveres og så flytter vi inn i løpet av 2018. Visjonen vår for bruken av huset er å skape en synlig og fremtidsorientert arena for design og innovasjon i Trondheim, sier Helle Moen, regiondirektør i EGGS Design.

EGGS jobber med design av fysiske og digitale produkter og tjenester.

EGGS Design fikk designutmerkelse for to produkter, begge har forhåndssolgt for millioner.

Bakke Bydelshus er mest kjent som tidligere menighetshus for Bakklandet menighet, og arkitekturen med et stort kobbertekt tårn gjør at bygningen kan se ut som en kirke. Det er også et stort og åpent «kirkerom» inne i huset. Dette vil bli tatt vare på.

- Vi vil beholde «kirkerommet» og de kvalitetene som ligger i den særegne bygningskroppen og synliggjøre dette fra utsiden av bygget, sier Moen som denne uka tok med medarbeiderene på befaring.

At det særegne med huset tas vare på er også viktig for huseier Albagruppen som kjøpte Bakke bydelshus i 2014.

Mye boltreplass: EGGS Design gleder seg til å kunne ta i bruk all denne plassen i Bakke bydelshus. I løpet av neste år blir det to etasjer, men også et rom i full takhøyde her. Foto: Mariann Dybdahl

I stadig vekst

EGGS Design fylte fem år nå i november, og designbyrået med utspring fra Trondheim, har i dag 86 medarbeidere fordelt på fem kontorer. De har kontorer i Trondheim, Oslo, Stavanger og byene Curitiba og Sao Paulo i Brasil, og er også i ferd med å etablere seg i København.

EGGS har blitt et av Norges største designbyrå, og regner med å omsette for 84 millioner kroner i 2017. Dette er en økning fra 64,7 millioner kroner i omsetning i 2016. Resultatet vil sannsynligvis ende på 10,1 millioner i år, mot 8,9 millioner i fjor. Samtidig har de økt i antall ansatte, fra 57 i 2015 til 71 i fjor og 86 i år.

- Forløperen til EGGS er Kadabra som ble startet i Trondheim i 2004 som det første designkontoret med utspring fra Institutt for Design ved NTNU. EGGS ble til ved en sammenslåing av Kadabra og det Oslo-baserte designkontoret Oslo D i 2012 og besto da av kun 12 ansatte, sier Moen som leder gjengen på 17 ansatte i Trondheim.

Medarbeiderne ser seg nysgjerrig og imponert rundt i det store åpne rommet som etter hvert blir arbeidsstedet deres. Arkitekturfabrikken AS har tegnet en ny løsning for det store rommet med kontorer i to etasjer og et større rom til arrangement.

Høyt under taket: Snart får det store "kirkerommet" i Bakke bydelshus to etasjer over deler av rommet, men følesen av stor takhøyde tas vare på. Delen med full takhøyde er tenkt til åpne arrangement. Foto: Illustrasjon: Arkitekturfabrikken AS.

Storstue for næringsdesign

- EGGS har opplevd sterk vekst i Trondheim de siste årene. Målet for 2018 er å runde 20 medarbeidere, og da må vi ha større plass. Da Albagruppen foreslo Bakke Bydelshus så vi raskt at dette vil bli en svært god løsning. Dette blir et stilig og godt arbeidssted for oss, og samtidig vil vi utvikle det til et kreativt senter for alle som jobber med innovasjon og design, sier Moen.

EGGS Design i Trondheim arrangerer jevnlig faglige events, felles for disse er at dette er åpne arrangement som alle har som mål å skape forståelse for design og innovasjon, skape ideer og omsette disse til verdier for samfunnet.

- Vi er bidragsytere inn i en rekke innovasjonssystemer i byen, vi underviser på NTNU og tar også imot ivrige og nysgjerrige studenter og studentorganisasjoner i våre lokaler. Midt-Norge og Trondheim har de siste årene opplevd økt bevissthet rundt entreprenørskap, design og innovasjon. I tillegg til underliggende motorer som NTNU og SINTEF har nye miljøer, inkubatorer og bedrifter kommet til og gitt byen nytt liv og aktualitet. Regionen mangler derimot en synlig arena hvor næringsrettet design står i fokus, sier Moen og det er der hun mener Bakke Bydelshus skal bli en viktig aktør.

Som å gå i kirken: Snart blir dette særegne huset arbeidsstedet til gjengen i EGGS Design. Foran står regiondirektør Helle Moen. Foto: Mariann Dybdahl

Nytt navn til tårnet

- Vi vil skape workshop-fasiliteter ved verksteder og lab for samskaping. Vi vil fortsette å kjøre egne arrangement, men i tillegg invitere andre nettverk til å bruke arrangementslokalet, sier Moen.

Bakke bydelshus skal først pusses opp.

- Vi vil bevare og forsterke egenarten til bygget, men samtidig aktualisere det for tiden vi lever i. EGGS vil sørge for at bygget blir levende, et inviterende rom for inspirasjon, samskaping og design, sier Moen som nå er på jakt etter et nytt navnt på tårnet. Her kan det etter hvert komme en navnekonkurranse.

Hvis byantikvaren er enig, så kan det komme et stort vindu på forsiden av Bakke bydelshus. Dette for å vise frem den særegne arkiteturen på innsiden. Foto: Illustrasjon: Arkitekturfabrikken AS.