Norske Bryggerier, der Rema 1000 eier 50 prosent, står bak.

Kjeden legger ikke skjul på at den har store ambisjoner for etableringen. Lykkes den på Jæren og i Rogaland, vil det komme tilsvarende bryggerier på Sørlandet, Trøndelag og kanskje i Nord Norge. Det er allerede kjøpt inn utstyr til et nytt bryggeri i Bergen.

– Men vi står helt fritt med konsept om vi eies av en kjede, og det gjelder alt fra ølsorter til navnevalget, påpeker daglig leder Sune Aabø Parker og bryggerimester Øyvind Tveit i Rygr byghus, oppkalt etter rygerne, folkeslaget som kom hit rundt år 500 og som også ga navn til fylket.

Bygget på en måned

For mindre enn en måned siden hadde de kun en støpt grunnflate her på industriområdet bak plogfabrikken til Kverneland Group.

Nå viser de rundt i et nytt bygg på 2500 kvadratmeter. De leier produksjonslokaler og kontorer på til sammen 1000 kvadratmeter. Det skal også komme skjenkestue og fabrikkutsalg, ifølge søknaden som nå behandles i Klepp kommune.

Rundt dem summer det av aktivitet. På plass er 14 gjæringstanker, hver på 3000 liter, og en rekke andre tanker for produksjon av fylkets nye øl.

Starter med stor kapasitet

Kapasiteten er to millioner flasker i året, men produksjonen skal starte forsiktig. Bryggeriet blir likevel det tredje største i Rogaland. Bare Lervig i Stavanger og Berentsen i Egersund har større kapasitet.

–Men vi er ikke kommet hit for presse ut andre lokale bryggerier. Vi er her for å gi lokale ølentusiaster et enda større utvalg, sier de to.

Det var også en forutsetning da de takket ja til jobben med å bygge opp pionerprosjektet til Rema 1000.

Sune Parker var også engasjert med etableringen av Lervig. Han var også innom Hansa Borg og Ringnes.

Mens Øyvind Tveit er godt kjent som ølentusiast. Han var bare 14 år da han fikk deltidsjobb på lageret til ølspesialisten Vaaland på Bryne. Han har de siste sju årene brygget eget øl, er sertifisert som dommer i Norsk hjemmebryggerforening og kom selv på tredje plass i NM i år, da for et mørkt lager øl. I tillegg er han utdannet som industrimekaniker.

Signerer manifest for lokale råvarer

Nå er planen å lage fem ulike typer. På mandag signerer bryggeriet det regionale matmanifestet for Rogaland, der bryggeriet forplikter seg til å fremme lokale råvarer.

– Dette er et stort mål for oss. Noen ingredienser, som gjær, må vi hente i utlandet, men vi skal få havregryn levert lokalt fra Stangeland mølle i Sandnes. En lokal bonde produserer korn som nå er sendt til Tyskland for test og analyse, og håpet er det kornet kan gå inn i vår produksjon, forklarer bryggerimesteren.

Han vil også lage en rekke ølsorter med andre lokale innslag. Et brygg han laget med lyng, var helt magisk, ifølge Sune Parker.

Leveres til 51 butikker

– Først må vi nå få produksjonen godt i gang, slår de fast.

Dersom alt går etter planen, settes det første brygget 7. desember. Ølet kan da tappes i slutten av januar og i februar kan ølet være i en butikk nær deg.

Distribusjonen er sikret gjennom 51 Rema 1000 butikker i Rogaland, men tanken er at ølet også kan følge rogalendingene til butikker på deres faste feriesteder.

– I tillegg har vi allerede fått flere henvendelser fra lokale hoteller og restauranter. Men først må vi nå lage kvalitet - fra dag en, sier duoen bak Rygr brygghus.

De vil i starten være de eneste ansatte i hele stillinger. Men de vil leie inn folk som ekstra hjelp i perioder.

Hvor mye bryggeriet vil koste, er ikke klart, men bare utstyret for ølbrygging ble priset til rundt sju millioner. Det ble designet i Israel og produsert i Kina.