Kverva Technology slår Aqualine sammen med utstyrsleverandøren Steinsvik Group under ett felles eierselskap, og skaper en virksomhet med rundt 700 ansatte og en samlet omsetning i år på halvannen milliard kroner.

Den samlede virksomheten vil bli den nest største leverandøren av oppdrettsutstyr i Norge, etter konkurrenten Akva Group. Dagens eiere av Aqualine vil også få en eierandel i den nye virksomheten.

- Både Aqualine og Steinsvik har mange gode produkter og dyktige folk som jobber for kundene, og vi har pengene og viljen til å bygge videre, sier administrerende direktør Terje Eidesmo i Kverva Technology til Adresseavisen.

Hovedområdet

Etter at han begynte i jobben 1. september overtok han rollen som styreleder i Kverva-eide Steinsvik Group, som har hovedkontor i Haugesund. Det har i høst blitt spekulert i et oppkjøp av Aqualine, og bekreftelsen på oppkjøpet kom tirsdag kveld.

Steinsvik og Aqualine vil til sammen utgjøre det fjerde hovedområdet i Witzøes stadig voksende sjømatimperium. De øvrige områdene er oppdrettsgiganten Salmar, fiskematkonsernet Insula og villfisk-konsernet Pelagia, som alle ligger under Kverva.

På spørsmål om hvor mye penger han har til nye oppkjøp, svarer Eidesmo:

- Det kan jeg ikke kommentere, og dessuten tror jeg ikke at jeg vet det heller. Dette er et system som er satt opp for å gjøre investeringer, og vi må finne ut hva som er det riktige å satse på, sier han.

I fjor hadde de Witzøe-kontrollerte virksomhetene samlede inntekter på 10,7 milliarder kroner

, og etter det Adresseavisen erfarer har Kverva flere milliarder kroner til rådighet til nye investeringer.

Konsern: Salmar-gründer Gustav Witzøe står bak investeringsselskapet Kverva. Foto: Kim Nygård, Adresseavisen

Styrt fra Trondheim

Inntil videre vil både Aqualine og Steinsvik Group drives videre som separate selskaper, men en formell sammenslåing kan skje på sikt. Eidesmo sier at den reelle styringen av selskapene uansett vil skje fra Trondheim.

- Først må vi fullføre dette oppkjøpet, og så skal vi sette oss ned for å se hvordan vi kan utnytte synergiene på best mulig måte, sier han.

Aqualine har forretningsadresse på Frøya, men hovedkontorfunksjonene ligger på Nedre Elvehavn i Trondheim. Selskapet leverer oppdrettsmerder, fortøyningssystemer og andre typer utstyr til havbruksnæringen både i Norge og internasjonalt.

Selskapet hadde i fjor en omsetning på snaut 440 millioner kroner, og administrerende direktør Trond Lysklætt anslår at dette vil øke til 570 millioner i år. Lysklætt sier at det var Aqualine selv som satte i gang prosessen som endte med Kvervas oppkjøp, og at meglerhuset Pareto har bistått dem.

- Det har allerede startet en konsolidering i bransjen, og da kunne vi enten sitte på gjerdet eller gå aktivt inn og se på hvilke muligheter selskapet hadde. Vi har hatt stor pågang både fra inn- og utland, og vi er glad for å lande på en løsning med Kverva, sier Lysklætt.

Adresseavisen fortalte i sommer at Aqualine har doblet antall ansatte de siste to årene.

Ledelsen fortsetter

Både Eidesmo og Lysklætt påpeker at Aqualine og Steinsvik passer svært godt sammen, ettersom de ikke har enkeltprodukter som konkurrer mot hverandre. Sistnevnte sier også at det er viktig med en pengesterk eier:

- Det er klart det, for det er mye som er ugjort enda. Mye kan gjøres gjennom å vokse organisk, men samtidig kan man gjøre en hel del med finansielle muskler, sier han.

Eidesmo ønsker ikke å si hva Kverva betaler for virksomheten. Aqualines eier frem til nå, Frøya-selskapet Frøyaringen AS, får betalt både i penger og gjennom å få en eierandel på 9,9 prosent i det nyopprettede eierselskapet.

Eidesmo sier at Kverva har et sterkt ønske om at både Lysklætt og Aqualines styreleder Geir Karsten Furberg fortsetter i virksomheten. Både Lysklætt og Furberg vil få eierandeler i det nye eierselskapet gjennom sitt eierskap i Frøyaringen AS.