Robotisering og digitalisering er helt nødvendig for at Norge skal henge med i konkurransen med land som bare betaler brøkdel i lønn til sine ansatte. Det har man skjønt ved Kværner Verdal, som lokket mange ungdommer til sin stand under Industriens dag som arrangeres i Verdal denne uka.

- Dette var både artig og interessant, men jeg er nok mer opptatt av programmering, sier Felix Lohr fra Egge videregående skole.

Han var en av 1300 elever fra regionen som fikk både se og prøve seg på Industriens dag.

Felix fikk fjernstyre et kamera på en spesialkonstruert traktor, som inspiserte sveisene inne i et rør.

- Dette gir oss mulighet til å få en visuell kontroll på sveisen i rørdimensjoner som ikke har plass til mennesker, sier Kristoffer Heirsaunet, som er mekatronikk-ingeniør og jobber med robotisering ved Kværner Verdal.

- Det har virkelig dratt seg til de siste to årene. Vi har robotisert ganske mye til Johan Sverdrup, sier han.

Halvparten av timene

Kværner Verdal har økt effektiviteten enormt.

- En robot kan tilsvare mellom sju og åtte sveisere. Det som er interessant er at vi ikke nødvendigvis erstatter sveiserne, men at vi isteden drar flere jobber til sveiserne. Vi øker effektiviteten, stabiliteten og kvaliteten på prosjektene. Vi ser også på muligheter for å digitalisere kontroll av sveiser. Det er egentlig mekanisering, men samtidig digitalisering hvor vi tar vare på alle date og loggfører dem.

Heirsaunet sier de får mer arbeid og flere oppdrag når man robotiserer og effektiviserer jobben. Det genererer igjen mer penger til å investere i flere roboter.

- Dermed kan vi konkurrere med alle. Vi fikk nylig en jobb som polske verft normalt ville ha fått fordi vi greide å produsere såkalte Conductor-guider med nesten halvparten av timene vi hadde kalkulert med.

Jobber smartere med apper

Gjennomføringsdirektør Erlend André Øien ved Kværner Verdal opplyser at 50 prosent av alle sveisene er automatisert.

- Det er blitt en annen hverdag når det gjelder sveising. I tillegg til robotene får arbeiderne utdelt smarttelefoner på jobben slik at de kan bruke apper som gjør det mulig å jobbe smartere. Dessuten vil jeg påstå at vi har noen av verdens beste prosjektledere og prosjektteam. Vi vil skape fremtidens arbeidsplass, sier Erlend André Øien ved Kværner Verdal.

Heirsaunet opplyser at en robot kan ha en buetid på opp imot 90 prosent.

- Buetid er tiden flammen brenner på sveisepistolen. Ved Kværner Verdal, hvor vi ikke har serieproduksjon, er det realistisk med 60 prosent buetid. En operatør kan neppe kan ha mye mer en 20 prosent. Han må ha pauser fordi han må spise og fordi han rett og slett ikke klarer å sveise så mange meter av gangen. Hvis han ikke stopper og hviler vil han begynne å skjelve, sier Heirsaunet.'

Dele erfaringer

Det er Verdal næringsforum som arrangerer Industriens dag i Verdal. Hele 1300 skoleelever og 50 bedrifter møttes i idrettshallen ved Verdal videregående skole. Daglig leder Ingrid Dahl Furunes kaller arrangementet for en møteplass som skal gi ny kunnskap og nye nettverk.

- Vi blir bedre kjent på tvers av bransjer, sektorer og aldre, og målet er at man skal få med seg ideer for hvordan vi kan løse små og store utfordringer i fremtiden. Det er også viktig at næringslivet får vist seg frem slik at de kan bli bedre kjent med morgendagens arbeidskraft. Vi må dessuten dele det vi er gode på og det vi sliter med. På denne måten kan vi finne de beste løsningene som bygger norsk konkurransekraft, sier Ingrid Dahl Furunes i Verdal næringsforum.

Victoria Kulstad fikk prøve seg i rørleggerfaget ved å byggen en rørleggermann. Foto: Leif Arne Holme
Erlend Bekkos tester VR teknologi på Industriens dag. Foto: Leif Arne Holme
Emma Alstad fikk prøve VR-teknologi på Industriens dag. Foto: Leif Arne Holme
1600 møtte opp på Industriens dag i Verdal. Foto: Leif Arne Holme
Jonny Haugen fra Elas demonstrerte automatisk sveising av rørkurver under Industriens dag i Verdal. Foto: Leif Arne Holme