- Dette er helt overraskende. Jeg var noe kjent med at det kunne være interesse for fabrikkene i Norge, men var ikke forberedt på det som kom i dag, sier Eilif Due.

Torsdag morgen kom nyheten om at Røkkes Aker har inngått et samarbeid med en av Norske Skogs største kreditorer, Oceanwood, om å kjøpe opp alle Norske Skogs fabrikker og starte et nytt felleseid selskap for å drive dem. Fabrikkene ligger i dag i et selskap som heter Norske Skog AS, og er et datterselskap til Norske Skogindustrier ASA.

Torsdag ettermiddag skriver Norske Skogindstrier at de mest sannsynlig vil starte en prosess som vil føre til konkurs. De vil nemlig kun sitte igjen med en stor gjeld, og ingen produksjon til å nedbetale gjelden hvis Aker og Oceanwoods plan settes ut i livet.

- Positivt for fabrikkene

Norske Skog har de siste årene slitt med en gjeld på nærmere ni milliarder kroner. Gjelden kommer av at konsernet de siste tiårene har kjøpt opp en rekke fabrikker. I tillegg til den opprinnelige fabrikken på Skogn i Levanger, og den norske søsterfabrikken Norske Skog Saugbrugs i Halden, har selskapet ytterligere fem fabrikker. To i Australia, én i New Zealand, én i Frankrike og én i Østerrike.

Due er nå positiv til at det nettopp er Røkke som viser interesse.

- Uten at jeg har rukket å sette meg grundig inn i alle detaljene i dette forslaget, er det positivt at det kommer norske interesser inn. Hvis Aker kommer inn som nye eiere, kommer det industriell kunnskap inn.

- Du har et godt inntrykk av Røkke som eier?

- Jeg mener Aker kan bli en god eier. De er allerede en god industriell eier i dag, og de har drevet sine selskaper godt i mange år. De kommer inn med industriell kunnskap, noe Norske Skog trenger. Men de har ikke så mye kunnskap som treforedler, så de trenger ny kunnskap de også, sier Due.

Norske Skog har de siste månedene forhandlet om flere forslag som vil konvertere kreditorenes gjeld til aksjer i morselskapet, men ikke klart å komme til en enighet

Trønderske skogeiere ute

Due er selv skogeier i Levanger, og styreleder i skogeierorganisasjonen for Allskog. Norske Skog ble opprettet i 1962 av trønderske skogeiere, og skogeierne har vært inne på eiersiden helt frem til i dag.

Gigantoppkjøpene av andre fabrikker har imidlertid betydd at selskapet har trengt mye ny kapital og pådratt seg en enorm gjeld på nærmere ni milliarder kroner. Restrukturering har ført til at Allskog i dag er en minoritetseier i selskapet. Tar Røkke og Oceanwood over fabrikkene, betyr det at trønderske skogeiere er helt ute av selskapet.

Due tror ikke dette betyr noen krise for skogeierne.

- Det trengs mer skogvirke og fiber i fremtiden enn det gjør i dag. Uten skog kan man ikke drive fabrikkene, sier Due.

- Vi har bare et par prosent av aksjene i Norske Skog i dag. Verdien på børsen er nesten ingenting. Så tapet er allerede tatt. Om det er strategisk for oss å være i Norske Skog i fremtiden, det må man jo se på, legger han til.

Skogeierforeningen Allskog har allerede bokført et tap på 293 millioner kroner på aksjene de eier i Norske Skog, og ved utgangen av 2016 var posten verdsatt til bare 15 millioner kroner i regnskapet.

- Kan ikke produsere kun avispapir

Det mest positive, slik Due ser det, er at dagens nyhet kan bety en slutt på turbulensen som har vært rundt selskapet de siste årene, samtidig som man får inn ny kapital til å investere i ny teknologi.

- På kort sikt må man kanskje beholde noe av strukturene som finnes i selskapet i dag. Men industrielt må man tilpasse seg. Vi kan ikke leve av papir i all fremtid, vi må skape andre fiberprodukter. Til det må det kapital til. Man må tenke langsiktig. De siste årene har det ikke vært kapital til å gjøre investeringer, vi har bare brukt all energien på å kutte kostnader og være mer effektive for å kunne overleve, sier Due.

Han sier at det ikke foreligger noen konkrete planer om hvordan man skal lage nye fiberprodukter av skogvirke i Norske Skog, men er sikker på at dette må komme.

- I nabolandene våre investeres det flere titalls milliarder i skogindustrien. Nye produkter utvikles, og det er viktig å komme seg inn i et marked hvor det ikke er overproduksjon. Akkurat hva som er riktig å satse på for Norske Skog i fremtiden har jeg ikke svaret på nå, men at vi må finne nye markeder er helt sikkert, sier Due.