Salget av nye boliger har gått tregere i år enn i fjor. Trym Bolig har nå solgt 21 av de 69 prosjekterte leilighetene på Øya i Trondheim. For å sikre at byggingen kan settes i gang, er det inngått avtale med fire-fem investorer som har garantert for at de kjøper eventuelle usolgte leiligheter når prosjeket er ferdig, forteller daglig leder Terje Steen i Trym Bolig.

- Investorene gjør at vi kommer i gang med byggingen i januar. Uten dem hadde vi ikke kommet i gang så fort. Da måtte vi enten inn med mer egenkapital eller utsatt byggingen. Investorene er en viktig katalysator for å ha et boligmarked som er velfungerende over tid, sier Steen.

Bankene krever vanligvis at utbyggerne har solgt 50–70 prosent av nye boligprosjekter før de gir byggelån slik at bygging kan starte.

- Tar lang tid å bygge

- Investorer har i perioder med usikkerhet i markedet vært viktige for å få i gang prosjekter. Det tar relativt lang tid å ferdigstille et prosjekt, typisk 18 måneder. For den jevne boligkjøper er det lang tid å vente, sier Steen.

Steen frykter ikke at de ikke blir kvitt boligene, selv om salget er tregt nå.

- Vi er svært trygge på både kvaliteten og beliggenhet på prosjektet. Hva er endret siden januar i år? Veldig lite. Det er hovedsakelig en psykologisk effekt fordi Oslo-avisene skriver med røde krigstyper at markedet er ned. Trondheim er byen med størst befolkningsvekst, så jeg er ikke bekymret, sier Steen.

- Investorer spør

Administrerende direktør Roar Munkhaugen i den største utbyggeren i Trondheim, Heimdal Bolig, mener det særskilte kravet om at man må ha 40 prosent egenkapital for å få lån til å kjøpe sekundærbolig i Oslo gjør at investorene er mer aktive i andre byer.

- Jeg tror investorene er mer til stede i Trondheim enn i Oslo. Når det selges lite boliger, blir det også produsert lite boliger. Da blir det press på leiemarkedet etter en periode, og det skjønner investorer. Vi får forespørsler om vi har kurante leiligheter som kan gå i utleie, sier Munkhaugen.

Selger like mye som i 2015

Han forteller at det fortsatt er godt besøk på visningene av nye boliger.

- Det er like mange interessenter som før, men beslutningstiden deres er lengre. Vi har hatt en liten nedgang i salget den siste måneden. Vi har solgt veldig godt i hele år, og passerer 300 boliger nå. I fjor solgte vi 488 leiligheter, men da solgte vi mange småleiligheter. I 2015 solgte vi 320, så vi er på samme nivå i år, sier Munkhaugen.

Heimdal Bolig starter byggingen som planlagt i prosjektene de har for salg, Fru Cathrines Hage i Strinda Hageby og Perspektiv Steinanvegen.

- Får ikke låne nok

Regiondirektør Pål Magnus Aglen i Veidekke Eiendom forteller at de også har noe tregere salg nå.

- I Trondheim ligger vi likevel klart foran budsjettet. Men det er noen som ikke får nok lån til å kjøpe små leiligheter på grunn av kravet om at de maks får låne fem ganger inntekten. Men vi har et økende tilsig av hobbyinvestorer. De uteble etter finanskrisen, men nå er de viktige for å få i gang prosjekter. Forrige uke solgte vi seks leiligheter til en investor, sier Aglen.

Veidekke selger i det store Lilleby-prosjektet, Blussuvoll Allè, Tillerlandet og Nærbyen ved Lerkendal. Aglen regner med at det i enkelte prosjekter fremover vil ta noe lengre tid å selge 50 prosent, som er kravet før byggestart.

- Det er fortsatt svært stor forskjell, med svært godt salg i enkeltprosjekter og betydelig dårligere i andre, sier Aglen.

Nærbyen: Frost har kjøpt 34 leiligheter i Nærbyen på Sorgenfri, som består av 112 leiligheter. Til sammen er 67 leiligheter solgt.

- Større konkurranse i Trondheim

Selvaag Bolig selger prosjektene Lade Allé 65 og Saga Park på Heimdal. Konserndirektør for kommunikasjon og marked i Selvaag Bolig, Kristoffer Gregersen, skriver i en e-post at rundt 20 prosent av boligene selges til investorer.

- Vi merker at mange kjøpere sitter på gjerdet, som i resten av landet. Men i Trondheim er konkurransen større enn i andre byer. Kommunen har vært flink til å regulere nok boliger, så det er mange prosjekter i salg og stor konkurranse, skriver Gregersen.

Vil ikke selge til investorer

Godhavn har 35 boliger i Munkvoll Hage til salgs på Byåsen. 14 er solgt. Daglig leder Øyvind Estenstad i Godhavn forteller at de har manglet rammetillatelse for prosjektet på grunn av fulle skoler i nærområdet. Men nå har dette ordnet seg, og Godhavn venter å få ferdigbehandlet rammesøknaden snart.

- Vi merker at salget går tregere, men det er ikke stopp. Spesielt skolesituasjonen stoppet litt av salget i høst. Vi skriver alltid i prosjektene at 70 prosent må være solgt før oppstart, men kan vurdere oppstart ved færre salg avhengig av mulighet for eventuell utleie av usolgte leiligheter, sier Estenstad, som håper på byggestart på nyåret.

Han forteller at Godhavn ikke har tradisjon for å selge til investorer.

- Da vil vi heller leie ut litt selv. Vi har fått tilbud noen ganger, men ønsker å selge direkte til sluttbruker, sier Estenstad.

Munkvoll Hage: 14 av 35 boliger i prosjektet er solgt.

- Tungt i Trondheim

Haw Gruppen selger for tiden 34 boliger i Utleir Park. Kun ni av dem er solgt. Men daglig leder Roger Grindflaten i Haw Gruppen forteller at de likevel vil begynne å bygge nå. De får byggelån fordi de stiller med ekstra tilleggssikkerhet.

- Vi starter å bygge som planlagt. De som har kjøpt blir utålmodige om vi ikke setter i gang, og da kan de lett falle ut om det går for lang tid. Det er også lettere å få solgt når kjøperne ser at bygging er igangsatt. Erfaringsmessig selger vi resten under bygging, sier Grindflaten.

Utleir Park: Ni av 34 leiligheter er solgt i Utleir Park, men Haw Gruppen starter bygging likevel.

Prosjektet Lilleby Triangel ble lagt ut til salgs i september og 27 av de første 97 leilighetene er solgt. Daglig leder i Prosjektpartner KSU, Alf Rune Skjelvik, forteller at de må ha solgt rundt halvparten før byggestart, som er planlagt i mars-april neste år.

- Vi er godt fornøyd med salgsstarten på Lilleby Triangel, men oppfatter det generelle boligmarkedet i Trondheim som rimelig tungt. Mitt inntrykk er at mange mulige kjøpere sitter på gjerdet. Jeg tror det kan ha en sammenheng med mye negativ omtale vedrørende Oslo-markedet, sier Skjelvik.

Lilleby Triangel: 27 av de første 97 leilighetene er solgt i prosjektet, som ligger langs Jarleveien.