Denne uka arrangeres Sykehusbyggkonferansen i Trondheim. Her samler Sykehusbygg HF helsesektoren, entreprenører, politikere, arkitekter og andre for å forme fremtidens sykehus. De ser både på hva som skjer ute i verden og her hjemme når det kommer til planlegging, utvikling og bygging av sykehus.

- Når vi skal se inn i glasskula er det komplekst. Vi må blant annet ta høyde for endringer i befolkningen, digitalisering og robotisering. Vi blir stadig flere eldre, og det vil bli behov for mange flere hender i helsesektoren i fremtiden. Spørsmålet er om det er menneskehender eller robothender som skal dekke det økende behovet. Teknologi og digitalisering vil i alle fall få en langt mer sentral rolle i fremtidens sykehusbygg, sier Ann Elisabeth Wedø som er administrerende direktør i Sykehusbygg HF.

Moderne operasjonsstue: Ann Elisabeth Wedø er administrerende direktør i Sykehusbygg HF, og må bygge sykehus som møter fremtidens digitalisering og robotinvasjon. Her er hun i fremtidens operasjonsstuer ved Nervrosenteret på St. Olavs hospital. Foto: Terje Svaan

Bygger i hele landet

Sykehusbygg HF ble etablert for tre år siden. Formålet er at fremtidens sykehus skal bygges raskere, billigere, og med høyere kvalitet. Hovedkontoret er i Trondheim, men alle de fire helseregionene er eiere. Sykehusbygg HF skal være prosjektleder eller være involvert ved alle større sykehusprosjekter til over 500 millioner, som omhandler planlegging og bygging av sykehus i Norge.

- Vi har prosjekter over hele landet, og det skal investeres 8–10 milliarder i sykehusbygg årlig fremover. Vi leder både planleggingen og byggingen, sier Wedø som mener den nye modellen med ett hovedkontor fungerer.

- Digitalisering gir rom for bedre samhandling, og sammen med kompetanseoverføring på tvers av prosjektene er det en forutsetning for å lykkes. Innsikt og riktig forståelse av den voldsomme teknologiske utviklingen i helsesektoren en annen, sier Wedø.

Her kan du lese alle delene i Adressa-serien Nyskaping i Trøndelag

Motstridende trender

Sykehusbygg HF ser flere trender, noen av dem går i hver sin retning. Da er det ekstra krevende å bygge riktig.

- Den teknologiske utviklingen krever stadig mer høyteknologisk utstyr og spesialistkompetanse. Det taler for sentralisering i større sykehus. Samtidig vil ny teknologi bidra til at flere kan diagnostiseres og behandles lokalt og hjemme. For eksempel måtte de med kols tidligere inn til sykehuset, nå kan de rapportere symptomer med mobilen sin hjemmefra. Denne utviklingen aner vi bare konturene av, sier Wedø.

Wedø er likevel sikker på at vi også i fremtiden vil ha fysiske sykehus. Disse vil oppleve en robotinvasjon og bli enda mer spesialiserte.

Toppmoderne: Slik ser fremtidens operasjonsstue ut på Nevrosenteret på St. Olavs hospital. Foto: Terje Svaan

- Vår jobb er delt mellom selve byggingen av sykehusene og planlegging av bruken av dem, og begge deler blir stadig mer teknologidrevet. Med en digitalisert byggeprosess kan vi få mer sykehus for pengene. Vi kan tegne sykehus og flytte og endre rommene virtuelt før sykehuset bygges, slik får vi en helt annen forståelse enn ved kun tegninger, sier Wedø. Hun trekker også frem et prøveprosjekt ved St. Olavs hospital, der de ved elektronisk sporing kan se hvordan blant annet sengene beveger seg rundt i byggene.

- Det er viktig kunnskap, slik at vi treffer best mulig når vi planlegger pasientlogistikk i sykehusene, sier Wedø.

Pasientene endres

- Mellom 60 og 70 prosent av et sykehusbygg består av standardrom. Derfor har vi laget en standardromskatalog, slik at vi heller kan bruke tid og ressurser på å planlegge der det er behov for skreddersøm. Den teknologiske utviklingen innebærer at vi må bygge sykehus med fleksible løsninger, slik at en enkelt kan endre bruken ettersom behovene endres. Trenden viser at overgangen til mer dagbehandling fortsetter. Stadig flere inngrep skjer uten åpne inngrep, sier Wedø.

Prosjekt på gang: Ann Elisabeth Wedø og Sykehusbygg HF bygger sykehusbygg over hele landet, men har også et prosjekt i PET-senteret på St. Olavs hospital. Foto: Terje Svaan

Byggene endrer seg, og det gjør også pasientene.

- Den teknologiske utviklingen innebærer også at pasientene kan gjøre mer selv. Eksempler på dette er selvinnsjekk på mobil hvor du kan sjekke inn når du kommer til sykehuset, oppdatere egen informasjon, få beskjed om hvor du skal på smarttelefonen og få opplyst ventetid. Dette kan gi rom for besparelser og ikke minst oppleves som en god utvikling for den enkelte pasient, sier Wedø.

Sykehusbygg HF sin største utfordring er å kunne klare å se langt nok frem i tid.

- Vi må være på ballen, og derfor arrangerer vi Sykehusbyggkonferansen, sier Wedø.

- Hva med St. Olavs hospital, er det allerede et gammeldags sykehus?

- Nei, det vil jeg ikke si. Det er noen år siden første byggetrinn sto ferdig, og det er og vil være behov for kontinuerlig utvikling av bygningsmassen, men alt i alt tror jeg St. Olav fungerer godt.